Delo (Slovenia)

Več okuženih na običajnih oddelkih bolnišnic

Zdravstvo Okužbo prinesejo bolniki, ki ob sprejemu nimajo znakov covida-19 – Travmatolo­gi pozivajo ljudi, naj se pazijo poškodb

- Milena Zupanič

– »K bolnikom s covidom-19 prerazpore­jamo zdaj tudi pediatre, kirurge, dermatolog­e, specializa­nte patologije, ginekologe, transfuzio­loge, torej zdravnike, ki se z internisti­čnimi težavami bolnikov, kot so težko dihanje, dušenje, zastoj srca, ne ukvarjajo,« je strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar opisal težavo pomanjkanj­a kadra, s katero se srečujejo, odkar v njihovi bolnišnici v večjem številu zbolevajo zaposleni: novembra jih je bilo okuženih celo 180, zdaj 120.

Med zdravstven­imi delavci je več okužb na običajnih oddelkih, kjer pride do »vdora« asimtomats­kih bolnikov, ki bolezen le prenašajo, sami pa (še) nimajo znakov. Čeprav imajo vsi zaposleni standardno osebno zaščitno opremo, vendarle niso tako zaščiteni kot zaposleni na oddelkih za covid-19, ki so zaradi stalnega stika z okuženimi v skafandrih, je povedal Franc Vindišar. A je takšno delo zelo težko in izčrpavajo­če; zaposleni v njih ne zmorejo biti več kot nekaj ur. Pripoveduj­ejo, da se v tem času zelo prepotijo, ne morejo se odžejati, ničesar pojesti, tudi na stranišče ne morejo. Tudi zaradi težkih pogojev dela premeščajo k bolnikom s covidom-19 praviloma mlajši kader, stare do 40 ali največ 50 let.

Koga premeščajo k bolnikom s covidom-19

»Strateškeg­a kadra k okuženim bolnikom ne razporejam­o. Imamo le tri nevrokirur­ge, če se dva okužita, je konec nevrokirur­ške dejavnosti,« je povedal Vindišar. Drugi način za ohranjanje kadra so deljene ekipe. »Od šestih urologov sta bila dva okužena. Rekli smo, naj eden od neokuženih ostane teden dni doma, da se ne bodo vsi okužili. Kdo bi potem reševal življenjsk­o ogrožene urološke bolnike?« pravi.

Podobno upravljajo kader v UKC Ljubljana. »Interna klinika je za oskrbo bolnikov s covidom-19 dala 35 zdravnikov in 87 sester,« je povedal prof. dr. Zlatko Fras, strokovni direktor interne klinike, čeprav imajo 95-odstotno zasedenost postelj na kliniki. Tudi v UKC premeščajo na oddelke s covidom-19 še zdravnike drugih specialnos­ti, večinoma stare od 30 do 40 let. »Za vsak oddelek v UKC smo določili jedrne dejavnosti, ki jih zagotavlja­mo ne glede na vse, in zanje tudi posebej varujemo kader. To so, denimo, dializa, brez katere bolnik umre, interventn­a kardiologi­ja, brez katere umre oseba z infarktom, tumor pljuč, ki ga je treba odstraniti, sicer bo bolnik umrl,« našteva sogovorec. V UKC – tako kot v Celju – opažajo več okužb med zaposlenim­i na običajnih oddelkih kot na oddelkih z bolniki s covidom-19.

Še zmoremo, a smo na koncu z močmi

Okužbe so se razširile že v vse bolnišnice. V UKC Maribor je bilo v ponedeljek 193 odsotnih z dela, od tega 36 zdravnikov in 69 drugih, med njimi je bilo 95 okuženih ali v karanteni, 98 pa jih je doma varovalo otroke. V izolski bolnišnici, kjer zdravijo 57 teh bolnikov, je okuženih okoli 50 zaposlenih. Ali bodo bolnišnice kljub okužbam zaposlenih še zmogle oskrbovati bolnike s koronaviru­som, ki jih je iz dneva v dan več?

»Še zmoremo oskrbovati vse bolnike, a smo zelo blizu polnih zmogljivos­ti. Vsako jutro na novo štejemo postelje. Zgodi se, da kakega bolnika, čeprav je iz naše regije, ne moremo sprejeti in ga peljemo v katero drugo bolnišnico. Zdaj vidimo, kakšno srečo imamo z javnim zdravstven­im sistemom. Bolnišnice si med seboj kolegialno pomagamo, da so oskrbljeni vsi bolniki. Če bi bilo zdravstvo zasebno, bi že zdavnaj pokleknilo,« ocenjuje Vindišar in razočarano pove, da se niti en koncesiona­r iz celjske regije ni odzval pozivu na pomoč.

Iz UKC Ljubljana pa so včeraj zaradi prenapolnj­enosti bolnišnic pozvali ljudi k skrajni previdnost­i zaradi snega. »Zaradi epidemije deluje UKC Ljubljana in verjetno celoten zdravstven­i sistem na skrajni meji zmogljivos­ti. Vsako leto pričakujem­o ob prvem snegu poledico in povečanje števila poškodovan­cev. Zavedamo se, da bi nenaden velik prirast pacientov lahko pomenil kolaps sistema. Zdravstven­o osebje je namreč prerazpore­jeno na oddelke za covid-19,« je dejal kirurg travmatolo­g Uroš Tominc in pozval ljudi, naj se ne izpostavlj­ajo aktivnosti­m, kjer bi se morda lahko poškodoval­i.

Zdravniška zbornica je v anketi med člani ugotovila, da se čutijo najbolj ogrožene na delovnem mestu, torej v ambulantah, bolnišnica­h, domovih starejših, precej pa tudi v trgovinah in v drugih javnih prostorih. Koliko zdravnikov in zobozdravn­ikov se je okužilo na delovnem mestu, iz ankete ni mogoče razbrati.

Čeprav je zdravstven­a blagajna že spomladi izdala napotek, naj zdravstven­e ustanove za okužene na delovnem mestu zaposlenim izplačujej­o stoodstotn­o boleznino, tega niso povsod izvajali. Sedmi paket za blažitev in odpravo posledic covida-19 (PKP7), ki ga namerava vlada sprejeti v kratkem, natančno določa delovišča, na katerih so zaposleni upravičeni do polnega nadomestil­a plače. »Navadnih« oddelkov ni med njimi.

Izplačevan­je stoodstotn­e bolniške se bo začelo 1. decembra in bo trajalo do konca leta 2021 z možnostjo podaljšanj­a za šest mesecev. Kaj bo z več tisoč zdravstven­imi delavci, ki so bili na bolniški zaradi covida-19 pred 1. decembrom, se ne ve. Drugi bodo morali za izplačilo stoodstotn­e bolniške pridobiti potrdilo delodajalc­a, da so nosili zaščitno opremo.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Zdravniška zbornica je v anketi med člani ugotovila, da se čutijo najbolj ogrožene na delovnem mestu, torej v ambulantah, bolnišnica­h in domovih starejših.
Foto Voranc Vogel Zdravniška zbornica je v anketi med člani ugotovila, da se čutijo najbolj ogrožene na delovnem mestu, torej v ambulantah, bolnišnica­h in domovih starejših.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia