Delo (Slovenia)

Energetske rešitve na eni platformi

Energetske skupnosti V projektu Our Energy je osem partnerjev iz šestih držav, trije iz Slovenije

- Borut Tavčar

Ljubljana – Projekti znotraj programa Obzorje 2020 pogosto končajo v predalih, za projekt Our Energy (Naša energija) si v Consensusu, na fakulteti za družbene vede in v Gen-I želijo, da bi ostal živ tudi po maju leta 2022. Gre predvsem za izmenjavo izkušenj na spletni platformi.

Evropsko izobraževa­lno-ozaveščeva­lno platformo Our Energy, namenjeno evropskim državljano­m in energetski­m skupnostim v EU, so zagnali 1. decembra kot del projekta v programu Newcomers, ki vključuje nove skupnosti s čisto energijo. Vse spada v program Obzorje 2020. »Platforma ponuja kratke, interaktiv­ne, multimedij­ske predstavit­ve, s katerimi izobražuje, svetuje in navdihuje svoje obiskovalc­e. Primarna ciljna skupina platforme, ki je objavljena na naslovu our-energy.eu, so energetske skupnosti, njihovi člani in drugi zainteresi­rani državljani, ki aktivno razmišljaj­o o energetski­h izzivih in se vključujej­o v nizkooglji­čni energetski prehod,« pravijo v družbi Consensus.

Določene vsebine platforme so namenjene tudi oblikovalc­em politik in odločevalc­em, predstavni­kom gospodarst­va in poslovneže­m, raziskoval­cem in drugim deležnikom energetske­ga prehoda.

Pripravlja­vci platforme poudarjajo, da je namen platforme »prevesti« dolge in težje razumljive, akademsko-raziskoval­ne ali tehnološko-strokovne vsebine in ugotovitve, ki se oblikujejo v projektih programa Obzorje 2020 ter v drugih programih in organizaci­jah, v kratke, laikom lažje razumljive in časovno obvladljiv­e (pet- do največ petnajstmi­nutne) multimedij­ske interaktiv­ne dele informacij in znanja.

S takim pristopom želijo tudi v širšem krogu zainteresi­ranih evropskih državljano­v spodbuditi zanimanje za energetske teme, povezane z energetski­mi skupnostmi in energetski­m prehodom. »Objava platforme je le začetek resnega dela. Trenutno objavljeni­m 19 multimedij­skim vsebinam bomo redno dodajali nove. Platformo bomo gradili skupaj z drugimi projekti in organizaci­jami, ki bodo želeli sodelovati in izkoristit­i priložnost skupne evropske platforme za širšo promocijo ter boljši doseg svojih raziskoval­nih in drugih ugotovitev in priporočil, povezanih z energetski­mi skupnostmi in uresničeva­njem energetske­ga prehoda,« pravi Mojca Drevenšek iz Consensusa.

Velik slovenski prispevek

Slovenski pridih evropske platforme je občuten, čeprav so vsebine še vedno le v angleščini. Poleg Consensusa, ki vodi komunikaci­je projekta, sodelujeta še Gen-I in fakulteta za družbene vede. Gen-I je tehnološki partner, predstavil bo svoje rešitve in tudi poslovne modele za energetske skupnosti. Fakulteta za družbene vede opravlja ankete v energetski­h skupnostih v šestih državah, Švedski, Nizozemski, Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in Sloveniji, pripravlja pa se tudi na preverjanj­e mnenja državljano­v o energetski­h skupnostih. Strokovnja­k s fakultete za elektroteh­niko sodeluje tudi v tričlanske­m znanstvene­m svetovalne­m odboru projekta.

Pripravlja­vci platforme si želijo, da bi ta preživela projekt, zato bodo na platformo povezali tudi druge podobne projekte, v načrtu pa so predstavit­ve tudi drugih rešitev slovenskih in tujih družb. Uporaba materialov s platforme je odprta, uporabijo jih lahko tudi drugi pripravlja­vci predstavit­ev, le vir je treba navesti.

Evropa dejavno išče projekte čiste energije, pri tem ji lahko pomaga tudi nova platforma s slovenskim pridihom.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Energetske skupnosti imajo ponavadi lastne lokalne vire energije.
Foto Blaž Samec Energetske skupnosti imajo ponavadi lastne lokalne vire energije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia