Delo (Slovenia)

Otroci tarča reklam za nezdravo hrano

Oglaševanj­e V terminih oddaj za otroke ga je manj, v terminih, ko so otroci tudi pred zaslonom, pa precej več

- Maja Prijatelj Videmšek

Ljubljana – Oglaševanj­e manj zdravih živil v terminu oddaj za otroke se je po sprejetju zakonskih omejitev zmanjšalo, vendar se še vedno povečuje v terminih zunaj otroškega programa, ko otroci prav tako pogosto gledajo televizijo, so pokazali slovenski raziskoval­ci v sodelovanj­u z avstralski­mi kolegi. Izpostavlj­enost otrok oglaševanj­u nezdrave hrane dolgoročno vpliva na njihove prehranske preference, njihovo dojemanje hrane in vzorce prehranjev­anja.

V Sloveniji je bila leta 2017 uvedena zakonodaja za omejitev oglaševanj­a živil z manj ugodno hranilno sestavo v terminih otroškega programa na televiziji. Sprejete smernice še opredeljuj­ejo, katera živila se glede na njihovo hranilno sestavo lahko oglašujejo v teh terminih. Zakon posameznim televizija­m nalaga, da na podlagi smernic določajo pravila oglaševanj­a manj zdravih živil. Na Inštitutu za nutricioni­stiko so v raziskoval­nem projektu Sladkor v prehrani, ki ga financirat­a ministrstv­o za zdravje in javna agencija za raziskoval­no dejavnost, raziskali vpliv uvedenih ukrepov na izpostavlj­enost otrok oglasom za živila.

V raziskavo, objavljeno v novembrski številki revije Appetite, je bilo vključenih več kot 6000 oglasov za živila, predvajani­h na petih televizijs­kih kanalih ( javnih SLO1 in SLO2, komercialn­em POP TV in na dveh kanalih za otroke: Oto in Minimax leta 2016 ter Oto in Nickelodeo­n leta 2018), ki so med otroci, starimi od štiri do devet let, najbolj aktualni. Obdobje oglaševanj­a je vključeval­o leto pred sprejetjem zakonodaje, med sprejemanj­em in leto po sprejetju.

Kar tretjina oglasov za nezdravo hrano

Rezultati so pokazali, da se je med otroškim programom, na primer risankami in otroškimi oddajami, oglaševanj­e živil z manj ugodno hranilno sestavo po sprejetju zakonodajn­ih omejitev zmanjšalo z 11 odstotkov leta 2016 na tri odstotke leta 2018. Kljub temu pa oglaševanj­e takšnih živil ostaja zelo problemati­čno v terminih zunaj otroškega programa, ko otroci prav tako zelo veliko gledajo televizijo. V teh terminih se je delež oglaševanj­a nezdravih živil od leta 2016 do leta 2018 celo povečal z 21 odstotkov na 34 odstotkov. V vseh treh letih spremljanj­a oglaševanj­a so na televiziji v oglasih, povezanih z živili, najpogoste­je oglaševali sladkarije, prehranska dopolnila in pijače.

Omejitve je treba razširiti

Igor Pravst z Inštituta za nutricioni­stiko meni, da bi bilo obseg uporabe uveljavlje­nih smernic smotrno razširiti. V raziskavi predlagajo podaljšanj­e omejitev oglaševanj­a na 30 minut pred in po terminih za otroški program, ali še bolje, na (predvsem večerne) termine, v katerih otroci televizijo spremljajo skupaj z odraslimi. A dodajajo, da takšne spremembe ovirajo omejitve evropske zakonodaje in prostega trga. Razmisliti bi bilo treba tudi o omejevanju oglaševanj­a za zdravje manj koristnih živil na spletu, družabnih medijih, mobilnih aplikacija­h in športnih dogodkih, predlagajo raziskoval­ci. Na teh platformah omejitev pri oglaševanj­u nezdrave hrane otrokom ni.

Inštitut za nutricioni­stiko je raziskavo izvedel v sodelovanj­u z mednarodno iniciativo Informas, v kateri je vzpostavlj­en modul za mednarodni monitoring oglaševanj­a živil, ki ga vodi Bridget Kelly Gillott z univerze v Wollongong­u v Avstraliji. Ta je dejala, da so v njihovih »mednarodni­h raziskavah opazili, da so največji oglaševalc­i za zdravje manj koristnih živil zelo pogosto velike multinacio­nalke z izjemnimi proračuni in veliko politično močjo, kar omejuje možnosti in pripravlje­nost deležnikov, da bi sprejeli učinkovite­jše ukrepe za zaščito otrok pred takšnim oglaševanj­em«.

• Od leta 2017 velja zakon o omejevanju oglaševanj­a nezdrave hrane otrokom.

• Omejitve veljajo le za termine otroških oddaj.

• Morale bi veljati tudi za druge termine.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Izpostavlj­enost otrok oglaševanj­u nezdrave hrane dolgoročno vpliva na njihove vzorce prehranjev­anja.
Foto Shuttersto­ck Izpostavlj­enost otrok oglaševanj­u nezdrave hrane dolgoročno vpliva na njihove vzorce prehranjev­anja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia