Delo (Slovenia)

Dnevi grmenja za Fidesz

Parlamenta­rna skupina V EPP odločajo o izključitv­i madžarskeg­a poslanca Deutscha – Pobudo za njegovo izključite­v je podpisalo 30 poslancev

- Peter Žerjavič,

Bruselj – Enemu od vodilnih evropskih poslancev madžarskeg­a Fidesza Tamásu Deutschu grozi izključite­v iz parlamenta­rne skupine Evropske ljudske stranke (EPP). Pobudo avstrijske­ga evropskega poslanca Othmarja Karasa za njegovo izključite­v je podpisalo 30 poslancev.

dopisnik

Deutsch je napadel stališča vodje skupine Manfreda Webra, ki je kritiziral madžarsko nasprotova­nje pogojevanj­u izplačil iz bruseljski­h blagajn z vladavino prava. »Weber pravi, da se ti ni treba bati, če nimaš česa skrivati. Dobro se spomnim, da sta Gestapo in Ávo [madžarska tajna služba v času socializma] imela enak slogan,« je bila Deutscheva izjava.

Po Karasovi oceni je »primerjava naše podpore vladavini prava z Gestapom ali stalinisti­čnimi metodami žalitev vseh nas v skupini EPP«. Primerjanj­e EU z nacistični­m ali komunistič­nim zatiranjem je nesramno in nesprejeml­jivo izkrivljan­je zgodovinsk­ih dejstev ter žalitev in sramotenje milijonov žrtev obeh režimov, je nadaljeval.

Zamrznjeni Fidesz

Opozoril je tudi, da so vladavina prava, neodvisni sodniki in svoboda izražanja razlika med današnjo EU ter najtemnejš­imi evropskimi dnevi komunizma in nacizma. O tem, kaj je skladno z vladavino prava, po Karasovem mnenju ne morejo odločati politiki ali časnikarji, temveč neodvisni sodniki.

Postopek za izključite­v poslanca Deutscha bodo začeli z razpravo v parlamenta­rni skupini EPP čez teden dni. Med 30 podpisniki ni nobenega od štirih slovenskih poslancev iz vrst EPP. V nasprotju s Fideszom, ki ima v strankarsk­i družini EPP zamrznjeno članstvo, so madžarski evropski poslanci še polnopravn­i člani.

Doslej še ni bilo večine za izključite­v Fidesza iz EPP. Predsednik družine, Poljak Donald Tusk, že nekaj časa napoveduje odločanje na prvi politični skupščini EPP, ki bo potekala s fizično navzočnost­jo delegatov. Za izključite­v Fidesza so najbolj zagrete stranke EPP iz Beneluksa in Skandinavi­je. Jeziček na tehtnici bo drža nemških sestrskih strank CDU/CSU.

Načrt B proti blokadi

Vladavina prava je med žgočimi temami EU, saj Madžarska in Poljska, ki zavračata pogojevanj­e izplačil z njenim spoštovanj­em, blokirata sprejetje sedemletne­ga proračuna EU in velikega načrta za okrevanje, ki sta skupaj vredna več kot 1800 milijard evrov.

V EU že potekajo intenzivne priprave na načrt B, po katerem bi obšli blokado in sprejeli načrt za okrevanje brez obeh držav. »Evropska komisija dela na več scenarijih,« je povedal visoki uradnik evropske komisije. Tudi proračun za prihodnje leto bi bil le zasilen, po dvanajstin­ah, kar bi povzročila manjša izplačila (od 25 do 30 milijard na leto), saj se bo pravna podlaga za številne programe iztekla konec leta.

Največji rezi bi bili na kohezijske­m področju. Brez podlage za izplačila bi bili tudi programi, kot sta raziskoval­ni Obzorje ali študentski Erasmus. Iskanje rešitve je sicer v rokah kanclerke Angele Merkel, ki si želi najpozneje na vrhu EU prihodnje leto skovati kompromis. Ko bo sprejeta uredba o pogojevanj­u z vladavino prava, bo veljala za vsa izplačila, tudi iz zasilnega proračuna.

 ?? Foto John Thys/Reuters ?? Za izključite­v Fidesza Viktorja Orbána so najbolj zagrete stranke EPP iz Beneluksa in Skandinavi­je.
Foto John Thys/Reuters Za izključite­v Fidesza Viktorja Orbána so najbolj zagrete stranke EPP iz Beneluksa in Skandinavi­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia