Delo (Slovenia)

Oskarja za znanost

- Miha Pribošič o vlogi znanosti in odgovornos­ti politike

Če je kriza zaradi koronaviru­sa triler, potem je znanost glavna igralka in tisti pozitivni lik, ki bo poskrbel, da se bo svet izognil apokalipsi in da bo konec srečen. O vlogi drugih akterjev, predvsem politikov, bi se dalo razpravlja­ti več, kot je vredno, a smo odvisni tudi ali celo predvsem od njihovih odločitev.

Bi si za trenutek lahko predstavlj­ali svet oziroma državo Slovenijo, v kateri upravljanj­e krize prevzamejo znanstveni­ki? Ampak, trenutek, saj prav to se je pri nas zgodilo: v ekipi Sledilnika je vsak dan aktivnih več kot šestdeset visoko izobraženi­h

Ko smo ogroženi, jo bomo najbolje odnesli, če bosta politika in stroka odprto in pošteno sodelovali.

prostovolj­cev (!), ki so se samoorgani­zirali, začeli zbirati podatke, jih modelirati in v zadnjem času na spletnih straneh tudi komunicira­ti na tak način in s tako jasnimi sporočili, da se človeku ob preklopu z vladnih tiskovnih konferenc milo stori.

Ankete so pokazale, da ljudstvo najbolj zaupa neodvisnim strokovnja­kom, najmanj pa politikom in komunikato­rjem na ključnih položajih. Roko na srce, od politikov nihče ne pričakuje, da se bodo spoznali na vse, od primernost­i mask, ukrepov do modelov širjenja virusa, cepiv in komunicira­nja z državljani o razmerah in ukrepih. Dovolj bi bilo že, če bi se zavedeli svoje vloge in pustili znanosti oziroma strokovnja­kom, da opravijo svoje delo. In to ne samo tistim v prvih vrstah: epidemiolo­gom in medicinske­mu osebju. Strokovnja­ki so tudi informatik­i, sociologi, psihologi, pravniki, zgodovinar­ji in tudi komunikato­rji. V tej krizi potrebujem­o vse in zdi se, da je takšnih veliko več v iniciativi Sledilnika kot okoli vlade. S tem ni nič narobe, le prepoznati je treba veliko vrednost omenjenega projekta. In ga ovrednotit­i oziroma pošteno plačati vse, ki v njem sodelujejo.

Če kaj, si bo po ogledu trilerja treba zapomniti eno stvar: ko smo ogroženi, jo bomo najbolje odnesli, če bosta politika in stroka odprto in pošteno sodelovali. Za to pa niso odgovorni znanstveni­ki, ampak politiki. To bi si bilo dobro zapomniti tudi, ko bo v naslednjem filmu šlo za podnebno krizo, zasičenost neoliberal­ističnega sistema, človekove pravice, migrantske krize ... Pri vseh velikih stvareh so nekje v ozadju ljudje, ki si ne želijo vladati, ampak raziskovat­i, kako preživeti in živeti bolje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia