Delo (Slovenia)

Očitno ljudje potrebujem­o zgodbe, še posebno v takšnih časih

Mesto bere V mestni knjižnici so začeli zadnjo sezono bralnega projekta za promocijo kakovostne­ga branja

- Mojca Zabukovec

Ljubljana – V mestni knjižnici na današnji Ta veseli dan kulture začenjajo in hkrati zaključuje­jo zadnjo, deseto sezono bralnega projekta Mesto bere. Tokrat v ospredje postavljaj­o literature sveta. »Naša bralna skupnost v petmesečne­m trajanju branj spiše na stotine mnenj o knjigah, drobnih razmisleko­v ali literarnih analiz o knjigah,« pravi vodja projekta Tatjana Pristolič. »V dosedanjih devetih sezonah smo tako skupaj prebrali skoraj 20.000 knjig, kar je res impresivno glede na bralne trende v Sloveniji in nasploh v svetu.« Pri tem spomni na statistiko, po kateri se bralci v Sloveniji uvrščajo pod evropsko povprečje, pri čemer povprečje predstavlj­a ena prebrana knjiga v obravnavan­em letu. »Pri Mestu bere si zato želimo oblikovati bralno skupnost, ki je prisotna v tkivu mesta, v njegovem virtualnem in fizičnem okolju ter se skupaj z bralci trudimo to ne prav spodbudno stanje vsaj malo izboljšati. Po odzivih mislim, da nam to tudi uspeva,« je prepričana Tatjana Pristolič.

Brez meja

Mesto bere je projekt Mestne knjižnice Ljubljana za promocijo kakovostne­ga branja. V dosedanjih sezonah projekta se je bralo slovenske, evropske, severnoame­riške in južnoameri­ške, azijske, afriške ter avtorje in avtorice Oceanije, tokrat pa so v ospredje postavili sodobne avtorice in avtorje z vsega sveta. V Mestni knjižnica Ljubljana pravijo, da tokratni izbor sto naslovov vsebinsko vključuje tako intimne zgodbe posameznik­ov kot družbeno prelomne zgodbe pretežno v zadnjih petdesetih letih. Sodobno svetovno književnos­t predstavlj­ajo z Nobelovimi nagrajenci iz zadnjega obdobja, med njimi so J. M. Coetzee, Patrick White, Nadine Gordimer, José Saramago, Elfriede Jelinek, Herta Müller, Svetlana Aleksijevi­č in Peter Handke.

»Na seznamu imamo res vrhunsko čtivo, ki nas lahko popelje tja, kamor morda fizično ne moremo, in v svetove, ki nas izzivajo s svojim magičnimi sporočili besed in idej,« poudarja Tatjana Pristolič, vodja projekta Mesto bere. »Z izbiro avtorjev z različnih območij sveta promoviram­o vrednoto lepote branja, ki pravzaprav ni omejena z mejami, takšnimi ali drugačnimi.«

V bralnem projektu, ki bo trajal do maja prihodnje leto, lahko sodelujejo člani mestne knjižnice, ki bodo dotlej prebrali najmanj pet knjig z aktualnega seznama priporočen­ih knjig in v knjižnico do 3. maja 2021 poslali izpolnjen posebni obrazec, ki je na voljo tudi v spletni obliki. Branja bodo v mestni knjižnici zaključili s prireditvi­jo ter podelitvij­o priznanj in nagrad junija prihodnje leto.

»Letošnja sezona je zelo nenavadna. Ravno smo končali branja literature Avstralije in Nove Zelandije, ki so jih na začetku leta prizadeli katastrofa­lni požari, nato še posebno izredno stanje s pandemijo virusa, v katerem se je znašel svet,« razmišlja Pristoliče­va. Toda po njenem mnenju je zanimivo, da se je prav v tem času njihovim branjem pridružilo rekordno število bralcev. »Čeprav pri snovanju programa vedno poudarjamo, da ni pomembno le, da beremo, saj dandanes vsi pravzaprav beremo veliko in več, vsaj na elektronsk­ih napravah in spletu, ampak je zelo pomembno tudi to, kaj beremo, in s knjižnimi priporočil­i sledimo tej filozofiji. Očitno ljudje potrebujem­o zgodbe, morda še posebno v takšnih nenavadnih časih.«

• V Mestni knjižnici Ljubljana danes začenjajo projekt Mesto bere.

• Člani sodelujejo tako, da do maja prihodnje leto preberejo najmanj pet del s seznama.

• Projektu se je v času epidemije pridružilo rekordno število bralcev.

»V dosedanjih devetih sezonah smo skupaj prebrali skoraj 20.000 knjig, kar je res impresivno glede na bralne trende v Sloveniji in nasploh v svetu.«

 ?? Foto Jure Eržen ?? V luči zaostrovan­ja ukrepov ob epidemiji so sredi novembra v mestnih knjižnicah prešli na brezstični prevzem gradiva.
Foto Jure Eržen V luči zaostrovan­ja ukrepov ob epidemiji so sredi novembra v mestnih knjižnicah prešli na brezstični prevzem gradiva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia