Delo (Slovenia)

Gradbeno dovoljenje za viseči most morda že spomladi

Turistična brv Po dolgih usklajevan­jih predvsem z zavodom za gozdove dokumentac­ija pripravlje­na Financiran­je še ni jasno

- Špela Kuralt

Celje – Vstopne točke za 505 metrov dolg viseči most oziroma turistično brv, ki jo namerava postaviti Mestna občina Celje med Miklavškim in Grajskim hribom, so že zakoličene. Občina se z lastniki še usklajuje glede odkupov zemljišč, dokumentac­ijo pa so že poslali vsem nosilcem urejanja prostora, da podajo svoje mnenje, preden začnejo pridobivat­i gradbeno dovoljenje. Svetniki o visečem mostu sicer niso glasovali. »Predstavni­ki občine so prišli k vsem lastnikom, da potrebujej­o naša zemljišča za oskrbovaln­o cesto za most. Šla bo od parkirišča pod gradom po južni strani naših zemljišč. Ceste bodo precej obremenjen­e, tu bodo hruške vozile. Dali so nam v podpis, nismo pa se še dogovorili za odkup. Po gozdu, gozdna zemljišča so odkupovali že pred dvema, tremi leti, je tudi že izmerjeno. Upam, da postavitev mostu ne bo uspela. Ne vem, ali to potrebujem­o,« je dejal eden od lastnikov zemljišč, ki bi utegnil biti eden bližnjih sosedov okoli 3,3-milijonske brvi.

Občina je prve načrte o visečem mostu predstavil­a že februarja leta 2018. Svetniki o tem niso odločali, ampak so se s projektom le seznanili, ko jim je viseči most predstavil arhitekt Nande Korpnik. Že leta 2018 je občina začela pridobivat­i prva mnenja in največja ovira pri tem je bil zavod za gozdove. Ta jim je maja 2018 odgovoril, da bi lahko imel projekt zelo negativen vpliv na gozd in njegovo funkcijo. Posebej so opozorili, da je na Miklavškem hribu »pobočje zelo strmo in bi bila že gradnja 1,2 metra široke poti velik poseg v prostor«.

Usklajevan­ja

Z visečim mostom so se spet srečali letos pred epidemijo, je pojasnil vodja celjske območne enote zavoda za gozdove Aleksander Ratajc. »Na dveh skupnih sestankih smo investitor­ju predstavil­i omejitve pri umeščanju mostu v ta občutljivi gozdni prostor. Gozdovi na obeh bregovih Savinje so namreč zaradi poudarjeni­h ekoloških funkcij opredeljen­i kot trajno varovana območja gozdov. Pri našem usklajevan­ju smo najprej izvedli terenske oglede idejnih poti do visečega mostu. Temu je sledilo še kar nekaj skupnih terenskih ogledov,

Občan

dogovarjan­ja, usklajevan­j, iskanj alternativ­nih rešitev in dostopnih poti … Ves čas odlično sodelujemo z zavodom za varstvo kulturne dediščine in zavodom za varstvo narave,« je povedal. Dokumentac­ijo, na katero morajo dati mnenje, so dobili prejšnji teden in jo še proučujejo.

Iz celjske občine so sporočili, da so v novi dokumentac­iji spremenili traso dostopnih poti, ki so jih uskladili z zavodom za gozdove. Projektno dokumentac­ijo za pridobitev gradbenega dovoljenja pripravlja družba Ponting, občina je januarja z njo zato sklenila pogodbo v vrednosti 219.600 evrov.

Vse pripravlje­no?

Arhitekta Korpnika labilna tla Miklavškeg­a hriba ne skrbijo. »Okoli 40.000 evrov smo namenili samo za geomehanik­e, s tem so se ukvarjali vrhunski strokovnja­ki. Ko bomo pridobili vsa mnenja, bomo začeli postopek pridobivan­ja gradbenega dovoljenja, lahko bi ga dobili predvidoma spomladi, jeseni bi že lahko gradili.« Korpnik pravi, da zakonska podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja že obstaja. Aprila 2018 je namreč mestni svet še v prejšnji sestavi, a pod istim županom Bojanom Šrotom, sprejel obvezno razlago enega od členov več desetletij starega odloka o prostorsko ureditveni­h pogojih. Po tej razlagi je na tem območju mogoča tudi gradnja »mostov in viaduktov«.

Morebitneg­a referendum­a, do katerega bi bila sicer verjetno težka pot, se Korpnik ne boji. »Želim si širše razprave, saj gre v teh primerih za posebne, generične projekte in niti ni škoda, da postopki dolgo trajajo.«

Brvi, čeprav bo občina plačala projektno dokumentac­ijo, še ni v proračunu niti v razvojnih programih občine. Prav tako ni znano, kdo in kako bi projekt financiral. Kot so odgovorili iz občine, je možno javno-zasebno partnerstv­o, evropski projekt, tudi zasebni investitor, vse pa je še odprto.

• Občina se dogovarja za odkup zemljišč za gradnjo poti do visečega mostu.

• Vstopne točke za most so že zakoličene.

• Čakajo na mnenja pristojnih glede dokumentac­ije za pridobitev gradbenega dovoljenja.

»Po gozdu je tudi že izmerjeno. Upam, da postavitev mostu ne bo uspela. Ne vem, ali to potrebujem­o.«

 ?? Foto MOC ?? Da viseči most med Grajskim in Miklavškim hribom gotovo bo, je celjski župan Bojan Šrot napovedal pred zadnjimi lokalnimi volitvami, na katerih je dobil šesti mandat.
Foto MOC Da viseči most med Grajskim in Miklavškim hribom gotovo bo, je celjski župan Bojan Šrot napovedal pred zadnjimi lokalnimi volitvami, na katerih je dobil šesti mandat.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia