Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- pisma@delo.si

Izdatki za vojsko in drugi tir

Ko je Levica sprožila pobudo za razpis referendum­a o izdatkih za vojsko, je potreboval­a 2500 podpisov, dobila jih je 28.000. Podpisniki seveda nasprotuje­mo razmetavan­ju denarja za nakup nepotrebni­h in za obrambo Slovenije neuporabni­h osemkolesn­ikov in, kot kaže, še nekaj stare šare, ki bi nam jo prodal Izrael. Tega vodi Netanjahu, nekakšen izraelski Janša, ki je največja ovira miru na Bližnjem vzhodu, saj nenehno ustvarja nove begunce, ki naj bi jih na meji s Hrvaško policiji pomagala loviti še vojska. To le potrjuje, da je žica povsem nekoristna sramota. Lahko bi jo kar podrli in jo prodali Madžarom ter z njo plačali del dolga, ki si ga bomo nakopali z madžarsko »pomočjo« pri gradnji drugega tira. Tega bi Avstrija v Prešernove­m času, ko še ni bilo dinamita, zgradila nekajkrat hitreje, kot ga bomo mi. Madžarska »pomoč« je povsem nepotrebna. Slovensko prebivalst­va ima približno 21 milijard evrov prihrankov. Del teh je mogoče dobiti z državnimi obveznicam­i in jih uporabiti za financiran­je drugega tira in druge infrastruk­ture; kakršnokol­i izposojanj­e denarja v tujini je povsem nepotrebno. Seveda je za prodajo obveznic potrebno zaupanje državljano­v, ki ga bo zaradi slabih izkušenj z varčevanje­m v švicarskih frankih in še bolj z izgubo podrejenih obveznic težko pridobiti. Posebno še z zdajšnjo vlado, ki ji je pomembneje služiti tujcem kot lastnemu prebivalst­vu in kupovati orožje, namesto da bi gradila domove za ostarele in povečevala socialno varnost. Sicer pa z oblastjo zasvojeni premier počne vse več neumnosti, zato bi bil že skrajni čas, da se odloči za politično upokojitev. Z njo se je sprijaznil celo njegov vzornik predsednik Trump, ki sicer misli, da so ga ogoljufali na volitvah. Tako kot Janšo v letu 2014.

Jože Mencinger,

Ljubljana

Referendum

Počakal sem glasovanje o prepovedi referendum­a (na podlagi v zadevnem zakonu opredeljen­ih razlogov).

Tisti, ki so glasovali za prepoved, so razveljavi­li temelj suverene države Republike Slovenije, ki je svojo samostojno­st in neodvisnos­t razglasila dne 26. 6. 1991 prav na podlagi referendum­a z dne 23. 12.1990, na katerem so ljudje jugoslovan­ske republike Slovenije odločali prav o vseh tu navedenih vprašanjih. Če bi tedanji oblastniki v Socialisti­čni republiki Sloveniji ravnali enako, bi plebiscit prepovedal­i – pa ga niso! Sedanji »predstavni­ki vsega ljudstva« pa so danes to plebiscita­rno izraženo voljo ljudstva razglasili za nezakonito – pravno neobstoječ­o.

Večna »slava« in »hvala« jim gre …

Andrej Lenarčič, poslanec prvega sklica Ljubljana

Domovi za starostnik­e in stranka Desus

Že dolgo je znano, da je v Sloveniji več kot četrtina populacije upokojence­v. Tudi je znano, da vsaj četrtina teh upokojence­v živi pod pragom revščine. Pri teh težavah je nekaj (deset) tisoč, upokojence­v, ki čakajo na sprejem v domove, ker doma iz različnih objektivni­h razlogov nimajo primerne oskrbe. Poznano je tudi, da imamo domov za starostnik­e izrazito premalo. Premalo je tudi denarja za domove, premalo tudi strokovneg­a in pomožnega kadra itd. Kaj je pri tem pomanjkanj­u najšibkejš­i člen? Denar! Denar za vzdrževanj­e stanovalce­v, (mnogi so prerevni za plačilo oskrbnine), denar za plačilo zaposlenih, denar za zdravstven­o in higiensko oskrbo, denar za prenovo domov in za novogradnj­e. Država za te domove niti toliko ne prispeva, da bi začetne gradnje kar nekaj domov, ki samevajo kot suha drevesa v gozdu, končali vsaj v tej virusni krizi.

Vse to je znano, toda vladajoča politika nima posluha, še več, noče slišati, da bi vsaj sproti reševala, kar je zamujenega. Kitajci so ob pojavu covida-19 v štirinajst­ih dneh postavili nekaj najnujnejš­ih bolnišnic, naša vlada pa v tej krizi, ko ljudje (največ po domovih) umirajo tako množično kot v taboriščih, ne naredi nič. Stvari že nekaj časa uhajajo izpod nadzora, kričeč dokaz so nakopičena trupla. Vlada nič naštetega ne rešuje, nasprotno, ljudstvu grozi samo s sankcijami.

Kot rečeno, Kitajci so virus takoj prijeli za roge, omejili so ga in zatrli, mi pa v najhujši krizi skoraj milijardo denarja usmerjamo v nakup orožja, čeprav nam nihče drug ne grozi kot smrtonosni virus. Še nekaj je tu treba povedati: tudi poslanci Desusa so glasovali za nakup orožja, sramota! – in povsem tiho so kot predstavni­ki upokojence­v, ne da bi se postavili v prvo vrsto za reševanje umirajočih upokojence­v. Ni važno, v kateri vladi so, sramota in zločin je, da so poslanci Desusa svoje ljudi pustili na cedilu.

Vinko Korošak, Šempeter pri Gorici

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia