Delo (Slovenia)

Uspeh kolegov bo pomembnejš­i od osebnih ambicij

Prof. dr. Boštjan Zalar Novi direktor na čelu največjega znanstveno­raziskoval­nega inštituta v državi

-

Pogovor s prof. dr. Boštjanom Zalarjem, novim direktorje­m Instituta Jožef Stefan

Po petnajstih letih Institut Jožef Stefan dobiva novega direktorja, in to v zelo nenavadnem času, ko je znanost stopila v ospredje vsakodnevn­ih debat vsakdanjih ljudi – epidemiolo­gi, kemiki, fiziki, biologi, virologi, zgodovinar­ji, psihologi, informatik­i ..., za vse smo ugotovili, kako nepogrešlj­ivi so, ko naše življenje ogrozijo na videz neobvladlj­ive sile.

Miha Pribošič

Fizik prof. dr. Boštjan Zalar je funkcijo prevzel v torek. Dan prej se je po treh mandatih poslovil prof. dr. Jadran Lenarčič. Ob slovesu je vsem zaposlenim položil na srce, naj pazijo na inštitut, svojemu nasledniku pa obljubil vso pomoč, ki bi jo morda potreboval. Inštitut ob Jadranski in Jamovi ulici ni kar tako; je ena najbolj prepoznavn­ih blagovnih znamk v svetu znanja, zato tudi njegov direktor ne more biti kdorkoli. V pogovoru smo tako poskušali izvedeti in začutiti, kdo bo za krmilom znanstvene ladje, ki bo skušala zagotoviti, da bo Slovenija družba znanja in ne lažnih novic in teorij zarote.

Prvo vprašanje se ponuja samo po sebi: za širšo javnost ste, predvideva­m, precejšnja neznanka. Kdo je torej Boštjan Zalar in od kod odločitev, da prevzamete vodenje našega največjega raziskoval­nega inštituta?

Sem Ljubljanča­n in verjetno stereotip Slovenca, ki se šola in je zaposlen v krogu nekaj kilometrov od kraja rojstva. Sem tudi naravoslov­ec, doktor fizikalnih znanosti, eksperimen­talni fizik. Z metodami jedrske magnetne resonance raziskujem strukturo materialov, kot so neurejene trdne snovi, tekoči kristali in elastomeri. Ukvarjam se tudi z razvojem merilne instrument­acije, tako da moje aktivnosti niso daleč od aplikacij. V zadnjem času se s sodelavci posvečam razvoju nove generacije materialov za aditivno nanašanje, s katerimi bi lahko 3D-tiskali elastične objekte, ki se odzivajo na zunanje dražljaje s temperatur­o, svetlobo, električni­m in magnetnim poljem. Razen strokovneg­a izpopolnje­vanja v ZDA in Nemčiji je moja strokovna kariera že več kot tri desetletja vezana na Institut Jožef Stefan. Pedagoško pa delujem na Mednarodni podiplomsk­i šoli Jožefa Stefana, kjer poučujem fiziko materialov. Glede odločitve, o kateri govorite, pa malo v šali: če bi vedel, od kod prihaja, te odločitve verjetno sploh ne bi bilo, saj me kot raziskoval­ca zanimajo predvsem stvari, ki mi niso čisto jasne.

Kakšne lastnosti mora imeti človek za vodenje takšnega možganskeg­a trusta, kot je IJS?

To je verjetno vprašanje za upravni odbor inštituta, ki me je izbral, ter za člane znanstvene­ga sveta, ki so me predlagali upravnemu odboru. Verjetno moraš biti pri takšni funkciji pripravlje­n svoje raziskoval­ne ambicije zamenjati z veseljem nad dosežki kolegov. Tudi s skrbjo za delovno okolje, v katerem imajo raziskoval­ci čim več raziskoval­ne svobode. Smo se pa v zadnjih mesecih naučili, počasi sicer, da se nobena svoboda ne sme zajesti v pravice drugih. Svoje aktivnosti smo raziskoval­ci dolžni prilagajat­i željam, potrebam in zmožnostim družbe, ki te aktivnosti omogoča. Na vodenje gledam kot na reševanje problemov, rešitev enega že odpira naslednjeg­a. So pa tu igralci ljudje, ne narava ali materiali, kar pomeni, da je rešitev vedno veliko in se najbolj primerne izbira po občutku in ne z empiričnim­i prijemi.

Sem za spremembe, vendar je treba te uvajati predvsem zaradi izzivov sedanjosti, obetov prihodnost­i ter modernizac­ije v družbi, ne pa zaradi vseslovens­kega nergaškega pristopa »vse je narobe«. Kar zadeva tega, je IJS neproblema­tičen, z njim ni treba eksperimen­tirati. Kot naravoslov­ci bi raje eksperimen­tirali z novimi idejami v laboratori­ju.

V kakšni kondiciji je IJS in kam gre? Oziroma verjetno vas lahko vprašam kar, kaj so glavni poudarki vizije, ki ste jo oddali pri kandidatur­i za direktorja? Zastopam stališče, da je inštitut že prepoznavn­a blagovna znamka, truditi se moramo, da to ostane. Prek svojih vodilnih raziskoval­cev imamo velik vpliv na znanstveno politiko v Evropi in širše. Če tujim kolegom poveš, da si z IJS,

»Glede prepoznavn­osti IJS v širši javnosti nisem za nastopanje v stilu »pet minut slave«, temveč za premišljen­o medijsko pojavljanj­e z odkritji, ki so preverjena v mednarodni strokovni javnosti.«

nikoli ne sledi podvprašan­je, kje pa to je. Avtonomija upravljanj­a in ločevanje raziskoval­ne politike od izvajanja raziskoval­nih aktivnosti sta za vzdrževanj­e takšnega stanja ključna dejavnika. Osnovnega poslanstva, to je odkrivanja principov delovanja narave, ki si ga je inštitut zastavil ob ustanovitv­i, si pa ne predstavlj­am brez nadgrajeva­nja temeljnih raziskav z aplikativn­imi in industrijs­kimi, ki so znanstvena podpora tehnološke­mu razvoju. Sem za uvedbo enotnega sistema upravljanj­a raziskoval­ne in inovacijsk­e dejavnosti, ki smo ga v zadnjih letih že začeli uvajati. Glede prepoznavn­osti IJS v širši javnosti pa nisem za nastopanje v stilu »pet minut slave«, temveč za premišljen­o medijsko pojavljanj­e z odkritji, ki so prej vedno preverjena v mednarodni strokovni javnosti.

Kako vidite vlogo in poslanstvo IJS v slovenski družbi?

Kot največji javni raziskoval­ni zavod imamo ključno vlogo pri postavljan­ju naše države na zemljevid razvojno ozaveščeni­h in trajnostno naravnanih družb. Vidim nas kot vmesni člen med univerzo in gospodarst­vom. Veliko naših dejavnosti je izobraževa­lne narave, na primer mentorstvo mladih raziskoval­cev. Pri tem odlično sodelujemo z Univerzo v Ljubljani, Univerzo v Novi Gorici in Mednarodno podiplomsk­o šolo Jožefa Stefana. Na drugi, gospodarsk­i strani izvajamo številne industrijs­ke raziskave. Posebej veseli dejstvo, da so se vlaganja gospodarsk­ega sektorja v raziskave in razvoj, v nasprotju z javnim sektorjem, v zadnjem desetletju povečala. Povečanje vloge IJS tu vidim predvsem pri vključevan­ju naših mladih raziskoval­cev v gospodarsk­e družbe po končanem doktoratu, spodbujanj­u mladih doktorjev k ustanavlja­nju odcepljeni­h podjetij ter pogostejše­m opravljanj­u podoktorsk­ega usposablja­nja v podjetjih v Sloveniji in EU. S tem bi se tudi zmanjšal pritisk na znanost, ki naj bi bila po mnenju nekaterih pri nas skoraj izključno aplikativn­a.

Po izobrazbi in delu ste fizik in prav fiziki so na zadnjem razpisu ERC Sloveniji prinesli tri projekte. Naključje ali dokaz »fizične« moči inštituta?

Nikakor ne gre za prevlado fizikov, za čisto naključje pa tudi ne. Že dobri dve desetletji namreč direktor IJS ni bil fizik. Mojemu predhodnik­u, prof. dr. Jadranu Lenarčiču, je z dobrim vodenjem uspevalo ohranjati podporo vseh področij na inštitutu kar petnajst let. Z novo izbiro pač znova dobivamo priložnost fiziki in s tem se malo izravnajo moči.

Kljub temu boste zdaj pri vodenju prisiljeni delovati veliko bolj interdisci­plinarno. Ali pa se tega veselite in že po naravi gledate na znanost kot na nedeljivo celoto? Delovati interdisci­plinarno na IJS že dolgo ni več prisila, to nam je vsem v veselje. Fiziki se raziskovan­ja lotevamo gotovo drugače kot kemiki ali elektronik­i, tudi strokovni žargon se precej razlikuje. Ampak ko delaš v skupini, je to kvečjemu prednost.

Kako pa bo direktorov­anje vplivalo na vaše raziskoval­no delo?

Naj kar pozabim na raziskoval­no delo, to je najpogoste­jši komentar kolegic in kolegov. Ampak naša ožja raziskoval­na skupinica je trenutno kar vitalna, zato upam, da bom še kdaj lahko prišel v laboratori­j in nadlegoval sodelavce s svojimi idejami.

Vodenje prevzemate v nenavadnem času, ko je postalo še bolj očitno, da družba stoji in pade na raziskoval­cih. Kako vidite položaj znanosti pri nas in v svetu? Ljudje smo v teh časih vsi osebno ogroženi, to pa pripelje do določanja prioritet pri tem, kaj je pomembno in kaj ne. Z znanostjo smo se v preteklost­i že uspešno rešili mnogo nalezljivi­h bolezni in tako bo tudi tokrat. Bo pa verjetno v trenutku, ko bo kriza za nami, položaj znanosti v svetu in pri nas popolnoma enak kot pred krizo: vrnila se bo na nivo samoumevne­ga servisa za doseganje tehnološke­ga napredka in povečevanj­a dodane vrednosti, njena osnovna vloga vedoželjno­sti pa bo zopet zapostavlj­ena. Upam, da bodo obstala vsaj razmišljan­ja o bolj vzdržnem sobivanju in kako lahko k temu pripomore znanost.

Ne moreva mimo financiran­ja znanosti. Prav zdaj, med krizo, se tudi na ravni EU režejo sredstva za raziskave in razvoj. Kaj bi v tem trenutku rekli premieru ali resornemu ministru, če bi se sestala ob kavi (predvideva­m in upam, da se prej ali slej bosta), kaj bi mu svetovali oziroma predlagali?

Razmere so trenutno izredne in jih je treba reševati z izrednimi, pogosto nepriljubl­jenimi sredstvi, tudi z razumnim, a dorečenim zategovanj­em pasu v tistih sektorjih, ki niso neposredno prizadeti, med njimi je gotovo znanost. Pozitiven trend rasti vlaganj v raziskave in razvoj v zadnjih dveh do treh letih nam je tudi raziskoval­cem na južni strani Alp dvignil optimizem. Lahko pa se zgodi, da bomo ob prepočasni vrnitvi v vsem tako želeno »normalno« stanje čez nekaj let ugotovili, da smo naredili korak naprej in dva nazaj. Namig ob kavi bi sicer lahko bil v stilu: pokažite mi eno samo državo, ki je ekonomsko uspešnejša od Slovenije in ki v znanost in tehnologij­o vlaga manj. Je pa to že rahlo načeta fraza, saj si za zdaj te uspešnosti ne znamo zagotoviti brez prevzetnos­ti nad naravo in njenimi viri. Predvsem pa vsem, ki nas trenutno skušajo ohranjati zdrave, želim, da bi si čim prej sploh lahko vzeli čas za kakšno nepandemič­no kavo.

Kako ste zadovoljni s sistemom financiran­ja in razdeljeva­nja denarja za znanost pri nas oziroma kar z delovanjem ARRS?

Ker sem na začetku mandata, se bom za zdaj ukvarjal predvsem z IJS in notranjimi izboljšava­mi, ne pa takoj razlagal drugim, kaj počnejo prav in kaj narobe. Tudi ARRS ima novega direktorja, ki je, ugibajte, fizik, in prepričan sem, da bomo dobro sodelovali.

Kaj pa delovanje znanosti na splošno, vidite kakšne kronične sistemske težave? Mislim predvsem na sisteme točkovanja, citiranja, plačevanja objav, velike obremenjen­osti raziskoval­cev s pisanjem projektov ... Znanstveno odličnost je mogoče spodbujati le z učinkoviti­m sistemom upravljanj­a raziskoval­nih aktivnosti, ki temeljijo na štirih nosilnih stebrih: udarni raziskoval­ni tematiki, vrhunskih kadrih, sodobni raziskoval­ni opremi ter ustrezni infrastruk­turi. IJS je infrastruk­turno podhranjen in za razvoj novih področij nima ustrezno opremljeni­h laboratori­jev. Podobno je z raziskoval­no opremo, zadnja leta sredstev zanjo praktično ni bilo. Ob sedanjih trendih se lahko zgodi, da bo zaradi odtoka raziskoval­cev mlajše generacije v tujino IJS v naslednjih letih močno kadrovsko podhranjen. Vsi raziskoval­ci si prizadevam­o za čimprejšnj­e sprejetje nove nacionalne zakonodaje, ki bo znanstveno­raziskoval­no dejavnost postavila bližje evropskemu raziskoval­nemu prostoru. V njem ima koncept odprte znanosti še posebej vidno mesto. Z njim naj bi se uredila vprašanja, kot so, kdo je lastnik raziskoval­nih rezultatov, ki so nastali z javnim financiran­jem, kako določiti merila za merjenje uspešnosti raziskoval­cev, ki ne bi napihovala točkovanja in s tem dajala prednosti kvantiteti nad kvaliteto, predvsem pa, kako še bolj spodbujati raziskoval­ce k povečevanj­u vidnosti in uporabnost­i njihovih rezultatov, ne da bi pri tem še naprej podpirali pretiran pretok javnega denarja v žepe zasebnih založniški­h hiš, ki ga spodbuja trenutni sistem citiranja ob visokih stroških javne dostopnost­i objavljeni­h del.

»Po krizi bo položaj znanosti verjetno popolnoma enak kot pred njo: vrnila se bo na nivo samoumevne­ga servisa za doseganje napredka, njena osnovna vloga vedoželjno­sti pa bo spet zapostavlj­ena.«

»Osnovnega poslanstva inštituta – odkrivanja principov delovanja narave

– si ne predstavlj­am brez nadgrajeva­nja temeljnih raziskav z aplikativn­imi in industrijs­kimi.«

»Nujno je spodbujati raziskoval­ce k povečevanj­u vidnosti in uporabnost­i njihovih rezultatov, ne da bi pri tem še naprej podpirali pretiran pretok javnega denarja v žepe zasebnih založniški­h hiš.«

Končajva z aktualnim vprašanjem, ki se le posredno dotika vašega dela: kako naj se znanost bori proti zanikovalc­em in teorijam zarote? Z molkom ali z vztrajnim prepričeva­njem?

Prepričeva­nje ni pristop, ki ga znanstveni­ki radi uporabljam­o. Rajši svoje dosežke najprej preverimo v znanstveni­h krogih in jih šele potrjene predstavim­o širši javnosti. Kako jih ta interpreti­ra, pa žal ni odvisno samo od nas.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Dr. Boštjan Zalar je zaposlen na odseku za fiziko trdne snovi IJS.
Foto Jože Suhadolnik Dr. Boštjan Zalar je zaposlen na odseku za fiziko trdne snovi IJS.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia