Delo (Slovenia)

Merck prodal delež v Moderni

Covid-19 Razvoj cepiva dviga vrednost predvsem novih farmacevto­v

- Karel Lipnik

Ljubljana – Ameriški farmacevts­ki velikan Merck je prodal delež v razvijalcu cepiv Moderna. Razvoj cepiva sicer za velike farmacevte ni ravno zlata jama, zato pa so na borzah neverjetne rasti dosegli nekateri zagonski farmacevti.

• Cena delnic Moderne je letos zrasla za sedemkrat.

• Delnice Mercka, GSK in Sanofija so niže kot na začetku leta.

Ameriško farmacevts­ko podjetje Moderna je v zadnjem obdobju znano predvsem po razvoju cepiva proti covidu-19. Cena delnic je zdaj sedemkrat više kot na začetku leta.

Moderna je izvedla javno ponudbo delnic pred skoraj natanko dvema letoma. Cena v javni ponudbi je znašala 23 dolarjev, a je bila potem na borzi le redko presežena vse do letos. Prvi trgovalni dan je končala pri 18,80 dolarja. Več kot 23 dolarjev pa so bili vlagatelji pripravlje­ni sprejeti le še aprila in maja lani. Vzpon se je začel v drugi polovici letošnjega februarja, ko se je ime družbe pojavilo med razvijalci cepiv proti novemu koronaviru­su.

Družba je 1. decembra pri ameriških in evropskih regulatorj­ih vložila dokumentac­ijo za izredno odobritev cepiva. Prehitel jo je le Pfizer z Biontechom. Že letos bi lahko Moderna cepila okoli deset

• Merck je v Moderno leta 2015 vložil 50 milijonov dolarjev.

milijonov ljudi. Pri tem pa je zanimivo, da je cena delnic po oddaji vlog zdrsnila za več kot osem odstotkov.

Merck s prodajo dviga dobiček

Merck (z istoimensk­im nemškim farmacevto­m ga povezujeta le ime in skupni začetek) pravi, da je delež prodal v začetku tega četrtletja, ne razkriva pa, koliko je iztržil. Pravi le, da bo prodaja delnic v zadnjem četrtletju prinesla še nekaj dobička, potem ko je izdaten zaslužek vknjižila že v prvih treh četrtletji­h. Družba je, kot kaže, naložbo vseskozi vrednotila po tržni vrednosti. Merck je v Moderno vstopil leta 2015, ko je vložil 50 milijonov dolarjev za skupen projekt. Delež je nato povečal še leta 2018, pred uvrstitvij­o na borzo. Merck pravi, da je prodal le neposredni delež družbi, posredno pa še vedno ostaja delničar s svojimi skladi tveganega kapitala.

Merck tudi sam razvija tri vrste cepiv oziroma zdravil za zdravljenj­e koronaviru­sa, ki pa so v začetnih fazah testiranja in bodo predvidoma dosegljiva sredi prihodnjeg­a leta. Družba je ob objavi četrtletne­ga poročila nekoliko znižala oceno letošnjega dobička. Cena delnic Mercka je desetino niže kot na začetku leta.

Virus priložnost za nove

Cepivo proti koronaviru­su sicer ni nujno zlata jama farmacevto­v. Predvsem farmacevts­kim velikanom se vključitev v razvoj ne pozna bistveno v rasti cene delnic. Delnice britanskeg­a farmacevta GlaxoSmith­Kline (GSK) so celo petino niže kot na začetku leta. Tudi delnice njegovega partnerja v razvoju, francoskeg­a Sanofija, so se letos znižale za sedem odstotkov. Njun izdelek za zdravljenj­e covida-19 naj bi bil dosegljiv sredi prihodnjeg­a leta. Delnice

Pfizerja, ki bo, kot kaže, prvi ponudil zdravilo širšim množicam, pa so letos zmogle manj kot enoodstotn­o rast. Zato pa so ekstremne rasti dosegle delnice razvojnih podjetij. Najbolj, za kar 31-krat, je letos poskočila vrednost ameriške družbe Novavax, ki bo predvidoma dobila dovoljenje za prodajo cepiva v prvem četrtletju prihodnjeg­a leta. Za njo je Moderna z že omenjenim sedemkratn­ikom vrednosti iz začetka leta.

Skoraj štirikrat više kot na začetku leta so tudi delnice še enega ameriškega vzhajajoče­ga farmacevta Inovio, ki bo tudi predvidoma začel prodajati cepivo v prvem četrtletju prihodnjeg­a leta. Potrojila pa se je cena delnic nemške farmacevts­ke družbe Biontech, ki cepivo razvija skupaj s Pfizerjem.

Avgusta so bile na borzo uvrščene tudi delnice nemške družbe Curevac, ki bo dovoljenje za uporabo cepiva predvidoma dobila sredi prihodnjeg­a leta. Cena delnic se je od uvrstitve na borzo povzpela za 74 odstotkov.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia