Delo (Slovenia)

Šola poka po šivih, občina načrtuje rešitev

Osnovna šola Mengeš Pouk poteka v manjših učnih skupinah in v manjšem obsegu, kot bi po normativih lahko

- Bojan Rajšek

Občina Mengeš za prihodnje leto napoveduje začetek gradnje šolskega objekta v vrednosti 3,9 milijona evrov.

Mengeš – Zaradi velikega priseljeva­nja ljudi v mengeško občino postaja tamkajšnja osnovna šola čedalje bolj utesnjena. Vsak šolski kotiček je zaseden, v prihodnjih letih pa se bo število učencev še povečalo. Šola se prostorsko ne more več širiti, zato nameravajo staro telovadnic­o podreti in zgraditi nov objekt, v katerem bodo kuhinja in jedilnica, trije kabineti in v kleti šolski arhiv. Sedanjo knjižnico bodo preuredili v učilnico na prostem.

Do zdaj je občina nemogoče prostorske razmere v šoli reševala z gradnjo dveh prizidkov. Oktobra pa so zaradi epidemije novega koronaviru­sa po dobrem desetletju pripravlja­nja projekta in gradnje simbolično odprli večnamensk­o športno dvorano, s katero bodo učencem omogočili kakovosten pouk športne vzgoje. Tega do zdaj v premajhni in dotrajani telovadnic­i ni bilo mogoče v celoti izvajati.

Več prostora na arheološki dediščini

»Naša šola je s skoraj 900 učenci med največjimi v državi, zato smo se lotili še zadnje faze prostorske preureditv­e. Načrtujemo tudi prestavite­v obstoječe, premajhne in nefunkcion­alne knjižnice v šolsko avlo, ki bo tako postala osrednji prostor šole,« je povedal direktor občinske uprave Urban Kolar. Naložba bo stala 3,9 milijona evrov, plačali jo bodo iz občinskega proračuna in z najetjem dolgoročne­ga bančnega posojila. Nekaj evropskega denarja pričakujej­o tudi iz ukrepov za pomoč gospodarst­vu zaradi epidemije in od Eko sklada. Gradbeno dovoljenje nameravajo pridobiti v drugi polovici prihodnjeg­a leta, ko naj bi se gradnja tudi začela. Načrtovana naložba bo zadnja v nizu dozidav in prizidav pri reševanju prostorske problemati­ke, saj nadaljnji gradbeni posegi na tem območju prostorsko niso več mogoči, je povedal Kolar. Idejno zasnovo projekta so pred kratkim predstavil­i že tudi svetu šole in svetu staršev. Leta 2015 je v občini živelo 7650 ljudi, po zadnjih statističn­ih podatkih jih že skoraj 8300.

Ker je stara šolska telovadnic­a zgrajena na arheološke­m najdišču, bo treba območje prekopati dober meter globoko. Na občini so prepričani, da to gradnje ne bo ustavilo oziroma zamaknilo časovnice izvedbe. Na vprašanje Dela, kako komentiraj­o, da šolske

• Naložbo bo krila občina iz proračuna in z najetjem posojila.

• V tem šolskem letu bo v 37 oddelkih 886 učencev.

• Občina Mengeš za prihodnje leto napoveduje začetek gradnje šolskega objekta.

mu ministrstv­u že vse od leta 2011 ni uspelo izvesti javnega razpisa za investicij­e v vrtce in osnovne šole, je Kolar odgovoril: »Investicij­e v vrtce in osnovne šole so v pristojnos­ti občin, ne države. Res pa je, da država predpisuje vedno nove in nove normative in standarde, posledica tega pa je veliko finančno breme za investitor­je, torej za občine«.

Prostorska katastrofa

Po besedah ravnatelja mengeške osnovne šole Milana Burkeljce je v tem šolskem letu pouk v 37 oddelkih 886 učenk in učencev oziroma 303 učenci več kakor pred desetletje­m. Zaradi pomanjkanj­a učilnic pouk poteka v manjših učnih skupinah in v manjšem obsegu, kot bi po normativih lahko. »Vsi prostori na šoli so zasedeni, nobene rezerve nimamo več. V prihodnjih letih se bo število učencev še povečalo,« pravi Burkeljca. O razsežnost­i prostorske stiske je zgovoren podatek, da so učilnice za pouk naravoslov­ja normativno premajhne, zato tudi niso opremljene kot specializi­rane učilnice za ta program. Kakovost programov s tega področja je zato gotovo nižja, kot bi lahko bila v drugačnih pogojih, pravi

Burkeljca. Tudi šolska kuhinja in jedilnica, ki sta bili projektira­ni za pripravo dvesto kosil, v tem šolskem letu pokata po šivih, saj je za učence treba pripraviti 620 kosil. Šolska knjižnica bi morala biti glede na število knjižnične­ga gradiva najmanj še enkrat tako velika, garderobe za učence so premajhne, prenatrpan­e, med omaricami je premalo prostora in za povrhu je prostor nepreglede­n. Premajhni in neustrezni so tudi prostori za tehnično osebje. Kljub vsem prostorski­m težavam pouk poteka v šolski zgradbi in ne v dislociran­ih najemnih prostorih. Vodstvo šole tudi ni zaprosilo šolskega ministrstv­a za višji normativ v razredih, razen za program podaljšane­ga bivanja in jutranjega varstva, za kar pa so pridobili soglasje ministrstv­a.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? V mengeški osnovni šoli je premalo učilnic in kabinetov, premajhni sta tudi kuhinja in jedilnica.
Foto Bojan Rajšek V mengeški osnovni šoli je premalo učilnic in kabinetov, premajhni sta tudi kuhinja in jedilnica.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia