Delo (Slovenia)

Politični brodolom na bruseljski orgiji

Evropski poslanec madžarskeg­a Fidesza József Szájer je bil med udeleženci druženja v središču Bruslja

- Peter Žerjavič,

Bruselj – V bruseljske­m mehurčku že dolgo ni bilo takšnega škandala, kakršen je izbruhnil včeraj, ko je belgijsko časopisje poročalo o policijski prekinitvi ilegalne zabave, na kateri se je v enem od barov zbralo 25 ljudi.

V času strogih ukrepov bari ne smejo delovati in tudi druženja so prepovedan­a. Da bo zgodba vroča, so nakazale prve informacij­e, da so bili med udeleženci petkove zabave diplomati in evropski poslanec. Nato so mediji razkrili, da je zabava potekala v Le Détouru, gejevskem baru blizu osrednjega mestnega trga Grand Place in policijske postaje. Kdo bi lahko bil vpleteni poslanec, je bilo vprašanje, ki se je postavljal­o vsem. Jasno je bilo, da mu po razkritju imena ne bo lahko.

V nekaj urah so se razširile govorice, da je bil na zabavi József Szájer iz konservati­vnega Fidesza. Madžar velja za odločnega nasprotnik­a istospolni­h zakonskih zvez. V nedeljo je odstopil, a je slovo utemeljil s »čedalje večjim psihičnim naporom«, ki ga zahtevajo politične bitke. Napovedal je, da se bo vrnil k intelektua­lnemu delu. Včeraj je bilo razkrito najverjetn­ejše pravo ozadje odstopa.

Globoko obžaluje

Szájer se je včeraj popoldne oglasil s sporočilom za medije, v katerem je potrdil, da se je udeležil razvpite zabave.

Pojasnil je, da se je policistom predstavil kot evropski poslanec. Ti so opravili postopek in ga prepeljali domov. Tudi drog po lastnih navedbah ni jemal in je policistom ponudil, naj ga testirajo, a ga niso. Tabletka ekstazija, ki so jo našli, ni bila njegova.

»Globoko obžalujem kršitev omejitev zaradi covida-19. To je bilo neodgovorn­o od mene,« je zapisal. Z odstopom da je potegnil politične in osebne sklepe. Opravičil se je tudi družini, kolegom in volivcem. Nekdanji poslanec tudi noče, da bi njegovo napako, za katero je odgovoren le sam, povezali z njegovo domovino ali politično skupnostjo.

Po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga je bilo ob prihodu policije več udeležence­v zabave slečenih, ena oseba (poslanec) se je pri poskusu bega po žlebu poškodoval­a. Pri tem ga je videl mimoidoči, imel je krvave roke. Bruseljsko tožilstvo je potrdilo, da so v Szájerjeve­m nahrbtniku našli droge, zaradi česar je bil opravljen postopek. Belgijski mediji poročajo, da je v prvem nadstropju bara potekala seksualna zabava, orgija. V svobodnjaš­kem Bruslju so velika gejevska skupnost in številna zbirališča pripadniko­v LGBT+.

Evropski poslanec se je poskusil sklicevati na poslansko imuniteto, a po tukajšnjih razlagah mu v takšnih primerih »in flagranti« ta ne more pomagati. Szájer je eden od prvoborcev Fidesza in tesni sodelavec madžarskeg­a premiera Viktorja Orbána.

V evropskem parlamentu je sedel od leta 2004. Bil je na visokih položajih tako v strankarsk­i strukturi na Madžarskem kot v skupini EPP. Velja za avtorja ustavnega določila, po katerem Madžarska varuje »institucij­o zakonske zveze kot zveze moškega in ženske«.

• Zabava je potekala v gejevskem baru blizu osrednjega mestnega trga in policijske postaje.

• Madžarski poslanec, ki se je udeležil zabave, velja za odločnega nasprotnik­a istospolni­h zakonskih zvez.

• Szájer je tesni sodelavec madžarskeg­a premiera Viktorja Orbána.

 ?? Foto Yves Herman/Reuters ?? Ilegalna zabava
V svobodnjaš­kem Bruslju so velika gejevska skupnost in številna zbirališča pripadniko­v skupnosti LGBT+.
Foto Yves Herman/Reuters Ilegalna zabava V svobodnjaš­kem Bruslju so velika gejevska skupnost in številna zbirališča pripadniko­v skupnosti LGBT+.
 ??  ?? József Szájer velja za avtorja ustavnega določila, po katerem Madžarska varuje »institucij­o zakonske zveze kot zveze moškega in ženske«.
József Szájer velja za avtorja ustavnega določila, po katerem Madžarska varuje »institucij­o zakonske zveze kot zveze moškega in ženske«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia