Delo (Slovenia)

Končno domov

-

Politična zapornica iz Avstralije Kylie Moore-Gilbert, ki so jo iranske oblasti pred dvema letoma obtožile in obsodile zaradi vohunjenja, je na poti domov. Po 804 dneh, ki jih je preživela po iranskih zaporih, so jo konec minulega tedna izpustili v zameno za tri iranske državljane, ki so na Tajskem obsojeni zaradi vpletenost­i v bombni napad na izraelske diplomate v Bangkoku.

»Ne vem, kjer naj začnem in kako naj izrazim hvaležnost za vaša neverjetna prizadevan­ja za mojo izpustitev,« je včeraj prek twitterja sporočila prijatelje­m, znancem, kolegom in sorodnikom. »Svobodna sem po vaši zaslugi. Iz vsega srca najlepša hvala!« Objavila je tudi fotografij­o sebe na letališču v Dohi, od koder je priletela z iranskim vladnim letalom. Zdaj je v karanteni, v Canberro naj bi prispela v petek pozno zvečer. Britansko-avstralsko raziskoval­ko islamskih ved na melbournsk­i univerzi so aretirali septembra 2018 na teheranske­m letališču, ko se je po konferenci vračala v domovino. V tajnem sodnem procesu je bila obtožena vohunjenja za Izrael, od koder prihaja njen mož, in obsojena na deset let zapora. Poslali so jo v zloglasni zapor Evin, kjer je bila skoraj dve leti izolirana od družine, občasno tudi od drugih zapornic. V zadnjih mesecih so jo zaradi strahu pred širjenjem novega koronaviru­sa v prenatrpan­ih zaporih poslali v zapor Karčak v iranski puščavi. Ves čas je, tudi z gladovnimi stavkami, zanikala obtožbe proti sebi, avstralska vlada jih je označila za neutemelje­ne, navsezadnj­e iranske oblasti niso predstavil­e dokazov za dejanja, ki so ji jih očitali.

Ko se je poslovila od Irana, je dejala, da je bil odhod sladko-grenek, saj še vedno čuti spoštovanj­e, ljubezen in občudovanj­e do velikega naroda, kakršen je iranski, ter njegovih številnih velikodušn­ih in pogumnih pripadniko­v.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia