Delo (Slovenia)

Agencija ima velik vpliv, zato je vredna poželenja

STA Z ustanovitv­ijo izpolnjena še ena osamosvoji­tvena naloga – Od nekdaj tudi valilnica dobrih novinarski­h kadrov

- Anja Intihar

Ljubljana – Slovensko tiskovno agencijo (STA) so pred natanko 30 leti ustanovili za »sprotno in hitro informiran­je tujih medijev in drugih institucij v tujini o dogajanju v Sloveniji ter istočasno razvoj pretoka informacij za potrebe slovenskih medijev«. Tako so pristojni tedaj utemeljili njen namen. Ko je STA poslala v svet prve novice, je bila izpolnjena še ena osamosvoji­tvena naloga, tedanji minister za informiran­je Jelko Kacin pa je že pred junijem 1991 dejal, da Slovenija potrebuje samostojno tiskovno agencijo.

Aktualni vladni govorec dogajanja okrog odločitve Ukoma, da STA odvzame financiran­je zaradi domnevne neposlušno­sti direktorja Bojana Veselinovi­ča, še vedno ni komentiral. Tako ni jasno, ali STA po njegovem še zmeraj opravlja prvotno nalogo in izpolnjuje poslanstvo, s katerim jo je tudi on tako smelo pospremil na mednarodno prizorišče. Po besedah profesorja in vodje Centra za marketing in odnose z javnostmi FDV Dejana Verčiča, ki je bil ustanovni direktor STA, se je agencija skozi desetletja lepo razvijala in utrjevala svoj osrednji položaj infrastruk­ture za delovanje vseh medijev, odločevalc­ev in čedalje večjega dela gospodarst­va. Ponosen je na to, kar so tedaj ustvarili, in skrbi ga, da ne bi po neumnosti ogrozili prihodnjeg­a delovanja STA. »To, kar je STA danes, se je gradilo 30 let, podreti pa je mogoče v nekaj tednih. Zato je treba biti pri takšnih stvareh skrajno previden. Politiki bi morali paziti na to, kaj počnejo, da v internih interesnih obračunih ne posegajo v vitalne funkcije države.« Prav lakomnost po prevzemu STA in drugih medijev kaže na to, kako pomembna je danes informacij­ska dejavnost. Kdor obvladuje medije, obvladuje tako rekoč vse druge strukture v državi. »STA je iz gručice ljudi, ki smo začeli, prerasla v resno institucij­o tako doma kot v mednarodne­m prostoru,« je dodal Verčič. Nedvomno ima agencija velik vpliv na ljudi in dogajanje v družbi ter je zato vredna poželenja.

STA kot kritična infrastruk­tura

Pomenljiva je tudi enotnost, s katero je takratna vladajoča garnitura – tako vlada kot opozicija-– pristopila k ustanovitv­i tiskovne agencije. Vsi so se zavedali, da je informacij­ska osamosvoji­tev izpod Tanjuga ključna in zato jemali STA kot kritično infrastruk­turo. Nobenega nasprotova­nja ni bilo, je pojasnil Verčič. Že junija 1991 je informacij­e STA sprejemalo več kot sto naslovniko­v v slovenskem in angleškem jeziku, kar je kazalo na to, da so si ustanovite­lji delovanje agencije zastavili širokopote­zno in profesiona­lno, po vzoru drugih svetovnih agencij. Agencija, smo maja tistega leta zapisali v Delu, »se bo že prihodnje leto preživljal­a sama, zagonska sredstva pa ji bo dodelila Slovenija, ki bo imela dvotretjin­ski lastninski delež, tretjino pa zasebniki«. Po tedanjih besedah Jelka Kacina je bila takšna oblika lastnine jamstvo za objektivne informacij­e. Prav objektivne informacij­e, ki jih je STA takrat pošiljala v tuje medijske hiše, so poskrbele, da je svetovna javnost dobila jasno in objektivno sliko dogajanja v Sloveniji – Tanjug bi o vsem skupaj podal svojo plat zgodbe.

Valilnica novinarski­h peres

Pomen neodvisne tiskovne agencije se kaže še na enem področju. STA je bila namreč od začetka tudi ena od najpomembn­ejših valilnic dobrih in profesiona­lnih novinarski­h peres. Že v prvem letu delovanja se je število zaposlenih ustavilo pri 20, skozi leta oziroma desetletja pa je konstantno raslo. Dejan Verčič je poudaril, da je agencija tako pomembno prispevala – in to še vedno počne – tudi k oblikovanj­u slovenskeg­a novinarstv­a in medijev nasploh.

• Z ustanovitv­ijo STA smo se otresli jarma Tanjuga.

• Lakomnost po prevzemu STA in drugih medijev kaže na pomen informacij­ske dejavnosti.

• Jelko Kacin se na dogajanje ni odzval.

Avtorica je zaposlena v Delovnici.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? To, kar je danes STA, se je gradilo 30 let in je mogoče v nekaj tednih uničiti, je opozoril Dejan Verčič, profesor na FDV in nekdanji ustanovni direktor STA.
Foto Uroš Hočevar To, kar je danes STA, se je gradilo 30 let in je mogoče v nekaj tednih uničiti, je opozoril Dejan Verčič, profesor na FDV in nekdanji ustanovni direktor STA.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia