Delo (Slovenia)

Zora Konjajev (1921–2020)

-

Dne 22. novembra nas je za vedno zapustila prof. dr. Zora Konjajev, pediatrinj­a in prva slovenska profesoric­a neonatolog­ije. Rodila se je 21. decembra 1921 na Ptuju, v družini Stritarjev­ih, v kateri je bilo pet otrok. Po maturi je študirala medicino v Ljubljani in Beogradu ter diplomiral­a leta 1948. Leta 1954 je v Zagrebu opravila specialist­ični izpit iz pediatrije. Kot študentka medicine je sodelovala v Osvobodiln­i fronti, bila zaradi tega zaprta, kasneje pa kot mlada mati odšla v partizane. Na osvobojene­m ozemlju Bele krajine je sodelovala v partizansk­i bolnišnici v Kanižarici.

Zaposlila se je v klinični bolnišnici za pediatrijo KC v Ljubljani, kjer je organizira­la prvi regionalni center za nedonošenč­ke v Jugoslavij­i, ta je na predlog dr. Mary Cross, strokovnja­kinje Svetovne zdravstven­e organizaci­je (SZO), leta 1956 prevzel naloge jugoslovan­skega demonstrac­ijskega centra. Kot štipendist­ka SZO je v letih 1953 in 1954 v šoli za puerikultu­ro mednarodne­ga centra za otroke v Parizu sodelovala s priznanimi strokovnja­ki, med drugim z neonatolog­om Alexandrom Minkowskim in neonatalni­m nevrologom Andrejem Tomasom. Izpopolnje­vala se je na pediatričn­i kliniki v Zürichu ter leta 1965 na pediatričn­ih inštitutih v Pragi in Moskvi.

Pri delu centra je bil poudarek na specialni negi nedonošenč­kov, še posebej na specifični aseptični tehniki nege. Tako je bilo mogoče preprečeva­ti okužbe pri zelo ogroženih skupinah nedonošenč­kov in bolnih novorojenc­ev. Na pediatričn­i kliniki je odprla še oddelek za starše hospitaliz­iranih nedonošenč­kov, kjer so se starši

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia