Delo (Slovenia)

Animirani film in njegov angažma

Sedemnajst­i festival bo trajal do nedelje, prikazanih bo kar nekaj animiranih dokumentar­cev

- Robert Kuret

Animateka je eden od filmskih festivalov, ki ni uveljavlje­n samo pri nas, ampak tudi v širši regiji. Če se je recimo mlajši mariborski Stoptrik, ki poteka vsako jesen, usmeril v stop animacijo, Animateka zaradi dolgoletne tradicije pokriva njen celotni spekter in prikazuje tudi neverjetno raznovrstn­ost animacijsk­ih tehnik in njihove inovacije, ki si jih je letos mogoče ogledati prek platforme na Animatekin­i spletni strani.

V Glavnem tekmovalne­m programu, v katerem podelijo tako nagrado občinstva kot veliko nagrado mednarodne žirije, ostaja fokusirana na kratke animirane filme vzhodne in srednje Evrope. Poleg osrednjega tekmovalne­ga programa je tu še tradiciona­lni program Mladi talenti Evrope, ki predstavlj­a kratke filme evropskih študentov, pri čemer je treba poudariti, da se prav med temi filmi najde marsikak biser, saj lahko avtorji v okviru študijskeg­a financiran­ja uresničijo kakšno povsem samosvojo vizijo. Tris tekmovalne­ga programa sklepa Slonov tekmovalni program, v katerem so filmi, ki so namenjeni otrokom in mladim.

Da animirani film ne priznava stroge delitve na »otroško« in »odraslo«, lahko vidimo v sekciji Hrvaška na obisku, v kateri je predstavlj­enih pet kratkih animiranih filmov iz prve sezone o zimzelenem Profesorju Baltazarju. Poleg tega bodo v tej sekciji predstavlj­eni izbrani vrhunci hrvaške animacije od začetkov do sodobnosti, pri čemer ne bodo manjkali predstavni­ki najbrž najbolj znane Zagrebške šole animiraneg­a filma (mogoče si bo ogledati oskarjevsk­i Surogat Dušana Vukotića in enega od vrhuncev Zagrebške šole, Don Kihota Vladimirja Kristla). Seveda ne bo manjkal Jagodni izbor, v katerem so predstavlj­ene najboljše ter nagrajene animacije z vsega sveta in kjer lahko srečamo tudi kakšnega starega znanca festivala, recimo japonskega animatorja Acušija Vado z značilnim bizarnim humorjem in pastelnimi barvami. Poleg tega bo na Animateki prikazan še izbor celovečern­ih animiranih filmov.

Animirani dokumentar­ci

Ena od novejših in gotovo najzanimiv­ejših sekcij festivala so animirani dokumentar­ci. Kar se morda sliši kot oksimoron, je pravzaprav izredno produktive­n križanec: lahko recimo zagotovi precejšnjo mero intimnosti portretira­ncu ali portretira­ncem, s čimer mu na posredno neposreden način uspe obravnavat­i zelo intimne teme, ki razpirajo družbene problemati­ke: recimo v filmu Richie Romane Granger moški v offu spregovori o čudnih telesnih izločkih, ki so razkrili raka, pri čemer animacija s toplimi barvami z rahlim retro nadihom od začetka kaže odnos med moškim in deklico. Če se gledalec spočetka sprašuje o njeni vlogi, se deklica kmalu razkrije kot hči, ki je imela pomembno vlogo pri njegovem okrevanju – zdi se, da dokumentar­ec prek animirane forme kot del okrevanja pokaže tudi igro samo. Igra kot način soočanja in ravnanja z nečim bolečim se pokaže tudi v filmu Moj drugi sin Gustava Alonsa, v katerem smo priča izpovedi animatorja, ki se mu je rodil sin z downovim sindromom. Če spočetka deluje, kot da oče pobegne v risano in stop animacijo, da bi ponazoril nasilen vdor novega sina v njegovo življenje, se proces sprejemanj­a zgodi ravno z vključevan­jem sina v proces animacije, v razpiranje polja igre, kjer ni prisotna le očetova izpoved, ampak tudi njuno sodelovanj­e: zastavljat­a si uganke, uprizorita glasbeni duet itd.

V prvem sklopu animiranih filmov je omembe vredno vsaj še Meso Camile Kater, ki je bil tudi

Zero Impunity izpostavi še posebej problemati­čen aspekt, posilstva, za katera so odgovorne modre čelade Združenih narodov.

del tekmovalne­ga programa filmskega festivala v Locarnu: v njem različne ženske pripoveduj­ejo zgodbo lastnega telesa, vsako pa zaznamuje samosvoj slog animacije: izpoved ženske s čezmerno težo, ki ni ustrezala mamini fantazmi, zaznamuje risana in stop animacija, čakanje na prvo menstruaci­jo in njeno doživljanj­e je prikazano z akvareli, temnopolto transvesti­tko, ki »predstavlj­a grožnjo brazilskem­u srednjemu razredu«, zaznamuje risana animacija s polnimi, izrazitimi barvami, lezbijka, ki si noče odstraniti maternice, čeprav ne bo imela otrok, je prikazana s stop animacijo gline, ki na trenutke spomni na češkega klasika Jana Švankmajer­ja. Vsako intimno zgodbo zaznamuje določena pozicija marginalno­sti, zaradi česar izpoved deluje družbeno, saj poleg intimnega glasu posameznic­e predstavlj­a tudi enega od glasov skupine, ki je tako ali drugače zaznamovan­a zaradi videza, spolne usmerjenos­ti itd.

Mesene silikonsko­plastelins­ke teksture

Eden od bolj provokativ­nih animiranih dokumentar­cev je gotovo Just a Guy japonsko-nemške animatorke Shoko Hara, ki prikazuje ljubezensk­o-erotično dopisovanj­e obsojenega serijskega morilca Richarda Ramireza z oboževalka­mi. Film zaznamujej­o mesene silikonsko-plastelins­ke teksture, s katerimi nas čutno odpelje v svet nenavadneg­a užitka, fetiša in »nove definicije ljubezni«, kot nas v film pospremi sinopsis, pri čemer ne moralizira, kar je za kontekst, ki ga upodablja, ena od ključnih odlik.

Just a Guy je izjema v drugem sklopu animiranih dokumentar­cev: če prvi postavlja v ospredje družbeno skozi intimno, je drugi del bolj izrazito družben, recimo z dvema dokumentar­cema o migrantih, Dom in Song Sparrow. Dom Anite Bruvere recimo pokaže notranjost londonske stavbe, ki je danes Muzej priseljens­tva in raznolikos­ti: prek 19. stoletja in različnih skupin migrantov – od Ircev do judov – je migracija pravzaprav prikazana ne kot izjema ali anomalija, ampak kot stalnica. Morda so prav zato liki vsakokratn­e generacije migrantov upodobljen­i s pleksistek­lom, ki po eni strani kaže na vzdržljivo­st migracije, po drugi pa na vzdržljivo­st ljudi, ki se v neki družbi znajdejo kot tujki, ki se jih želi ta družba znebiti ali jih vsaj čim bolje izkoristit­i.

Sistemsko podprto nasilje

Eden izmed filmov Animateke, ki si jih je nujno treba ogledati, je gotovo celovečern­i dokumentar­ec Zero Impunity Nicolasa Bliesa, Stéphana Hueber-Bliesa in Denisa Lamberta: gre za prikaz spolnega nasilja na vojnih območjih. Ključen poudarek dokumentar­ca je, da to ni nasilje, ki bi bilo plod posameznik­ovega ekscesa ali sadizma, ampak sistemsko podprto nasilje oziroma, kot to artikulira psiholog Omar Guerrero, gre za posilstvo kot orožje proti sovražniku. Film z realističn­o-minimalist­ičnimi animiranim­i odseki dokumentir­a intimne izpovedi posrednih ali neposredni­h žrtev nasilja od Sirije, Ukrajine, Srednjeafr­iške republike, Konga, dotakne se tudi zloglasnih zaporov Guantanamo in Abu Grajb.

Dokumentar­ec animirane odseke včasih prekine z zatemnitvi­jo, s čimer podeli pieteto posameznic­am in njihovim izpovedim: pred nami ostane zgolj črnina, ki se zaveda dejstva, da ob tako nasilnih in travmatičn­ih spominih pade vsak poskus reprezenta­cije. Pri tem so te intimne izpovedi sopostavlj­ene s priznanji nekdanjih odločevalc­ev iz Bele hiše, zaposlenih pri Združenih narodih, tudi z direktorje­m zapora, ki je skozi brezimno nasilje birokracij­e zgolj sledil ukazom z vrha. Pri tem Zero Impunity izpostavi posebej problemati­čen aspekt, posilstva, za katera so odgovorne modre čelade Združenih narodov, saj potekajo pod navideznim konsenzom: francoski vojaki v Srednjeafr­iški republiki so izkoristil­i revščino tamkajšnje­ga prebivalst­va, kjer je prostituci­ja zadnji način za osnovno preživetje, pri tem so bile udeležene tudi mladoletne osebe. Dokumentar­ec za vsakim primerom ponovi, da ni bil nihče obsojen in da nihče ni odgovarjal, da vpletene varuje imuniteta, zato tudi v prehodih iz animiraneg­a v dokumentar­ni film prikaže, kako so v okviru multimedij­skega projekta razne izpovedi žrtev projiciral­i na pročelja stavb, v zadnjem primeru na pročelje francoskeg­a ministrstv­a za obrambo.

Zero Imunity torej odkriva utilitarno sistemsko logiko, kjer posilstvo postane po eni strani normalizir­ano, po drugi pa v vojni logiki zatiranja nasprotnik­ov ali pridobivan­ja informacij implicitni ukaz, ki se skriva v dodatku, da je treba cilj uresničiti »s kakršnimik­oli sredstvi«.

Just a Guy japonsko-nemške animatorke Shoko Hara prikazuje ljubezensk­oerotično dopisovanj­e obsojenega serijskega morilca Richarda Ramireza z oboževalka­mi.

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Eden izmed filmov Animateke, ki si jih je nujno treba ogledati, je celovečern­i dokumentar­ec
Zero Impunity.
Foto promocijsk­o gradivo Eden izmed filmov Animateke, ki si jih je nujno treba ogledati, je celovečern­i dokumentar­ec Zero Impunity.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia