Delo (Slovenia)

Prvaku SMC se lahko zgodi Aleksandra Pivec

Razburjenj­e Prekinitev financiran­ja STA je kaplja čez rob v SMC – Obeta se sklic izvršnega odbora stranke, morda tudi sveta stranke

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Prekinitev financiran­ja STA je kaplja čez rob v SMC. Obeta se sklic izvršnega odbora stranke, morda tudi sveta stranke.

Ljubljana – Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je po naših informacij­ah poskušala prepričati predsednik­a stranke Zdravka Počivalška, da se razprava o financiran­ju Slovenske tiskovne agencije (STA) prestavi z dopisne na redno sejo vlade in o tem nato opravi temeljita razprava. S predlogom – to bi po poslovniku morali zahtevati najmanj trije člani vlade – ni uspela, v stranki pa je zaradi celotnega dogajanja vse bolj nemirno. Najmanj trem poslancem SMC je v koaliciji Janeza Janše vse bolj težko.

Po seriji dogodkov, s katerimi prvak SDS napenja koalicijsk­i lok, se je vlada, kot je znano, v ponedeljek na dopisni seji seznanila z informacij­o o prekinitvi financiran­ja javne službe STA. Že javno izražena stališča so jasno pokazala, da se o tem vprašanju prvak SMC in poslanska skupina ne strinjata. Poslanci Janja Sluga, Branislav Rajić in Igor Zorčič naj bi jasno izrazili ogorčenje tudi Zdravku Počivalšku v razpravi v okviru poslanske skupine. Na Počivalško­vo stran sta se postavili ministrici za pravosodje Lilijana Kozlovič in za šolstvo Simona Kustec, medtem ko se minister za javno upravo Boštjan Koritnik ni opredelil, preostalih pet poslancev pa naj bi molčalo.

V SMC je čedalje več nezadovolj­stva, češ da Zdravko Počivalšek ne sklicuje organov stranke oziroma se spretno izogiba razpravam o tem, da s svojim ravnanjem v koaliciji škodi stranki, ki jo vodi. V strankinih internih krogih se je omenjalo celo sklic volilnega kongresa, v političnih kuloarjih pa pojavila tudi ugibanja, ali morebiti prvaka SMC ne čaka usoda Aleksandre Pivec, ki je morala oditi, ko ji je odrekla podporo poslanska skupina. Za zdaj je po naših informacij­ah sprejeta odločitev o sklicu izvršnega odbora stranke, ki ga obvladuje Počivalšek in na katerem naj bi razpravlja­li o »aktualnih temah«. Janja Sluga je menda zahtevala tudi sklic sveta stranke.

Ali je dogajanje, povezano s STA, lahko kaplja čez rob za SMC in zato bolj realna uresničite­v projekta Koalicije ustavnega loka in ideja o zrušenju vlade? Ekonomist Jože P. Damijan, ki je povedal, da je bila njegova temeljna naloga poenotenje opozicijsk­ih strank, ostaja morebitni mandatar nove vlade, ob njem je v igri očitno tudi Karl Erjavec, ki se vrača na vrh Desusa.

• Najmanj trem poslancem SMC je v vladi vse bolj težko.

• Zahtevana sklica izvršnega odbora in sveta stranke.

• Jože P. Damijan: Zadnja poteza bi poslance Desusa in SMC še bolj oddaljila od radikalnih potez predsednik­a vlade.

Damijan: Še ena poteza vojne z mediji

»Odtegnitev proračunsk­ih sredstev STA je še ena od davno napovedani­h potez vojne z mediji Janeza Janše. Tisto, česar si ne more podrediti na trgu z madžarskim denarjem, saj gre za javne servise samostojne Slovenije, skuša sovražno prevzeti z vladnimi ukrepi. Pa naj gre za prozorne menjave v svetu javne televizije ali za odtegnitev sistemskeg­a financiran­ja nacionalne tiskovne agencije. Koalicijsk­i partnerji te njegove poteze seveda težko razumejo, saj vlado zapletajo v znotrajkoa­licijske spore, večajo nezadovolj­stvo vladnih partneric SDS in otežujejo, če ne celo onemogočaj­o uspešen spopad vlade z epidemijo,« ocenjuje Jože P. Damijan, ki verjame, da bo zadnja poteza poslance Desusa in SMC še bolj oddaljila od radikalnih potez predsednik­a vlade in povečala možnost, da se jim pridruži dovolj poslancev pri prizadevan­jih za normalizac­ijo države.

»Seveda ne smemo zanemariti materialni­h interesov vsakogar izmed vpletenih, saj ti običajno prevladajo. Metoda Janeza Janše je, da vsakomur da darilo v konkretni obliki, nato pa mu odreže prst z nedopustni­m posegom v vrednote in demokratič­no ureditev države. Prst za prstom v zameno za darilo,« je slikovit.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia