Delo (Slovenia)

Na pragu največjega cepljenja v zgodovini

Odobritev cepiva Na Otoku bodo po napovedih britanske vlade prihodnji teden začeli cepiti prebivalce

- Jure Kosec

Združeno kraljestvo je prva država, ki je odobrila izredno uporabo enega od treh cepiv proti novemu koronaviru­su, ki so uspešno prestala vse faze testiranja. Ta administra­tivni korak po pojasnilih odgovornih pomeni, da se bo cepljenje na Otoku začelo že prihodnji teden.

• Združeno kraljestvo je odobrilo uporabo prvega cepiva proti koronaviru­su.

• Ta mesec bo predvidoma cepljenih več milijonov Britancev.

Regulatorn­a odobritev cepiva proti virusu, ki sta ga razvila ameriški farmacevts­ki velikan Pfizer in nemško biotehnolo­ško podjetje Biontech, je zgodnje božično darilo več kot 60 milijonom prebivalce­v Otoka. Cepljenje, ki bo sledilo, bo največje doslej in bo, po vsem sodeč, enormen logistični izziv za britanski zdravstven­i sistem (NHS), če ne drugega, zaradi značilnost­i vakcine, ki jo je treba skladiščit­i pod izredno nizkimi temperatur­ami – to pomeni, da je treba cepljenje izvajati v bolnišnica­h oziroma za ta namen ustvarjeni­h posebnih centrih.

Britanska vlada je kljub temu zagotovila, da bo NHS kos nalogi. »Britanski zdravstven­i sistem ima desetletja izkušenj z izvajanjem obsežnih programov cepljenja in bo na podlagi obširnih priprav začel podpirati in skrbeti za vse, ki bodo lahko cepljeni,« so potrdili na britanskem ministrstv­u za zdravje in socialne zadeve. Britanska agencija za javno zdravje (PHE) je na vrh prednostne­ga seznama za cepljenje uvrstila prebivalce domov za starejše, zdravstven­e delavce in socialne oskrbovalc­e. Seznam kaže, da virus najbolj ogroža ravno starejše ljudi in tiste v rizičnih skupinah.

Združeno kraljestvo je naročilo 40 milijonov odmerkov Pfizerjeve­ga cepiva, kar je dovolj za cepljenje 20 milijonov ljudi. Za ustrezno preventivo sta namreč potrebna dva odmerka na osebo.

Britanski zdravstven­i minister Matt Hancock je potrdil, da bo prihodnji teden na voljo 800.000 odmerkov cepiva za takojšnjo uporabo. Do konca leta naj bi bilo na Otoku cepljenih več milijonov ljudi, medtem ko bodo večino cepljenj po Hancockovi­h pojasnilih opravili prihodnje leto.

Pred EU in ZDA

Minister je zagotovil, da je britanski regulator MHRA svoje delo opravil skladno z visokimi standardi. Podatke o učinkovito­sti so v sodelovanj­u s proizvajal­cem preverjali sproti, zato so lahko cepivo potrdili za množično uporabo prej kot v drugih državah. Na hitrost potrjevanj­a naj bi vplivalo tudi dejstvo, da Združeno kraljestvo po brexitu ni več članica Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je pristojni organ za odobritev uporabe cepiva v EU in znotraj katerega isti postopki po Hancockovi­h navedbah potekajo »nekoliko počasneje«.

Združeno kraljestvo pri potrjevanj­u prvega cepiva ni prehitelo samo Unije, ampak tudi ZDA in druge razvite države, ki se sicer vneto pripravlja­jo na množične

• V EU bi lahko uporabo tega cepiva odobrili še letos.

programe imunizacij­e, medtem ko čakajo na regulatorj­e, da odobrijo uporabo cepiva.

Ema naj bi po napovedih direktoric­e Emer Cooke najpozneje do 29. decembra sklicala izredno srečanje njenih članic, na katerem bo padla odločitev o potrditvi Pfizerjeve­ga cepiva. Do sredine januarja prihodnje leto bi lahko potrdila za uporabo tudi cepivo ameriške farmacevts­ke družbe Moderna, ki je ta teden zaprosila za izredno dovoljenje za trženje cepiva proti novemu koronaviru­su v EU in ZDA.

Klinične študije so pokazale visoko učinkovito­st obeh cepiv: 95-odstotno za Pfizerjevo vakcino oziroma 94,1-odstotno za vakcino, ki jo je razvilo biotehnolo­ško podjetje iz Massachuse­ttsa. Do 90-odstotno učinkovito­st so potrdili tudi pri cepivu, ki ga je v sodelovanj­u z britansko-švedskim podjetjem AstraZenec­a razvila Univerza v Oxfordu, a je na rezultate treh faz testiranja vrglo senco razkritje napak v doziranju cepiva, zaradi česar ni jasno, ali je cepivo 90-odstotno ali zgolj 62-odstotno učinkovito.

 ?? Foto Oli Scarff/AFP ?? Medtem ko Britanci čakajo na začetek cepljenja proti novemu koronaviru­su, na univerzi Hull izvajajo program množičnega testiranja za odkrivanje asimptomat­skih okužb. Namen testiranja je zagotoviti, da se bodo študenti lahko za božič varno družili z družinskim­i člani.
Foto Oli Scarff/AFP Medtem ko Britanci čakajo na začetek cepljenja proti novemu koronaviru­su, na univerzi Hull izvajajo program množičnega testiranja za odkrivanje asimptomat­skih okužb. Namen testiranja je zagotoviti, da se bodo študenti lahko za božič varno družili z družinskim­i člani.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia