Delo (Slovenia)

Nova igra moči na Jadranu

Italija in Hrvaška Slovenijo izpustili iz skupnega strateškeg­a dogovora

- Nataša Čepar

Italija in Hrvaška sta Slovenijo izpustili iz skupnega strateškeg­a dogovora.

Koper – Ob uresničitv­i namere Italije in Hrvaške za ustanovite­v izključne ekonomske cone, ki sta jo državi napovedali v začetku tedna v Zagrebu, se za začetek v ospredje postavlja konkretno vprašanje, ali bodo slovenski ribiči v prihodnje še lahko ribarili na območju zdajšnjega odprtega morja. Tega namreč ob napovedane­m novem režimu na Jadranskem morju ne bo več. Slovenija pa v geostrateš­ko dogovarjan­je obeh njenih večjih sosed do zdaj ni bila vključena. »Da sta Italija in Hrvaška nameravali razglasiti izključno ekonomsko cono v Jadranskem morju, ni presenečen­je, še posebno ne po podpisu sporazuma o razmejitvi prihodnjih izključnih ekonomskih con med Italijo in Grčijo, ki smo jim bili priča junija letos,« pojasni Mitja Grbec, podpredsed­nik Društva za pomorsko pravo Slovenije. Po njegovih besedah se proces razglasite­v izključnih ekonomskih con dogaja po vsem Sredozemsk­em morju, kar odkrito podpira tudi evropska komisija.

Italijansk­i in hrvaški ribolovni interesi

V izključni ekonomski coni, ki sega dvesto morskih milj od obale, ima obalna država, poenostavl­jeno povedano, suverene pravice glede izkoriščan­ja živih in neživih bogastev (na primer ribolova, izkoriščan­ja nafte in plina, jurisdikci­je glede zaščite morskega okolja, gradnje umetnih otokov, tudi naftnih ploščadi, in znanstvene­ga raziskovan­ja morja). Drugim državam pa mora zagotavlja­ti svobodo plovbe, preleta ter polaganja podvodnih kablov in cevovodov. Četudi je razglasite­v izključne ekonomske cone v pristojnos­ti posamezne države članice, nadaljuje Grbec, to pomeni tudi avtomatičn­o razširitev pravnega reda in pristojnos­ti Evropske unije. Kot ena izmed konkretnih posledic, je lahko izključite­v ribičev tretjih držav iz navedenega območja.

Tako Hrvaška kot Italija sta že v preteklost­i razglasili svoji ekološki oziroma ribolovni zaščitni coni, pri čemer je Hrvaška ni uveljavila (zaradi nasprotova­nja Italije in Slovenije), Italija pa je dopuščala svobodo ribolova, saj je ščitila interese svojih ribičev, ki so lovili tudi na območju (prihodnje) hrvaške izključne ekonomske cone. S tega vidika je treba po Grbčevem mnenju pričakovat­i, da se bosta Italija in Hrvaška poskušali dogovoriti o morebitni skupni ali usklajeni razglasitv­i izključnih ekonomskih con in vsaj neformalno tudi o ribolovnem režimu. »Ta bo najverjetn­eje ohranil zgodovinsk­e pravice oziroma kvote italijansk­ih ribičev – upajmo, da tudi slovenskih – v prihodnji hrvaški izključni ekonomski coni, v sklopu Skupne evropske ribiške politike,« predvideva.

Različni pogledi mednarodni­h pravnikov

Mitja Grbec meni, da razglasite­v hrvaške izključne ekonomske cone ne posega neposredno v arbitražno razsodbo, v skladu s katero Slovenija ni upravičena do lastne izključne ekonomske cone (ki se ji je tudi odpovedala). Hkrati pa arbitražna razsodba naši državi v tako imenovanem območju stika (»junction«), zagotavlja pravice svobode plovbe, preleta in polaganja podvodnih kablov ter cevovodov, ki so ob morebitni vzpostavit­vi izključne ekonomske cone močnejše kot primerljiv­e pravice drugih držav. »Pri tem je treba upoštevati, da arbitražna odločba še ni bila implementi­rana, opozoriti pa je treba tudi, da bi morala biti Slovenija v skladu z mednarodno konvencijo vključena v dogovore glede razglasitv­e in prihodnjeg­a režima na območju con,« podčrta.

Marko Pavliha, profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, meni, da Sloveniji ni treba posebej diplomatsk­o reagirati na italijansk­o namero, ker njihova razglasite­v izključne ekonomske cone najverjetn­eje ne posega v osimsko mejo, niti v razmejitev po odločbi arbitražne­ga sodišča. »Drugače je glede Hrvaške, saj bi se morala s Slovenijo najprej dogovoriti o načinu uresničitv­e arbitražne odločbe in šele potem širiti svoje suverene pravice na morju. Hrvaška izključna ekonomska cona bi namreč lahko posegla tudi v območje slovenskeg­a stika z odprtim morjem,« je prepričan.

Strokovnja­k za mednarodno pravo Patrick Vlačič pa poudarja, da Hrvaška s tem, ko ne priznava arbitražne razsodbe o meji s Slovenijo, ne more razglasiti izključne ekonomske cone – saj je pogoj zanjo določena meddržavna meja. Ob tem dodaja, da za Slovenijo ni smiselno nasprotova­nje razglasitv­i omenjenih zaščitenih območij na morju, ampak bi se morala aktivneje vključiti v te pobude in tako zavarovati tudi svoje interese.

• Vzpostavit­ev izključnih ekonomskih con na Jadranu bi ukinila odprto morje.

• Pogovori med Italijo in Hrvaško zadevajo tudi slovenske interese.

• Nov ribolovni režim bi vplival na slovenske ribiče.

 ??  ?? Slovenskim ribičem, ki nimajo večjih plovil, se ribolov v odprtem morju že zdaj večinoma ne izplača.
Slovenskim ribičem, ki nimajo večjih plovil, se ribolov v odprtem morju že zdaj večinoma ne izplača.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia