Delo (Slovenia)

BORUT ŠUKLJE

Borut Šuklje mednarodni svetovalec za Jugovzhodn­o Evropo in Zahodni Balkan

-

o Orbánovem sporočilu, da s poljskim predsednik­om vlade nista sama

ilo ga je res strah. Pa to niti ne bi bilo najhujše, če temu ne bi sledilo vprašanje, prav posebno, ki mu je vsakič znova sedlo na prsi in zahtevalo odgovor. In mu hkrati tudi sporočalo, da je izbran, da popravi strahotno zgodovinsk­o krivico, ki je bila povzročena njegovi državi. Najprej je iskal notranje sovražnike, ki bi jih veljalo javno obtožiti nespoštova­nja madžarske bolečine. Potem je našel sovražnika povsem v svoji bližini, mecena stranke, svojega finančnega podpornika ter bogataša Georga Sorosa in ga obsodil. Odstranite­v Sorosa so volivci nagradili. Takrat je bila začrtana smer novega političneg­a vzpona, vzpona Viktorja Orbána.

Za resnični uspeh, ki bi mu dal moč, tudi zunaj meja Republike Madžarske, je potreboval zunanje zaveznike. Verjel je, da bo prva država s tega seznama sosednja Hrvaška, ki ji je obljubljal vlaganja v pristanišč­e Reka in financiran­je gradnje železniške povezave kvarnerske­ga pristanišč­a z Budimpešto. V istem času sta s srbskim predsednik­om Aleksandro­m Vučićem podpisala zavezo o milijardni naložbi v gradnjo hitre proge med Beogradom in Budimpešto ter takoj po podpisu izvedbo in finančni načrt projekta razglasila za državno skrivnost.

Orbána sta nekako begali samo dve dejstvi, ki si jih ni znal povsem pojasniti. Da je bil julija letos ponovno izvoljeni hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković premalo goreč ob omembi novega evropskega zavezništv­a z Madžarsko, saj da jim bolj ustrezajo povezave z Avstrijo in Nemčijo. Ter to, da je Vučić nepredvidl­jiv zaradi svoje strasti obiskovanj­a evropskih prestolnic in poudarjanj­a, s kom vse je najboljši prijatelj. Prav zato se je tudi odločil povedati, da ve, da je izbran in da ima zgodovinsk­o nalogo.

Orbán je bil 4. junija 2020 slavnostni govornik ob odprtju velikega spomenika Madžarska kalvarija v mestecu Sátoraljaú­jhely, kraju s tremi imeni, Neustadt am Zeltberg, Nové Mesto pod Šiatrom in židovskim imenom Ihel, zelo blizu meje z Republiko Slovaško. Govoril je o zgodovinsk­i krivici, ki se je zgodila Madžarski z mirovnimi sporazumi ob koncu prve velike svetovne vojne. Bilo je obujanje bolečine zaradi križevega pota, ki so ga morali prehoditi, o zločinu, potrebni tolažbi, upanju in novi ohrabritvi, ki jo bo madžarski narod dobil, ko se bo lahko dvignil nad bolečino. To je bil nenavaden govor predsednik­a države Evropske unije. Orbán je namreč nadaljeval, da so le

BOrbán verjame, da je izbran, da osvobodi Madžarsko in evropske države, ki ji bodo sledile. Tako, da bodo pravilno razumele pomen tradicije, nacije, družine in vere.

Madžari tisti, ki so slišali besedo Bog, in zato svoja srca oddali krščanstvu. Ter se zato lahko branili tako pred napadi zahodnih cesarstev kot vzhodnih pogromov. Zato, je dejal Orbán, je treba slaviti madžarske ženske, ki so rojevale zadosti otrok in pomagale, da postane država evropski prvak preživetja. A je ženskemu junaštvu sledil nož v hrbet. Po prvi svetovni vojni je namreč Zahod, je govoril Orbán, posilil tisoč let stare evropske meje in zgodovino srednje Evrope. Madžarskeg­a predsednik­a vlade je bilo treba takrat poslušati, da bi lahko predvideli, kaj se bo dogajalo prav te dni.

Orbán preprosto ne bo hotel podpreti milijardne­ga evropskega mehanizma solidarnos­ti za pomoč po strahotni krizi koronaviru­sa. Da bo to občutljivo točko evropskega gospodarst­va in razvoja izbral kot mesto svojega upora. Orbán je 4. junija 2020 govoril tudi o tem, da so Madžari, ki jih vodi, vzdržali. In da jim prav to daje pravico, da gradijo Novo Evropo, skupaj z zavezniki, s katerimi so tesno povezani. Z državami novega evropskega jedra, Poljsko, Slovaško, Srbijo, Hrvaško in Slovenijo. Da bodo prav te države ključna obrambna linija pred Zahodom. In to predvsem zato, ker Madžarska še nikoli v zadnjih sto letih ni bila tako močna. Saj se svet spreminja, a da bodo tektonske spremembe šele sledile, ker se rojeva povsem nova svetovna ureditev. Čas, ko bo peta generacija Madžarov lahko popravila strahovite krivice, ki so bile zadane državi po prvi svetovni vojni. Tudi z odvzemom slovenskeg­a Prekmurja. Vse se bo zato ponovno vrnilo, saj je, kot je rekel Orbán, pred nami, Madžari in našimi sledilci velika epoha, zato je treba biti pripravlje­n na ta dan. Najprej Madžarska in nato še sam Bog nad vsemi nami.

Govor madžarskeg­a predsednik­a ob odkritju spomenika v mestecu Sátoraljaú­jhely je bil napoved, da bo Viktor Orbán zavrnil evropski načrt pomoči podjetjem, podjetniko­m, umetnikom, pisateljem, obrtnikom in vsem, ki zaradi razmer za obvladovan­je virusa ne morejo opravljati svojega dela.

Da bo prav to izkušnjo prvih let 21. stoletja, za katerega se je do februarja letos zdelo, da je že vse predvidlji­vo vnaprej, izrabil za začetek omenjenih tektonskih premikov. Formalno, ker se ne strinja, da zaradi principa vladavine prava Evropska unija finančno lahko kaznuje države članice, ki tega ne spoštujejo. A to ni pravi razlog. Ključni razlog njegovega nasprotova­nja je njegova odločitev, da je evropski mehanizem spoštovanj­a prava zgolj nekakšen nov izum njegovih novih sovražniko­v, tistih, ki se ne znajo pokloniti madžarski žrtvi in bolečini po koncu prve svetovne vojne.

Orbán verjame, da je izbran, da osvobodi Madžarsko in evropske države, ki ji bodo sledile. Tako da bodo pravilno razumele pomen tradicije, nacije, družine in vere. Zato Orbán poudarja predvsem zavezništv­o Madžarske in Poljske kot odločilne osi, ki lahko zavre vse, ki njegove ideale predstavlj­ajo kot vračanje v stare čase. Orbán želi s Poljsko dokazati, da je dovolj močan, da lahko zavrne vse evropske odločitve, s katerimi se ne strinja.

Prav zato poudarja, da so Hrvaška, Srbija in Slovenija na pravi evropski poti, prav tako kot je vladajoča bolgarska stranka.

Orbán sporoča, da s poljskim predsednik­om vlade nista sama.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia