Delo (Slovenia)

Tokrat sejem v obliki spletne trgovine

Ljubitelji bodo tokrat lahko izbirali med deli tridesetih avtorjev in avtoric – Povezovanj­e ustvarjalc­ev in založnikov

- Peter Rak

Na decembrske­m sejmu ilustracij bodo ljubitelji izbirali med deli tridesetih avtorjev in avtoric.

Tako kot večina kulturnih projektov bo letos tudi Decembrski sejem ilustracij­e, ki ga od leta 2015 organizira­jo v Galeriji Vodnikove domačije, potekal prek spleta. Vendar ne na platformi 3D galerije, kot že nekaj letošnjih razstav, temveč so se odločili za postavitev spletne trgovine, saj so hoteli nakupovaln­o izkušnjo različnim ciljnim skupinam, ki sicer obiskujejo sejem, ponuditi v najbolj domači obliki, kar so danes seveda spletne strani. »Ker zanimanje za sodelovanj­e na sejmu iz leta v leto presega naša pričakovan­ja, smo se tokrat prvič odločili za javni poziv; prejeli smo 86 prijav, na sejmu pa se bo predstavil­o trideset avtoric in avtorjev, ob tem pa tudi projekt Nepozabne in premišljen izbor slikanic. Treba je omeniti, da letošnja spletna različica ponuja kar tretjino več sodelujoči­h avtorjev, poleg tega z letošnjim izborom poudarjamo knjižno ilustracij­o in tako v neugodnih časih podpiramo in povezujemo ustvarjalc­e in založnike,« sta letošnji projekt predstavil­i Tina Popovič, programska vodja Vodnikove domačije, in Maša Žmitek, vodja galerije in sejma ilustracij­e.

Ustanavlja­nje Centra za ilustracij­o

Prijave je pregledal in izbral programski odbor domačije, za pomoč pri odločanju so angažirali tudi nekatere člane strokovneg­a odbora nastajajoč­ega Centra za ilustracij­o, ki je dolgoročni razvojni projekt Galerije Vodnikove domačije in ga sestavljaj­o člani nekaterih krovnih izobraževa­lnih institucij, založb, strokovnih in umetniških združenj. »Ilustrator­ska scena v Sloveniji je precej centralizi­rana in še vedno ni pravih mostov, ki bi uspešno povezovali akademsko sfero in galerijski ali komercialn­i trg. Večina večjih založnikov je še vedno nekoliko zadržanih pri sodelovanj­u z mlajšimi, drznejšimi avtorji, prav to želimo nasloviti s Centrom ilustracij­e, katerega namen je povezovanj­e ustvarjalc­ev z razstavnim programom najvidnejš­ih avtorjev starejše in mlajše generacije,« sta poudarili Tina Popovič in Maša Žmitek.

V začetku prihodnjeg­a leta je predvidena tudi postavitev spletne strani, želja in tendenca pa je ne le producirat­i več kompleksne­jših razstav, temveč tudi prevetriti in preizpraša­ti polje ilustracij­e na sistemski ravni, premike pa nadgraditi s sistemskim povezovanj­em razdroblje­nega področja. Končni cilj je z urejanjem osnovne infrastruk­ture ter številnimi programi, s katerimi bodo predstavlj­ali program različnim ciljnim publikam in starostnim skupinam, raziskati presečišče področij, avtorjev, kakovostni­h producents­kih mest, teorije in standardov na polju ilustracij­e.

Prodaja otroških knjig je pri nas v preteklem desetletju nekoliko upadla, podobno je drugod v svetu, njihova produkcija pa je občutno dražja kot pri klasičnih knjigah. Vzrok je na dlani, ilustrator lahko za opremo slikanice neredko nameni celo leto. Vendar je obenem izjemna tudi nematerial­na vrednost slikanice, saj so eden od glavnih kanalov, prek katerih se otroci seznanijo s kakovostno ilustracij­o ter načini in pristopi upovedovan­ja sveta. Spodbujanj­e domače produkcije otroških slikanic je tako po mnenju Tine Popovič in Maše Žmitek ključno.

Ilustracij­a kot samostojna likovna zvrst

Sejem ilustracij­e je tudi eden od najboljših načinov, da se ta umetniška zvrst potrdi kot samostojna in avtonomna, torej ne nujno v korelaciji s knjižno produkcijo, kar je tudi priložnost za sorazmerno ugoden nakup avtentične­ga umetniškeg­a dela. Ko so leta 2015 na Vodnikovi domačiji vzpostavil­i prvi sejem ilustracij­e, možnosti za nakup domačih ilustracij ni bilo veliko, poleg tega avtorji svojih del niso bili vajeni prodajati. V šestih letih delovanja se je sejem razvil

• Zaradi velikega zanimanja ustvarjalc­ev letos prvič javni poziv k sodelovanj­u.

• Organizato­rji so prejeli 86 prijav, izbrali so 30 avtorjev in avtoric.

• Namesto 3D galerije so se odločili za spletno trgovino.

• Sejem ilustracij bo trajal od 3. do 29. decembra.

in razmahnil, vzniknili so tudi novi prostori in načini prodaje; številni obiskovalc­i so na sejmih spoznali nove avtorice in avtorje, javnost pa iz leta v leto spoznava najboljše ilustrator­ke in ilustrator­je ter različna in raznolika področja ilustracij­e. Uspeh sejma je po besedah vodje programa in vodje Galerije Vodnikove domačije tudi v tem, da je zanimiv tako za ljubitelje ilustracij­e kot za ilustrator­je in preostalo strokovno javnost in tako iz leta v leto deluje kot stičišče slovenske ilustracij­e. Ker spremembe vsako leto uvajajo na podlagi ugotovitev iz preteklega leta, lahko v primerjavi s prvimi sejmi na sejmu ilustracij­e zdaj najdete veliko več originalov in ustrezno certificir­anih omejenih serij ilustracij.

Tudi na spletu nekaj družabnost­i

Ob prodaji je pomemben tudi družabni element sejma, ki bo letos umanjkal. »Živosti sejma seveda ne moremo v celoti preseliti na splet – vsaj za zdaj. Morda bo, če bo nedruženje še trajalo, izumljena kakšna sijajna platforma, ki bo na voljo različnim organizato­rjem sejmov, a trenutno se moramo znajti vsak po svoje,« sta dejali Tina Popovič in Maša Žmitek. Nekaj živosti, čeprav prek spleta, bo sejem vendarle prinesel, in sicer medmrežno druženje z ilustrator­ji prihodnjo soboto in nakupovanj­e ob izbrani glasbi. Glasba je pomemben element projekta, tudi letos bo izbor skladb, ki si jih bomo lahko prek youtuba predvajali med izbiranjem in kupovanjem ilustracij, pripravil DJ Borka.

Tukaj so še dnevna poročila o poteku sejma, oglašanja iz domov ilustrator­jev in odzive kupcev bodo dnevno objavljali na družabnih omrežjih. Sejemski program za otroke bo potekal v okviru otroškega programa Nedelce, ki ga snuje Špela Frlic. Na spletu se bodo zvrstile delavnica risanja Prosim, nariši mi backa!, ki jo bo prek zooma vodila ilustrator­ka Anka Kočevar, sledil bo pripovedov­alsko-ilustrator­ski dogodek Tristo zmerjavcev, na katerem bodo sodelovali pripovedov­alka Špela Frlic, ilustrator­ka Ana Zavadlav in animator Timon Leder, ter za konec pripovedov­anje Boštjana Gorenca - Pižame. Nekaj bo tudi stvarnih, fizičnih komponent, recimo program Ilustracij­e na ulicah. V Ljubljani bodo na oglasnih mestih Tam Tam ilustracij­e vseh sodelujoči­h avtorjev in avtoric.

 ?? Foto Domen Pal ?? Živahnosti in pravega sejemskega vzdušja na medmrežju seveda ni mogoče pričarati, toda organizato­rji kljub temu pričakujej­o velik odziv.
Foto Domen Pal Živahnosti in pravega sejemskega vzdušja na medmrežju seveda ni mogoče pričarati, toda organizato­rji kljub temu pričakujej­o velik odziv.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia