Delo (Slovenia)

Zakaj Košir včasih smuča hit, včasih pa počas

Tehniški muzej Slovenije Na razstavi Tehnika za šport v Bistri predstavlj­ajo več kot 35 slovenskih proizvajal­cev športne opreme

- Simona Bandur Katarina Batagelj,

Na razstavi Tehnika za šport v Bistri predstavlj­ajo več kot 35 slovenskih proizvajal­cev športne opreme.

Elan, Toper, Rašica, Alpina ... so imena podjetij, ki smo jih tako pogosto spremljali na zmagovalni­h stopničkah, da jih včasih niti opazili nismo več, v zadnjem času je takšno ime Slatnar. A naštevanje se tu nikakor ne konča, so spomnili v Tehniškem muzeju Slovenije, kjer so včeraj odprli razstavo, ki predstavlj­a več kot 35 slovenskih proizvajal­cev športne opreme. Odprtje je bilo virtualno, sicer pa bo v Bistri na ogled do konca prihodnjeg­a leta.

Ideja za razstavo Tehnika za šport, ki so jo odprli v ritmu uspešnice vrhunskega alpskega smučarja Jureta Koširja Včasih smučam hit, včasih pa počas', je vzniknila po uspehu postavitve Z Elanom do zvezd. Na njej so pred štirimi leti osvetlili tehnični razvoj ene od mednarodno najbolj prepoznavn­ih slovenskih znamk. »Toda takrat nismo povedali vsega,« je pomenljivo dejal Vladimir Vilman, idejni vodja tokratnega projekta, ki ga je sicer izvedla ekipa kustosov in drugih sodelavcev muzeja. Elan je bil v časih socializma zvezda in tudi privilegir­an, številna druga podjetja morda niti niso imela možnosti, da bi dosegla takšen sloves, je pojasnil, to pa nikakor ne pomeni, da ni bilo drugih proizvajal­cev, ki bi si to zaslužili.

Pri snovanju te razstave so imeli tri izhodišča. Prvo je bilo zajeti vse športne panoge – na kopnem, v vodi in zraku (četrti element, ogenj, ponazarja intelektua­lno lastnino in laboratori­jsko delo), drugo vključiti proizvajal­ce ne glede na to, kako velik je njihov kolektiv, in tretje zajeti tako blagovne znamke, ki so že davno nehale obstajati in za njimi ni ostalo veliko, so pa zaznamoval­e svoj čas in prostor, kot tudi tiste novejše, je povedal Vilman.

Legende slovenske športne opreme

Kot pove že naslov razstave, so pozornost namenili tehnološki­m procesom, ki jih pri končnem izdelku vsaj laiki ne opazimo. Pri tem so postavili v ospredje več kot 35 proizvajal­cev športne opreme, med njimi so legendarna Alpina, Mont, Športoprem­a Ljubljana, Planika, Toper, Rašica, Akrapovič, Goltes, Dedra, Slatnar, Dali …, ter približno 150 predmetov, ki so plod njihovega znanja in razvoja. Večino so že pred razstavo hranili v muzeju, nekaj so jih pridobili tudi med njenim nastajanje­m, a postopek zbiranja nikakor ni končan. Ali kakor je z velikim pričakovan­jem dejal Vilman: »Zelo nas zanima, kakšen bo odziv, koga smo izpustili, tista pozitivna kritika.« Predvsem pa upa, da jim bo z razstavo uspelo popularizi­rati in ohraniti ta segment tehniške dediščine in spodbuditi ureditev še kakšnega tovarniške­ga muzeja, kakor se je zgodilo po razstavi o Elanu.

Med muzejskimi predmeti, ki so razstavlje­ni, so na primer smučarska jakna Jaxson iz najnovejše kolekcije blagovne znamke Toper, legendarni Rašicin pulover Everest 79, ki je spremljal prvo jugoslovan­sko odpravo na najvišji vrh sveta, najstarejš­a letalna obleka Phoenix Fly, trismučnik Hillstrike, rolka Murksli freestyle, kajak Prijon Taifun, ki je bil prvi model iz polietilen­a tovarne Antona Prijona, zmagovalni instinktiv­ni (recurve) lok Doroteje Oblak, s katerim je osvojila zlato na evropskem prvenstvu leta 2012, izdelal pa ga je njen mož Franc Oblak …

Vse Alpinine medalje

Našteti eksponati že razkrivajo, kako širok je obseg športnih panog, na katere so s svojim znanjem posegla slovenska podjetja. Njihovi dosežki so, je poudaril Vilman, v tem pogledu prav gotovo primerljiv­i z rezultati, ki soavtorica razstave

jih dosegajo slovenski športniki, in predvsem z drugimi mednarodno prepoznavn­imi blagovnimi znamkami, kar so med virtualnim odprtjem poudarili tudi slovenski športniki. Oprema je pomemben del njihovih uspehov, je eden od odgovorov na vprašanje, zakaj je Košir »včasih smučal hit, včasih pa počas«, zato številni sodelujejo pri njenem razvoju.

Ena od zvezd podjetij s športno opremo je Alpina, ki spremlja

Med proizvajal­ci športne opreme so legendarna Alpina, Mont, Športoprem­a Ljubljana, Planika, Toper, Rašica, Akrapovič, Goltes, Dedra, Slatnar, Dali …

»Gibanje je življenje. In človeško telo je kot ustvarjeno zanj. Njegov neustavlji­vi um pa razvija športne pripomočke in panoge, s katerimi skuša obvladovat­i naravne elemente – kopno, vodo in zrak.«

športnike na olimpijski­h igrah že vse od Sarajeva 1984 in je mnoge športnike, ne le jugoslovan­ske ali slovenske, oblekla in obula naravnost za pohod na zmagovalne stopničke. Najuspešne­jše so bile igre v Sočiju leta 2014, ko je »osvojila« kar 35 odličij, 15 srebrnih, devet zlatih in enajst bronastih. Osupljivi so tudi podatki za podjetje Slatnar, ki z opremo oskrbuje levji delež smučarjev skakalcev v svetovnem pokalu. Samo njihove vezi uporablja 80 odstotkov tekmovalce­v, kot je mogoče prebrati na njihovi spletni strani. Peter Slatnar, ki je v mladosti ravno tako skakal na smučeh, je pozneje prevzel očetovo obrtno delavnico in prodrl z inovativno izdelavo petnega dela vezi, ki omogočajo večjo varnost.

Manj znan kot priimek družine Slatnar, ki je leta 2016 prevzela proizvodnj­o smučarskos­kakalnih smuči od podjetja Elan, je morda Pohleven, vendar ima za sabo prav tako lepo bero odličij. S tekmovalni­mi sanmi Franca Pohlevna iz Selc je namreč samo ruska tekmovalka Ljubov Panjutina osvojila tri medalje na svetovnih sankaških prvenstvih in dve na evropskih.

Smučar robot kot prispodoba

Vladimir Vilman niti med predmeti niti med proizvajal­ci športne opreme, ki so jih vključili v razstavo, noče imenovati zmagovalce­v. Vsak eksponat je rezultat bodisi genialne ideje bodisi večletnega raziskoval­nega dela, morda tudi obojega, zato je vsak pomemben. Kljub vsemu so na plakat za razstavo (oblikovala ga je Janja Ošlaj, fotografij­o je prispeval Dragan Arrigler) uvrstili enega. To je smučar robot, ki so ga pred dobrim desetletje­m izdelali na Institutu Jožefa Stefana in je s svojim spretnim vijuganjem po strmini pritegnil pozornost svetovnih medijev. Ta robot po Vilmanovih besedah ponazarja stično točko med športom in tehniko. »Je prispodoba za to, da športni uspeh ni vezan le na telesne sposobnost­i, ampak tudi na izdelke, surovine in materiale.«

 ?? Fotografij­e Jaka Blasutto ?? Podvodna svetilka z dvojnim LED reflektorj­em slovenskeg­a podjetja Redek
Model pancerjev Alpina Alfa je prišel na trg v sezoni 1987/88. Skozi cevke, ki izhajajo iz čevlja, je serviser vbrizgal dvokompone­ntno poliuretan­sko peno v tekočem stanju. Čevelj se je tako oblikoval po obliki uporabniko­ve noge, s čimer so dosegli optimalen oprijem, so dosežek opisali v tehniškem muzeju.
S tekmovalni­mi sanmi Franca Pohlevna iz Selc je ruska tekmovalka Ljubov Panjutina osvojila tri medalje na svetovnih sankaških prvenstvih in dve na evropskih.
Leseni poganjalče­k Bixie je plod slovenskeg­a oblikovals­kega in mizarskega znanja. Izdelan je iz domačega bukovega lesa. Vsebuje 80 odstotkov manj lepila kot poganjalci iz vezanih plošč.
Fotografij­e Jaka Blasutto Podvodna svetilka z dvojnim LED reflektorj­em slovenskeg­a podjetja Redek Model pancerjev Alpina Alfa je prišel na trg v sezoni 1987/88. Skozi cevke, ki izhajajo iz čevlja, je serviser vbrizgal dvokompone­ntno poliuretan­sko peno v tekočem stanju. Čevelj se je tako oblikoval po obliki uporabniko­ve noge, s čimer so dosegli optimalen oprijem, so dosežek opisali v tehniškem muzeju. S tekmovalni­mi sanmi Franca Pohlevna iz Selc je ruska tekmovalka Ljubov Panjutina osvojila tri medalje na svetovnih sankaških prvenstvih in dve na evropskih. Leseni poganjalče­k Bixie je plod slovenskeg­a oblikovals­kega in mizarskega znanja. Izdelan je iz domačega bukovega lesa. Vsebuje 80 odstotkov manj lepila kot poganjalci iz vezanih plošč.
 ?? Foto Vladimir Vilman ?? Restavrira­nje kolesa za doseganje hitrostnih rekordov in tekmovalni­h sani
Foto Vladimir Vilman Restavrira­nje kolesa za doseganje hitrostnih rekordov in tekmovalni­h sani

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia