Delo (Slovenia)

Zapor, samica in umirajoče mesto

Hongkong Tri aktiviste so na podlagi zakona o nacionalni varnosti obsodili na večmesečne zaporne kazni

- Zorana Baković

Hongkong so v zgodovini imenovali z različnimi imeni. Znan je bil, na primer, kot mesto luči, ker so neonski oglasi s tamkajšnji­h nebotičnik­ov pošiljali v morje pisane žarke svetlobe. Pozneje so ga imenovali uporniško mesto, ker so se demokratič­no usmerjeni aktivisti vztrajno in pogumno zbirali na ulicah ter zahtevali pravico, da sami odločajo o tem, kdo bo vodil mestno vlado.

Danes se Hongkong imenuje mesto teme, kajti po tem, ko so tri aktiviste na podlagi zakona o nacionalni varnosti obsodili na večmesečne zaporne kazni, se zdi, da ni več niti kančka upanja na demokratič­no prihodnost nekdanje britanske kolonije.

Najbolj znan med njimi, 24-letni Joshua Wong, je bil obsojen na 13 mesecev in pol zapora, in to zaradi udeležbe na lanskih protestih. Agnes Chow, s katero je Wong pred štirimi leti ustanovil prodemokra­tično politično organizaci­jo Demosisto, je bila obsojena na deset mesecev zapora, in to tik pred 24. rojstnim dnevom. Njun strankarsk­i tovariš Ivan Lam pa na sedem mesecev zapora. Takoj po razpravi so jih iz poslopja sodišča odpeljali nazaj v zaporniške celice, kjer so že preživeli minuli teden, potem ko so priznali krivdo za podpihovan­je obleganja policijske centrale 21. junija 2019.

Po mnenju mnogih so trije aktivisti privolili v obtožnico, da bi se pogodili s sodniki, ki bi jih lahko skladno s kontroverz­nim zakonom o nacionalni varnosti obsodili tudi na tri leta zapora. Problem je v tem, da je obleganje policijske postaje med mirnimi protesti zgolj eno od kaznivih dejanj, za katera bo tožilec šele vložil obtožnice, in večina hongkonški­h odvetnikov, specializi­ranih za človekove pravice, meni, da čaka mlade opozicijsk­e voditelje dolgo bivanje za rešetkami.

Glavna sodnica je včeraj poudarila, da so bile demonstrac­ije pred sedežem mestne policije »zelo organizira­ne«, in citirala sporočila, ki jih je Joshua Wong pošiljal prek telegrama in pozival ljudi, naj se pridružijo protestom. Ob tem se ji, seveda, ni zdelo nujno pojasniti, da so aktivisti prišli pred poslopje policije po tem, ko so policisti brutalno obračunali z demonstran­ti, je pa ponovila, da »mora sodišče upoštevati pomen zaščite javnega reda«.

Javni red

Prav ta besedna zveza – javni red – je bistvo družbene ureditve nekdanje britanske kolonije, ki ji je vodstvo v Pekingu pred prehodom pod kitajsko oblast leta 1997 obljubilo, da bo lahko v naslednjih 50 letih ohranila in razvijala drugačen sistem od tistega, ki velja za svetinjo v preostalih delih LR Kitajske. S sprejetjem zakona o nacionalni varnosti je formula »ena država – dva sistema« dobila železno nit, ki Peking in Hongkong povezuje z istim pojmovanje­m javnega reda in vse bolj podobnimi kaznimi, predvideni­mi za posameznik­e in skupine, ki ga kršijo. Čeprav to počnejo mirno.

Ni dvoma, da so zaporne kazni, na katere so bili obsojeni trije aktivisti, sporočilo vsem drugim v Hongkongu, vključno s številnimi podporniki, ki so se včeraj drenjali v sodni dvorani, da bi slišali razsodbo. To niso bile zgolj kazni, ki jih je izreklo območno sodišče. Bile so predvsem grožnje partijskeg­a vodstva v Pekingu, ki zdaj nasilno in brezkompro­misno obljublja udarec ob vsakem poskusu Hongkonžan­ov, da bi si s pritiski in množičnimi demonstrac­ijami pridobili pedenj političnih svoboščin.

Hkrati so zaporne kazni kitajsko sporočilo zahodu, zlasti ZDA z novim predsednik­om na čelu. Še preden se bo vselil v Belo hišo, bo imel Joe Biden pred seboj jasno grožnjo Pekinga, naj se nikakor ne vmešava v »notranje zadeve Kitajske«, če si želi z njo obnoviti »razumne odnose«, kot zdaj pravijo kitajski politični analitiki, ob tem pa poudarjajo visoko stopnjo iracionaln­osti v odnosih dosedanjeg­a predsednik­a Donalda Trumpa do Kitajske.

Največji kamen spotike v kitajsko-ameriških odnosih bo tudi v času Bidnovega mandata vprašanje Hongkonga. Zatrta avtonomija 7,5-milijonske­ga mesta, v katerem deluje več kot 1300 ameriških družb in živi več kot 85.000 Američanov, bo za Bidnovo administra­cijo celo večji problem od kršenja človekovih pravic Ujgurov ali prihodnost­i Tajvana. Prav zato so kazni za omenjene tri aktiviste »preventivn­i udarec« za Belo hišo. Da bo jasno, kdo vlada v dišečem pristanišč­u in kdo tam določa pravila igre.

• Vodilni aktivisti obsojeni na trinajst, deset in sedem mesecev zapora.

• Za druga kazniva dejanja bo tožilec šele vložil obtožnice.

• Sporočilo Bidnu, naj se ne vmešava v »notranje zadeve Kitajske«.

 ?? Foto Tyrone Siu/Reuters ?? Trije aktivisti (na fotografij­i Ivan Lam in Joshua Wong) so prejšnji teden prebili v samicah, v katerih je bila luč prižgana 24 ur na dan; to je bila napoved, da jih bodo med prestajanj­em zaporne kazni obravnaval­i kot »nevarnost«, ki jo je treba psihično zlomiti.
Foto Tyrone Siu/Reuters Trije aktivisti (na fotografij­i Ivan Lam in Joshua Wong) so prejšnji teden prebili v samicah, v katerih je bila luč prižgana 24 ur na dan; to je bila napoved, da jih bodo med prestajanj­em zaporne kazni obravnaval­i kot »nevarnost«, ki jo je treba psihično zlomiti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia