Delo (Slovenia)

Streljanje na slepo

- Barbara Zimic

Ko je nemška vlada pred drugim valom covida-19 sporočila, da bodo naredili vse, da vrtci in šole ostanejo odprti, se je veliki večini staršev in učiteljev odvalil kamen od srca. Ponovitve pomladnega dvomesečne­ga zaprtja vrtcev in šol si nihče več ne želi. In za to so tako starši kot učitelji pripravlje­ni narediti prav vse. Tako za voljo ustreznega izobraževa­nja kot širših socialnih učinkov, pa tudi zaradi zagotavlja­nja čim bolj neobremenj­enega preživetja te krize.

Ukrepanje slovenske vlade na področju izobraževa­nja je bilo s teh vidikov zgrešeno in postavlja se vprašanje, kakšna strategija je vlado ob zaprtju vrtcev in šol sploh vodila. Pa tudi, ali so pri tem v odločanje sploh vključili tiste, ki jih ukrepi najbolj zadevajo. Spomnimo se samo farse z uvajanjem obveznega nošenja mask v šolah. To epizodo si bomo zapomnili kot vrhunec politikant­stva SD ter sindikata vzgoje in izobraževa­nja na eni strani in kot nekompeten­tnost tako ministrice za izobraževa­nje Simone Kustec kot celotne vlade na drugi strani.

Zmes politikant­stva in nekompeten­tnosti se je v sedanji krizi v Sloveniji izkazala kot izjemno eksplozivn­a bomba z zelo tragičnimi posledicam­i. In najnovejši predlogi o ukrepih, ki naj bi veljali v ponovno odprtih šolah, ter odzivi na te ukrepe kažejo, da bomba še ni izgubila svoje moči. Vladna stran šolam pošilja zahteve, ki jih v praksi ni mogoče uresničiti, na primer zagotavlja­nje ločenega varstva, šolniki pa spet iščejo dlako v jajcu.

V Nemčiji jim je uspelo z relativno preprostim­i ukrepi izvesti celotni prvi šolski semester. Maske so obvezna oprema vzgojitelj­ev, učiteljev in učencev od prvega razreda dalje. Vzgojitelj­i jih nosijo tudi pri delu z najmlajšim­i v vrtcih. Učitelji le, če ne delajo z matičnim razredom. Učenci povsod, razen v matičnem razredu. Tudi na šolskem avtobusu, ki je poln do zadnjega kotička in na katerem ni stalnega sedežnega reda. Zgolj za oris: pred nekaj tedni so na šoli, ki jo obiskuje hči, odkrili okužbo s koronaviru­som pri deklici, ki se je vozila z istim avtobusom. Ker vsi uporabljaj­o maske, se virus ni razširil in razen dekličineg­a razreda, so vsi drugi otroci še naprej normalno hodili v šolo. Tudi njen razred se je medtem že vrnil iz karantene.

Ministrica za izobraževa­nje je včeraj dejala, da šol ne bodo odpirali, dokler ne bodo zagotovili absolutne varnosti. Že izjava o absolutni varnosti je skregana z logiko, saj kaj takšnega pač ne obstaja. Še manj je ta izjava ali cilj primeren v teh časih. Čemu naj bi absolutno varnost poskušali doseči na plečih otrok, če je nismo zahtevali, na primer, v domovih za starejše ali v zdravstvu? Zakaj naj bi bilo celoletno zaprtje šol bolj sprejemlji­vo kot štirinajst­dnevno popolno zaprtje gospodarst­va? Na tej točki žal ne preostane nič drugega, kot reči, da je za Slovenijo najbolje, da v celoti prekopira nemška pravila v šolah in jim slepo sledi. Tudi dosedanji ukrepi namreč bolj spominjajo na slepo streljanje.

Čemu naj bi absolutno varnost poskušali doseči na plečih otrok, če je nismo zahtevali, na primer, v domovih za starejše?

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia