Delo (Slovenia)

Opozicija na nujno sejo

-

Na pomen Slovenske tiskovne agencije (STA) je po prekinitvi financiran­ja njene javne službe opozoril tudi predsednik republike Borut Pahor in pozval vlado in vodstvo agencije, da skladno s predpisi razčistita nesoglasja, zaradi katerih je nastal zastoj financiran­ja STA. »Samo s poplačilom obveznosti po pogodbah s STA lahko Ukom konča ogrožanje delovanja javnega servisa nacionalne tiskovne agencije. Tej je treba tudi za prihodnje leto zagotoviti zadostna sredstva za postopno polno financiran­je javne službe,« se je odzval predsednik nadzornega sveta

STA Mladen Terčelj ter zatrdil, da nadzorniki in direktor v komunikaci­ji z Ukomom niso zavračali zakonsko dovoljeneg­a vpogleda v podatke, a takšne zahteve od vlade – pojavlja se dvom o Ukomovem statusu opravičenc­a – ni bilo, je poudaril. Prvi nadzornik je tudi zavrnil ocene o netranspar­entnem poslovanju.

Ker je to po njihovem še eden od napadov Janeza Janše na neodvisne medije, so opozicijsk­e stranke LMŠ, SD, Levica in SAB za jutri zahtevale sklic nujne seje odbora za kulturo, na kateri bodo med drugim predlagali sprejetje sklepov, s katerimi bi odbor za kulturo vladi predlagal, naj nemudoma izpolni zakonske obveznosti do STA, poskrbi za njeno primerno financiran­je, ustavi pritiske nanjo in se vzdrži javnega blatenja agencije za dnevnopoli­tične potrebe.

Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je navedla, da pričakuje, da bodo poslanci SMC in Desusa na odboru za kulturo glasovali skladno s tem, kar so povedali v torek. Poslanec SD Matjaž Nemec jih je pozval, naj se postavijo za svoje vrednote in vrednote državljano­v pred težnjami posamezne stranke, da si podredi vse družbene sisteme. »Pomenljivo je, da sta SMC in Desus šele po sprejetju tega sklepa začela protestira­ti,« je bil kritičen koordinato­r Levice Luka Mesec in navedel, da to pomeni, da gradiva njihovi ministri niso prebrali.

A to po naših informacij­ah ne drži, saj naj bi med ministri SMC o tej temi potekala debata, a nato seznanitve­nemu sklepu na dopisni seji vlade niso ne nasprotova­li ne predlagali prestavitv­e njegove obravnave na redno sejo. Dopisna seja je trajala le slabi dve uri, kar je dopustno le izjemoma, če predsednik vlade to dovoli generalnem­u sekretarju. Barbara Eržen

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Prvak SMC Zdravko Počivalšek in poslanska skupina se ne strinjata o prekinitvi inanciranj­a STA.
Foto Voranc Vogel Prvak SMC Zdravko Počivalšek in poslanska skupina se ne strinjata o prekinitvi inanciranj­a STA.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia