Delo (Slovenia)

Dvojno življenje, dvojna merila

- Gašper Završnik

Po nedavni razvpiti zabavi v Bruslju sredi največje zdravstven­e krize je največ zgražanja namenjeneg­a dvojni morali madžarskeg­a evropskega poslanca Józsefa Szájerja. Kako tudi ne; sodelavca premiera Viktorja Orbána, znanega po homofobnih nastopih, podpisal se je menda celo pod amandma ustave, ki zakonsko zvezo definira le kot raznospoln­o skupnost, so zasačili na orgiji z več kot dvajsetimi moškimi. Prav v homoseksua­lce pa je poleg migrantov uperjenih največ strupenih vladnih puščic na Madžarskem. Ujel se je v past, pri nastavljan­ju katere je sodeloval tudi sam, in strupeno diskrimina­cijo, ki jo podpihuje stranka Fidesz, občutil na lastni koži. Poslančeve dvoličnost­i ne gre opravičeva­ti, saj je s pozicije moči zavestno krnil pravice predstavni­kov skupnosti LGBT+. A vseeno se je vredno vprašati o vzrokih za pogosto dvojno moralo v družbi, ki z normami, ki so se skozi zgodovino oblikovale okrog heteroseks­ualnosti, pri predstavni­kih skupnosti LGBT+ marsikdaj še vedno poraja duševne stiske.

Heteronorm­ativnost družbe celo v progresivn­ejših delih sveta, kamor Slovenija seveda ne sodi, kaj šele Madžarska, sili istospolne usmerjene posameznik­e, da svoja občutja in identiteto prikrijejo. Resda se stvari izboljšuje­jo, a v večini držav jim družina, šola, popkultura in druga socializac­ijska okolja sporočajo, da je to, kar čutijo, nesprejeml­jivo.

Signali iz okolja predstavni­kom skupnosti LGBT+ v podzavest vgravirajo sram, s katerim se tako ali drugače spopadajo vse življenje. Mehanizmov za reševanje tega toksičnega občutja je več: na najmanj reflektira­ni ravni prihaja do potenciran­ja nasprotnih čustev, kar v skrajni obliki lahko vodi tudi v tako nesprejeml­jiva in homofobna stališča, kot jih je zagovarjal Madžar. To nakazujejo tudi nekatere študije, kajti nemalo raziskoval­cev domneva, da je homofobija izrazitejš­a pri posameznik­ih, ki si ne priznavajo, da jih privlači isti spol, še posebno pri tistih z avtoritarn­imi starši. Večina sovražnost­i seveda ne usmerja v kratenje pravic drugih, ampak doživlja morebitne osebne stiske v lastni intimi.

Zato se je treba poleg upravičene­ga obsojanja poslančeve dvoličnost­i zamisliti tudi nad normami, ki so še vedno izključeva­lne do ne ravno zanemarlji­vega deleža ljudi. Soustvarja­mo namreč družbo, ki je še vedno tako »totalitarn­a« do različnih oblik ljubezni, da je za mnoge pod mavričnim dežnikom varneje, da živijo prikrito.

Vidnost in razkritost sta pomembna stebra vsake demokratič­ne in vključujoč­e družbe. A biti to, kar si, danes od mnogih še vedno zahteva veliko poguma in moči. In če ne prej, se tega velja spomniti, ko se bo nekdo spet pridušal nad smiselnost­jo parade ponosa.

Vidnost in razkritost sta pomembna stebra vključujoč­e družbe. A biti to, kar si, danes od mnogih še vedno zahteva veliko poguma.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia