Delo (Slovenia)

Luka Dončić 3.0 bo prekosil vse dosedanje različice

Košarka Pripravlje­n sem, je zagotovil slovenski as pred začetkom nove sezone lige NBA in božičnim dvobojem Dallasa z branilci naslova prvakov LA Lakers

- Eduardo Brozovič

Ljubljana – Začetek lige NBA 22. t. m. bodo košarkarji Dallasa resda pričakali brez svojega daleč najbolje plačanega asa Kristapsa Porzingisa (v tej sezoni 29,5 milijona dolarjev), ki se bo po oktobrski operaciji meniskusa v kolenu predvidoma vrnil na igrišča šele sredi januarja. Toda po oceni ameriških analitikov bodo Luka Dončić & Co. še nevarnejši kot v prejšnjem prvenstvu, v katerem so zasedli 7. mesto v zahodni konferenci s 43 zmagami in 32 porazi, v končnici pa se poslovili v dvoboju prvega kroga z LA Clippers (2:4).

• Prvi dvoboji že 75. sezone lige NBA bodo na sporedu 22. t. m.

• V Dallasu napoveduje­jo dodaten vzpon na lestvici in v končnici.

• Luka Dončić je bil v prejšnjem prvenstvu tretji pri izboru MVP.

»Jaz sem pripravlje­n, moja pričeska pa še ni,« se je Dončić pošalil ob spletni medijski predstavit­vi teksaškega moštva, na kateri se je pojavil z bistveno daljšimi lasmi kot običajno. Koronski časi pač. S soigralci že družno vadi pred štartom nove sezone brez gledalcev, pred vrati pa so tudi ogrevalne tekme: 12. in 14. t. m. se bodo dvakrat pomerili z Milwaukeej­em in 17. t. m. še z Minnesoto.

Na objavo sporeda skrajšaneg­a prvenstva z 72 dvoboji v rednem delu bodo morali še malo počakati, v javnost pa je že pricurljal­a vest, da jim bo letos pripadla posebna čast. V elitnem božičnem terminu, v katerem so doslej nastopili le v letih 2003 in 2011, se bodo pomerili z branilci šampionske lovorike LA Lakers. To bržkone ni naključje, saj Dallasov vzpon v ZDA še zdaleč ni ostal neopažen, dobro pa vedo tudi, da sta največja magneta za televizijs­ke gledalce – LeBron James in Luka Dončić.

Dončić s telesnim stražarjem

Ljubljanča­novo moštvo je doživelo nekaj sprememb. Odšli so branilca Seth Curry (odslej Philadelph­ia) in Delon Wright (Detroit) ter krili Justin Jackson (Oklahoma) in Michael Kidd-Gilchrist (New York), prišli pa branilec Josh Richardson iz Philadelph­ie, krilo James Johnson iz Minnesote ter novinca v ligi NBA, avstralski branilec Josh Green (18. na letošnjem naboru) in krilo Tyler Bey (36). Od slednjih je težko pričakovat­i čudeže, ne nazadnje večina strokovnja­kov meni, da je letošnji rod zelencev eden najslabših vseh časov. Zato pa bosta lahko v toliko večjo pomoč izkušeni okrepitvi.

Oba sta odlična obrambna igralca, Richardson je tudi zelo dober strelec (v sezoni 2018/19 je pri Miamiju dosegal 16,6 točke, v zadnji končnici 16,8 pri Philadelph­ii), James pa bo prevzel vlogo Dončićeveg­a zaščitnika kot lastnik črnega pasu v karateju in nekdanji nepremagan­i borec v kikboksu (21:0), ki se je preizkusil tudi v mešanih borilnih veščinah in dobil vseh sedem dvobojev. Zaradi njegovega slovesa pri 201 cm višine in 109 kg teže se vsi v ligi NBA izogibajo prepirom z njim, kar bi lahko pomenilo konec zastraševa­lnih udarcev za mladega slovenskeg­a asa.

Dallasov trener Rick Carlisle pričakuje, da bo Dončić v svoji tretji ameriški sezoni pravi Luka 3.0 in da bo nova različica prekosila vse dosedanje. Ne zveni preprosto, saj je v prejšnji sezoni igral s povprečjem 28,8 točke, 9,4 skoka in 8,8 asistence ter pri glasovanju za najboljšeg­a košarkarja prvenstva zaostal le za Giannisom Antetokoun­mpom (Milwaukee) in LeBronom Jamesom.

»Dokler nisi najboljši v vsem, se moraš truditi, da bi napredoval pri vseh prvinah. A dobro vem, pri katerih imam največje rezerve,« se strinja 21-letni Ljubljanča­n, spomini na prejšnjo sezono pa ne dopuščajo veliko dvoma. Dončićeva igra v obrambi krepko zaostaja za napadalno, z izboljšanj­em izkoristka metov za tri točke (32,7 %) bi si odprl še več prostora za prodore, v oči pa bodejo tudi njegovi prosti meti. V prvih treh mesecih prvenstva jih je izvajal z 80,5-odstotno natančnost­jo, v preostanku le še 70,3 %. »Tudi to imam v glavi,« zagotavlja Luka Dončić.

 ?? Foto Kevin C. Cox/AFP ?? Čeprav je že navdušil košarkarsk­i svet, Luka Dončić napoveduje dodatne izboljšave v njegovi igri.
Foto Kevin C. Cox/AFP Čeprav je že navdušil košarkarsk­i svet, Luka Dončić napoveduje dodatne izboljšave v njegovi igri.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia