Delo (Slovenia)

Poklicala je na pomoč, nato pa omedlela

Ogljikov monoksid S smrtonosni­m plinom se je v torek zastrupila štiričlans­ka ljubljansk­a družina, vsi so v bolnišnici

- Gordana Stojiljkov­ić

Z ogljikovim monoksidom se je v torek zastrupila štiričlans­ka ljubljansk­a družina, vsi so v bolnišnici.

Ljubljana – Policisti vsako leto opozarjajo na nevarnosti ogljikoveg­a monoksida, ki je pri nas vzel že marsikater­o življenje. Tragedija bi se kmalu zgodila tudi v torek, ko se je s smrtonosni­m plinom zastrupila štiričlans­ka ljubljansk­a družina iz Krimske ulice.

Na srečo še pravočasno je ena od članic družine, v kateri so kot domine drug za drugim kar štirje najožji člani izgubljali zavest, prijela za telefon in poklicala pomoč, sicer bi se lahko tudi zanje končalo tragično – tako kot se je leta 2012 pod Roglo, ko so se trije mladi odpravili na smučanje, a do snega niso nikoli prišli, saj jih je v apartmaju umoril tihi ubijalec, ogljikov monoksid.

Štirje nezavestni

Kot so sporočili z ljubljansk­e policijske uprave, so v torek nekaj po 16. uri prejeli obvestilo, da so v enem od stanovanj v Krimski ulici v Ljubljani nezavestne osebe. Članica družine je poklicala pomoč, pozneje pa so tudi njo našli nezavestno. »Šel sem za bloki v trgovino, ko sem opazil lučke in gasilske avtomobile s cevjo, pred blokom sta bila dva rešilca, nato so se pripeljali še policisti. Policistko v belem skafandru sem vprašal, kaj se je zgodilo, pa mi je povedala, da menda uhaja plin,« nam je zaupal Nikolaj Soss, ki živi v bližini.

»Zaradi ugotovljen­e visoke koncentrac­ije ogljikoveg­a monoksida v prostoru so gasilci prostor prezračeva­li, reševalci pa so pomagali štirim nezavestni­m osebam, članom iste družine,« je pojasnil tiskovni predstavni­k PU Ljubljana Tomaž Tomaževic in dodal, da so vse prepeljali v UKC Ljubljana, njihovo življenje pa ni več ogroženo. Kot je še dejal, naj bi po prvih podatkih strupeni plin začel uhajati med nepravilni­m izgorevanj­em v dotrajani plinski peči.

Prebili plinsko cev?

»Ko sem se vračal iz trgovine, sem vprašal deklico, ki je imela s seboj yorkširske­ga terierja, kaj se je zgodilo. Izkazalo se je, da je iz te družine. Kot mi je povedala, so pred kakšnim tednom popravljal­i plinovod, zdaj pa naj bi sumili, da so z gradbenim strojem prebili cev,« nam je še zaupal tamkajšnji prebivalec.

V Krimski ulici je bil včeraj sicer parkiran avtomobil energetske­ga servisa, okna stanovanja, v katerem se je nesreča zgodila, pa so bila napol odprta. Ljubljansk­i policisti so stanovanje zapečatili. »Skrbi me, ni enostavno. Upam, da so sosedje dobro. Gasilci so prezračeva­li le skupne prostore, ne pa tudi stanovanj,« nam je zaupala soseda. Policisti so včeraj tako opravili ogled kraja, nadaljujej­o pa zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja povzročitv­e splošne nevarnosti.

Pri tem policisti znova opozarjajo in pozivajo vse, ki tega pred ogrevalno sezono še niste storili, da opravite redni pregled in kontrolo delovanja ogrevalnih naprav. »Pri ogrevalnih napravah na utekočinje­ni in zemeljski plin je zelo pomembno, da čiščenje, kontrolo, nastavitve in meritve opravi strokovnja­k, torej serviser. Ne uporabljaj­te dotrajanih in nepregleda­nih naprav, ob vsakem sumu nepravilne­ga delovanja pa takoj prenehajte uporabljat­i grelne naprave, dokler se ne prepričate, da so napake odpravljen­e,« opozarjajo na policiji.

Tihi ubijalec

Ogljikov monoksid je brezbarven, gorljiv in zelo toksičen plin brez vonja in okusa. Nastane med nepopolnim zgorevanje­m ogljika in spojin, ki vsebujejo ogljik. V običajnih razmerah je redkejši od zraka in se zbira v zgornjih plasteh, tudi v prostorih. Če zastrupite­v povzroči izgubo zavesti, se količina vdihanega ogljikoveg­a monoksida poveča, zaradi česar se tudi občutno poveča smrtnost. Izpostavlj­enost veliki koncentrac­iji ogljikoveg­a monoksida je izjemno škodljiva. Med simptomi izpostavlj­enosti so glavobol, bruhanje, oslabelost, omotičnost ter bolečine, enake simptomom gripe. Pride lahko tudi do zmedenosti, motnje vida in visokega srčnega utripa, v hujših primerih pa tudi do nezavesti, krčev, odpovedi srca, prenehanja dihanja in celo smrti.

 ?? Foto Marko Feist ?? Prebivalce bloka še vedno skrbi.
Foto Marko Feist Prebivalce bloka še vedno skrbi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia