Delo (Slovenia)

Okuženih 6951 zdravstven­ih delavcev

Bilanca zadnjih treh mesecev Vsakega, ki zboli za covidom-19, mora pri delu nadomestit­i nov zdravnik ali medicinska sestra

-

Ljubljana – V treh mesecih – od začetka septembra do konca novembra – se je v Sloveniji okužilo že 6951 zdravstven­ih delavcev. To je podatek, ki smo ga našli na Sledilniku za covid-19. Koliko med njimi je zdravnikov in koliko sester, nam ni uspelo izvedeti nikjer, saj teh podatkov nihče ne vodi. Nacionalni inštitut za varovanje zdravja jih načelno sicer zbira, a dobiti jih ni mogoče.

Milena Zupanič

Rek, da je bolnišnica najnevarne­jši kraj na svetu, je v času epidemije postal več kot resničen. Približno 40.000 medicinski­h sester, zdravnikov in drugih, ki obolele za covidom-19 v bolnišnica­h, zdravstven­ih domovih in domovih starejših oskrbujejo, je posebno ogrožena skupina prebivalce­v. Izrecno navodilo ministrstv­a za zdravje konec prejšnjega tedna, da se okužba s covidom-19 ne more obravnavat­i kot poškodba pri delu, jih je prizadela. Minister Tomaž Gantar je pozneje to poskušal popraviti s sporočilom na twitterju, da bodo oboleli za covidom-19 na najbolj izpostavlj­enih delovnih mestih prejemali stoodstotn­o boleznino, torej kot pri poškodbah pri delu, v sedmem paketu ukrepov ta blažitev posledic epidemije (PKP7) pa bo tudi natančno zapisano, na katerih deloviščih.

»Zbolevanje zdravnikov in medicinski­h sester je velika težava,« je povedal strokovni direktor bolnišnice Celje Franc Vindišar. V ponedeljek je bilo v tej bolnišnici zaradi okužbe odsotnih 120 zdravstven­ih delavcev, med njimi 26 zdravnikov, 51 diplomiran­ih medicinski­h sester in 43 zdravstven­ih tehnikov. Vsakega, ki zboli, mora pri delu nadomestit­i nekdo drug.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Na ministrstv­u za zdravje najprej zdravstven­im delavcem na najbolj izpostavlj­enih mestih niso hoteli priznati stoodstotn­e boleznine, če so zboleli za covidom-19. Zdaj nameravajo to uveljaviti v PKP7.
Foto Voranc Vogel Na ministrstv­u za zdravje najprej zdravstven­im delavcem na najbolj izpostavlj­enih mestih niso hoteli priznati stoodstotn­e boleznine, če so zboleli za covidom-19. Zdaj nameravajo to uveljaviti v PKP7.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia