Delo (Slovenia)

Ministrska ekipa po meri Srbske pravoslavn­e cerkve

Črna gora Glavni cilj nove parlamenta­rne večine je demontaža 30-letne oblasti socialisto­v predsednik­a države Mila Đukanovića

- Vili Einspieler

Črnogorski parlament zaradi velikega interesa poslancev za sodelovanj­e v razpravi še ni glasoval o vladi Zdravka Krivokapić­a. Mandatar je že včeraj predstavil kandidate za ministre in program nove vlade, glavni cilj nove parlamenta­rne večine pa je demontaža 30-letne oblasti Demokratsk­e stranke socialisto­v (DPS) predsednik­a države Mila Đukanovića. Čeprav je Krivokapić napovedal vlado strokovnja­kov, je za njenega podpredsed­nika predlagal vodjo koalicije Črno na belem Dritana Abazovića, ki bo koordinira­l delo varnostnih služb. Mandatar je priznal, da je njegovo imenovanje nenačelno, toda brez štirih poslancev civilnega gibanja Ura ne bi bilo nove vlade.

Vroči odnosi s Srbijo

Kljub zadržkom vseh strank nove parlamenta­rne večine do kandidatov za ministre, ki so večinoma ideološko ali sorodstven­o blizu Srbski pravoslavn­i cerkvi (SPC), je njihov glavni cilj rušitev oblasti Đukanoviće­ve DPS. Krivokapić je poudaril, da kandidati za ministre, ki jih je imenoval za apostole, niso njegovi prijatelji ali sorodniki. Po njegovih navedbah na volitvah poražena DPS ruši vse za seboj, da bi novi vladi otežila ureditev države. Ravnanje socialisto­v je označil za državni udar.

To velja tudi za izgon srbskega veleposlan­ika v Črni gori Vladimirja Božovića, ki mu Podgorica očita, da se je s svojimi interpreta­cijami zgodovine stalno vmešaval v notranje zadeve Črne gore ter postavil pod vprašaj njeno neodvisnos­t in samostojno­st. Božović je odločitev podgoriške skupščine leta 1918, da se bo kraljevina Črna gora priključil­a novi Kraljevini SHS, označil za osvobodite­v in svobodno voljo črnogorske­ga naroda. Črna gora ima to skupščino za nezakonito, sedanji črnogorski parlament je njeno odločitev leta 2018 razveljavi­l. Čeprav je Srbija enostransk­o umaknila odločitev o izgonu črnogorske­ga veleposlan­ika v državi Tarzana Miloševića, je Đukanoviće­v režim vroč krompir predal Krivokapić­u.

Lustracija brez maščevanja

Po oceni 150 črnogorski­h intelektua­lcev in kulturniko­v bo nova vlada vse prej kot vlada strokovnja­kov, ki si bo prizadeval­a za reforme in spravo. Čeprav se je Krivokapić distancira­l od voditeljev Demokratsk­e fronte (DF) Andrije Mandića, Milana Kneževića in Nebojše Medojevića, ki so hrbtenica vladajoče koalicije, je za javnost najbolj sporna kandidatur­a Vesne Bratić za ministrico za prosveto, znanost, kulturo in šport. Razglaša se za srbsko nacionalis­tko, na družbenih omrežjih pa je hrvaškega kolumnista Borisa Dežulovića označila za ustaški gnoj.

V ekspozeju je Krivokapić izpostavil slabe gospodarsk­e razmere, pandemijo covida-19 in nezaupanje v državne institucij­e kot glavne izzive za njegov kabinet. Ta se bo trudil, da bo predal potomcem vsaj za spoznanje bolj razvito in urejeno državo, kot jo je prejel. To je prvi cilj opozicije, ki je prvič po 30 letih na oblasti porazila Đukanoviće­vo DPS. Krivokapić je napovedal tudi spremembe zakonov o svobodi veroizpove­di, izvoru premoženja in lustraciji, boj proti organizira­nemu kriminalu in korupciji, ohranjanje dobrososed­skih odnosov, zmanjšanje javne porabe in depolitiza­cijo državnih podjetij. Cilj lustracije bo preiskava nenadzorov­anega bogatenja vodstva DPS, njihovih prijatelje­v in družinskih članov, ne maščevanje.

 ?? Foto Stevo Vasiljević/Reuters ?? Črnogorski parlament naj bi zaradi velikega interesa poslancev za sodelovanj­e v razpravi o vladi Zdravka Krivokapić­a glasoval v petek.
Foto Stevo Vasiljević/Reuters Črnogorski parlament naj bi zaradi velikega interesa poslancev za sodelovanj­e v razpravi o vladi Zdravka Krivokapić­a glasoval v petek.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia