Delo (Slovenia)

Še na Portugalsk­em se sprašujejo, zakaj Slovencem ne gre

Smučarski skoki V Nižjem Tagilu konec tega tedna generalki za svetovno prvenstvo v poletih – Kdo bo zastopal Slovenijo v Planici?

- Miha Šimnovec

Ljubljana – Skakalna karavana se je iz Ruke oziroma Kuusama s čarterskim poletom preselila naravnost v Nižji Tagil, kjer je že opravila prve (neuradne) treninge pred naslednjim­a dvema preizkušnj­ama za svetovni pokal ta konec tedna na tako imenovani Štorklji (HS-134). Tekmi na tamkajšnji veliki napravi bosta – kako nenavadno zgodaj – že generalki za svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, ki se bo čez teden dni začelo v Planici.

Strokovno vodstvo slovenske reprezenta­nce z glavnim trenerjem Gorazdom Bertonclje­m na čelu bo najpozneje po drugi tekmi v Nižjem Tagilu (tako za sobotno kot za nedeljsko bodo sicer ruski prireditel­ji zeleno luč prižgali ob 16.30 po srednjeevr­opskem času oziroma 20.30 po lokalnem) imenovalo šesterico skakalcev oziroma letalcev, ki si bodo skušali nato prihodnji četrtek v Planici prek dveh serij za uradni trening zagotoviti nastop v kvalifikac­ijah, v katerih lahko reprezenta­nce prijavijo le po štiri tekmovalce.

Izjema je Norveška, ki lahko letos nastopi s peterico, ker ima z Danielom Andrejem Tandejem v svojih vrstah branilca naslova svetovnega prvaka iz Oberstdorf­a 2018.

Kdo se bo torej na letalnici bratov Gorišek pridružil Domnu Prevcu, ki ima – kot je razkril vodja strokovneg­a sveta za smučarske skoke in nordijsko kombinacij­o Jelko Gros – od naših že vstopnico za spektakel v dolini pod Poncami? Če bi danes potegnili črto, bi imel normo za zdaj izpolnjeno zgolj Anže Lanišek, ki je kot osmi v skupnem seštevku za svetovni pokal uvrščen med elitno deseterico. Tik za njo je prijetno presenečen­je v naši vrsti Bor Pavlovčič, sicer član reprezenta­nce B, ki kot enajsti za desetouvrš­čenim poljskim šampionom Kamilom Stochom zaostaja za pičlo točko.

V Planici brez podpore navijačev in vzgornika

Najboljšo petnajster­ico zaokrožuje Žiga Jelar, ki je s 13. mestoma v Ruki pokazal, da je imel pred tem v Visli zgolj slab konec tedna, preostali naši skakalci Peter Prevc (32.), Timi Zajc (41.), Anže Semenič (43.) in Tilen Bartol (še brez točk) pa so za zdaj še kar precej oddaljeni od kriterijev, ki so jih določili odgovorni v slovenski reprezenta­nci. Za nastop na domačem SP je treba namreč doseči dve (posamični) uvrstitvi do šestega mesta (eno ima le Lanišek) ali biti v skupnem točkovanju – kot že omenjeno – po prireditvi v Rusiji uvrščen do desetega.

Kakor vse kaže, bodo večino naših reprezenta­ntov za prvi vrhunec predolimpi­jske zime 2020/21 izbrali po tretjem kriteriju – presoji selektorja Bertonclja, ki je kljub vsemu pričakoval, da bodo

• Če bi zdaj potegnili črto, bi imel normo za SP le Anže Lanišek.

• Bor Pavlovčič le za točko zaostaja za elitno deseterico skakalcev.

• Obe tekmi v Nižjem Tagilu se bosta začeli ob 16.30 po našem času.

njegovi izbranci bolje odrinili v novo sezono in lažje izpolnili norme. Celo portugalsk­i komentator na Eurosportu se – mimogrede – sprašuje, zakaj je imela večina slovenskih skakalcev na uvodnih preizkušnj­ah toliko težav. Če jih do tekem v Nižjem Tagilu, kjer še lahko obrnejo krivuljo navzgor in si okrepijo načeto samozavest, ne bodo odpravili, to ne bo najboljša napoved svetovnega prvenstva v Planici.

Za tekmovanje na letalnici bratov Gorišek so si sicer za cilj zastavili kolajno, ki pa jo bodo – glede na doslej prikazano – le stežka osvojili, saj v dolini pod Poncami zavoljo ukrepov proti širjenju zloveščega virusa ne bodo mogli računati na podporo svojih navijačev, zaradi poznopopol­danskih začetkov tekem pa niti na pomoč vzgornika, na katerem znajo sicer jadrati kot le malokdo v karavani.

 ?? Foto Borut Živulović/Reuters ?? Anže Semenič je neuradni rekorder skakalnice v Nižjem Tagilu.
Foto Borut Živulović/Reuters Anže Semenič je neuradni rekorder skakalnice v Nižjem Tagilu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia