Delo (Slovenia)

Novembra tretjino manj prodanih avtomobilo­v

Pričakovan­o močno v rdečih številkah – Podobno ponekod v Evropi

- Gašper Boncelj

V Sloveniji je bilo novembra na novo registrira­nih tretjino manj avtomobilo­v kot v istem mesecu lani, poslabšalo se je tudi celoletno povprečje. O podobnih padcih govorijo tudi prve številke iz večjih zahodnoevr­opskih držav.

Po podatkih sekcije za osebna motorna vozila pri TZS je bilo prejšnji mesec na novo registrira­nih 3565 osebnih avtomobilo­v ali 33 odstotkov manj kot v primerljiv­em lanskem mesecu. V enajstih mesecih je skupna številka dosegla 51.348, kar je 25 odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Potem ko se je po pomladnem zaprtju in ostrih padcih poleti prodaja okrepila in bila precej dobra še septembra, je oktobra znova nekoliko nazadovala, prejšnji mesec pa ob zaostrovan­ju krize zaradi koronaviru­sa in ustavljanj­a trgovinske dejavnosti še veliko bolj.

Če pogledamo november po posameznih delih trga, so večinoma vsi v rdečih številkah, izjema so bili baterijski električni avtomobili, ki so imeli tudi prejšnji mesec več registraci­j. Vendar se to še vedno dogaja z nizke osnove, njihov tržni delež je na primer novembra znašal slabe tri odstotke, na letni ravni pa še nekaj manj. Skupno je bilo letos pri nas na novo registrira­nih nekaj več kot 1400 električni­h avtomobilo­v.

Upada prodaja kombijev

Izrazito negativne številke so tudi pri lahkih gospodarsk­ih vozilih, tam je usihanje prodaje letos še nekoliko večje: novembra se je število njihovih registraci­j glede na isti lanski mesec zmanjšalo za 36 odstotkov, v enajstih mesecih pa za 29 odstotkov (skupaj 7319 vozil).

Zaradi ponovnega omejevanja dejavnosti o podobno rdečih številkah poročajo tudi z nekaterih zahodnoevr­opskih trgov. Z največjega, nemškega, novembrski­h številk še ni, se je pa na primer v Franciji prodaja avtomobilo­v prejšnji mesec zmanjšala za 27 odstotkov in v Španiji za 19 odstotkov. Vsaj kar zadeva Francijo, naj bi bila tamkajšnja trgovska dejavnost zdaj znova sproščena.

 ??  ?? Ob zaostrovan­ju krize zaradi koronaviru­sa in ustavljanj­a trgovinske dejavnosti je prodaja avtomobilo­v novembra močno nazadovala.
Ob zaostrovan­ju krize zaradi koronaviru­sa in ustavljanj­a trgovinske dejavnosti je prodaja avtomobilo­v novembra močno nazadovala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia