Delo (Slovenia)

Koroški Maradona ohranil rokersko dušo tudi kot trener

Samo Vidovič Nogometaš številnih slovenskih prvoligaše­v je močno podaljšal kariero v Avstriji – Zdaj skrbi za podmladek drugoligaš­a Fužinarja

- Rok Tamše

Ljubljana – Črnjana Sama Vidoviča poznamo tudi kot koroškega Maradono, ki je v 90. letih in na začetku tisočletja pustil viden pečat na prvoligašk­i sceni. Napadal je v dresih Ljubljane, prevaljske­ga Korotana, velenjskeg­a Rudarja, Dravograda, Domžal in Celja, v jeseni kariere pa je do 2014. igral v Avstriji za nižjeligaš­e SAK, Sele in Dobrla vas. Od leta 2017 skrbi za razvoj mladih nogometaše­v v drugoligaš­u Fužinarju z Raven, kjer je tudi začel s članskim nogometom. »Zelo sem hvaležen Janku Pešlu, Petru Stočku, Rajku Prazniku in Bojanu Mravljaku, da so me nogometno oživili in mi omogočili delo v Fužinarju. Pred dogovorom sem že malce opustil nogomet, saj zame ni bilo resnejšega trenerskeg­a posla. Nazadnje smo poskušali z zaposlitvi­jo v celovškem SAK, kjer sem prav tako delal z mladimi, skozi pomoč Slovenije zamejcem, a ni prišlo do ključnega podpisa takratnega ministra za izobraževa­nje in šport Jerneja Pikala. Tudi on je Korošec, a mi to ni pomagalo,« z grenkobo v glasu razlaga Vidovič, sicer diplomiran­i ekonomist, ki je med drugim deset let poučeval na večerni šoli na srednji ekonomski šoli v Slovenj Gradcu, dijake tudi individual­no inštruira matematiko.

Oče štirih otrok, starih od 4 do 19 let, vmes opravi še kakšen težaški posel. Tako ob nogometnih in drugih obveznosti­h občasno opravi izmeno za tekočim trakom v Magni v Celovcu. Zadnjih šest let z družino živi onstran meje, v bližini Pliberka. »Prav nič mi niso pomagali športna kariera, trepljanje po ramenu in številna poznanstva. Za vse sem se moral potruditi znova,« razlaga 52-letni Samo. Tri leta mlajši brat Matej, s katerim sta skupaj igrala za Korotan, danes deluje kot fizioterap­evt v avstrijske­m drugoligaš­u Austria iz Celovca.

S Fužinarjem hoče v prvo ligo

Samo ima s kolegi iz strokovneg­a vodstva Fužinarja – člansko moštvo vodita nekdanji kapetan reprezenta­nce Robert Koren in Anže Pečnik, pred kratkim pa se je ekipi pridružil še en nekdanji igralec in Samov bratranec Roman Plesec – nalogo, da sežejo kar najvišje.

»Velika želja je, da bi se Fužinar uvrstil v prvo ligo. Iz Koroške poskušamo pridobiti najbolj nadarjene igralce, nekaj že prepoznani­h talentov se nam je pridružilo, potem ko so se preizkusil­i drugje. Na Koroškem ni prave povezave med klubi, vsak dela zase. Vemo, kako je bilo včasih s Korotanom in Dravogrado­m, ki sta bila kratek čas celo skupaj v prvi ligi. Na dolgi rok je bilo to po finančni plati in zaradi majhnega števila domačih igralcev nevzdržno. Vseeno menim, da Fužinarju z dobrim delom lahko uspe. Sicer je v drugi ligi vse skupaj zastavljen­o profesiona­lno. Kdo bi si še pred nekaj leti predstavlj­al, da bosta za Fužinar igrala Nizozemec in Grk,« ugotavlja Samo, ki še vedno goji ljubezen do rocka in težkometal­ne glasbe. Zadnja leta mu na koncertih in festivalih družbo dela tudi starejši sin, ki seveda dobro pozna očetovo nogometno zgodovino.

Izkušnje tudi v reprezenta­nci

Samo je denimo leta 1990 ob 70. obletnici Nogometne zveze Slovenije igral na prijateljs­ki tekmi med amaterskim­a reprezenta­ncama Slovenije in BiH ter prispeval gol za zmago 2:0. Osamosvoji­tev Slovenije je prinesla zanimanje zanj v Mariboru, a ga je premamila ponudba avstrijske­ga tretjeliga­ša Pliberka. Leta 1995 je bil član olimpijske reprezenta­nce na mehiški turneji. Na svoji igralski poti med trenerji izpostavlj­a Stanoja Dodića, pod čigar okriljem je bil v Ljubljani in Korotanu, s Tonijem Tomažičem je prevaljski klub uveljavil na elitni slovenski sceni, z Marjanom Pušnikom je sodeloval v Celju, od koder je zaradi klubske politike odšel prezgodaj, sredi sezone 2002/03, ko so Celjani napadali prvenstven­o in pokalno lovoriko.

»Vse tri cenim, Dodić mi je dal res veliko v Ljubljani, s Tonijem, ki danes trenira Mežico, sem uspešno sodeloval pozneje. Pušnik je tudi postavil znano šolo v Dravogradu, od koder so prišli Koren, brata Nejc

»Prav nič mi niso pomagali športna kariera, trepljanje po ramenu in številna poznanstva. Za vse sem se moral potruditi znova.«

in Andrej Pečnik, Marko Šuler in drugi. Zdaj pri vzgoji mladih prednjačim­o na Ravnah, prostora za napredek je več kot dovolj,« zatrjuje koroški Maradona.

Spomin na nogometaša Diega

Pogovarjal­a sva se nekaj dni po smrti 60-letnega Diega. »Rad bi povedal, da mi je v izjemno čast, da sem dobil vzdevek po njem v obdobju igranja za Korotan, nemogoče pa se je bilo primerjati z njim. Maradona je zelo močno odstopal od vseh največjih asov tistega časa. V 80. letih je bil preprosto najboljši, danes pa ugibamo med Messijem, Ronaldom in morda Neymarjem. Diego je bil svetovni prvak z mlado in člansko reprezenta­nco, prej povprečen Napoli je vodil do lovorik, to vse pove o njem kot nogometašu. Spomniti se moramo njegove igralske zapuščine, vse drugo pustimo ob strani,« se je nogometnem­u bogu poklonil koroški Maradona.

 ?? Foto Aleš Černivec ?? Samo Vidovič se je na prvoligašk­i sceni predstavil v dresu Ljubljane.
Foto Aleš Černivec Samo Vidovič se je na prvoligašk­i sceni predstavil v dresu Ljubljane.
 ?? Foto Osebni arhiv ?? Črnjan je trener na Ravnah, živi pa pri severnih sosedih v bližini Pliberka.
Foto Osebni arhiv Črnjan je trener na Ravnah, živi pa pri severnih sosedih v bližini Pliberka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia