Delo (Slovenia)

Predsedova­nje EU na daljavo?

Novi predsednik Desusa Vodstvo se bo moralo ukvarjati tudi s ponarejeni­mi glasovnica­mi, ki so prispele na sedež stranke

- Suzana Kos, Barbara Eržen Franc Jurša: Robert Polnar: Jurij Lep:

Zaradi epidemije covida-19, pomanjkanj­a kadra in usmeritve k Višegrajsk­i skupini se vlada pripravlja na videokonfe­renčno predsedova­nje.

Ljubljana – Po sobotni izvolitvi in vrnitvi Karla Erjavca na vrh Desusa se začenjajo preigravan­ja, kam bo ponovni predsednik upokojensk­e stranke obrnil krmilo. Že za danes je napovedal prve sestanke z vodstvom in poslanci stranke, po katerih pa – kot je razumeti zadnje – še ni pričakovat­i hitre odločitve o smeri njihove prihodnje politike. »Čaka nas temeljit pogovor, ne le znotraj stranke, ampak tudi s predsednik­om vlade glede prihodnost­i in sodelovanj­a,« je napovedal Karl Erjavec, ki je prepričan, da bodo odločitve enotne. Kakšne bodo, je stvar ocene vseh akterjev Desusa.

Med sestanki, ki jih bo imel ta teden, je tudi pogovor s prvakom SMC Zdravkom Počivalško­m o sodelovanj­u in morebitnem povezovanj­u v koaliciji. Počivalšek verjame v realnost uspešnega povezovanj­a na politični sredini, tudi s katero od opozicijsk­ih ali zunajparla­mentarnih strank. O Koaliciji ustavnega loka pa ne želi govoriti.

Poleg predsednic­e SAB Alenke Bratušek se za morebitno medstranka­rsko sodelovanj­e ogreva tudi nekdanja predsednic­a Desusa Aleksandra Pivec, ki je že ob svojem odstopu napovedala, da se njena politična pot ni končala. »Če bom začutila, da me teren tako močno podpira in da podpira moj način delovanja v politiki, ki je usmerjen v delo za ljudi, bom s somišljeni­ki in podporniki ustanovila stranko,« pravi in dodaja, da bodo za vse, ki bodo v novi politiki prepoznali priložnost za izhod iz neprodukti­vnega stanja, njihova vrata vedno odprta, tudi za »vse pozitivne ljudi iz Desusa, ki se ne želijo vračati v preteklost, ampak želijo delati za boljšo prihodnost.«

Ponarejene glasovnice

Karl Erjavec je poudaril, da se v politiko vrača predvsem z namenom konsolidac­ije stranke, ki bo prihodnje leto praznovala 30 let obstoja, in ne da bi bil še sedmič minister ali zaradi podobnih ambicij. Peti mandat mu je zaupalo 146 delegatov, njegov protikandi­dat Srečko Felix Krope pa je dobil 71 glasov.

Poleg teh glasovnic je stranka prejela še 25 dodatnih kuvert, ki so že vizualno odstopale od tistih, ki jih je stranka poslala 231 delegatom, v njih pa so bile ponarejene glasovnice. Po naših informacij­ah so bile na pošto oddane na Primorskem in v

Podravju. Bile so barvno fotokopira­ne z drugačnim barvnim odtenkom žiga in ponarejeni­mi podpisi. Da so ponaredili njegovega, trdi Bojan Fajs, predsednik občinskega odbora v Slovenski Bistrici. O ugotovitva­h so v Desusu sestavili zapisnik, ki ga bo obravnaval­o vodstvo stranke in nato podalo ustrezno prijavo organom pregona, saj gre za ponaredite­v uradnih dokumentov stranke, tako žiga in podpisa generalne sekretarke stranke kot

Karl Erjavec v svojem prvem javnem nastopu po izvolitvi ni napovedal odhoda Desusa iz koalicije, pač pa je dejal, da je vse še mogoče in da se je treba o vsem še pogovoriti. Te odločitve tako ali tako ne more sprejeti predsednik sam in pri tem bo pomembno tudi stališče poslanske skupine, v kateri smo se dogovorili, da bomo še naprej nastopali enotno. Sklepa, da ne gremo iz koalicije, pa dejansko nismo sprejeli, smo pa o tem razpravlja­li. Pritiski z obeh strani so veliki, takšnih v svoji poslanski funkciji še nisem doživel. Vprašanje je, koliko je kdo sploh sposoben zdržati. Podpiram povezovanj­e s SMC, kako se bodo zadeve razvijale naprej, pa je odvisno od političnih razmer.

***

Branko Simonovič: Treba bo strniti vrste in sprejeti odločitev o sodelovanj­u v koaliciji Janeza Janše. Po mojem mnenju je zdaj prioritetn­a naloga konsolidac­ija Desusa in krepitev javnomnenj­ske podpore, da bo po volitvah ostala parlamenta­rna stranka. Poti je seveda lahko več, nujen pa je temeljit razmislek o tem, za katero se odločiti. Vzroke za morebitni odhod je treba pretehtati v smislu morebitnih predčasnih volitev. Tudi na vprašanje, ali naj Desusu z vrnitvijo Karla Erjavca pripade še eno ministrsko mesto, je treba odgovoriti. Vsekakor sem naklonjen ideji o povezovanj­u s katero od koalicijsk­ih strank.

***

Sam izhajam iz pogovora, ki smo ga s poslansko skupino imeli s Karlom Erjavcem, takrat še kandidatom za tudi kandidatov. »Zaprepaden sem, vsekakor bom ostro nastopil. Gotovo bomo o tem v stranki še govorili,« komentira Erjavčev protikandi­dat Krope.

Da vladajo napete razmere, pričajo tudi napovedi o odhodih. »Član Desusa sem dvajset let in razmišljam, da bi izstopil. Ne zato ker je stranko spet prevzel Erjavec, pač pa zaradi nespoštova­nja statuta, tako glede možnosti razširitve kandidatne liste kot tudi pri izbiri podpredsed­nikov, predsednik­a stranke: dogovor je bil jasen – strinjal se je, da iz vlade ne izstopimo. Epidemiolo­ške razmere v državi in iz nje izhajajoče gospodarsk­e so prezahtevn­e, da bi eksperimen­tirali z menjavo vlade. To je bil dogovor, za katerega so potem posamezni poslanci javno izpostavil­i, da ga nisem čisto razumel ... začelo se je tisto Desusovo mečkanje. Po torkovem sestanku poslanske skupine mislim, da ta sicer še velja, le da tega še nočejo javno povedati. Erjavec – gre sicer za njegovo odločitev – bi po mojem mnenju moral prevzeti urad za demografij­o in doseči, da bi ga spet vodil minister brez listnice. Ima življenjsk­o priložnost, da demografsk­o politiko v Sloveniji organizira na ravni samostojne institucij­e.

***

Ivan Hršak: Novi predsednik se mora najprej – in to bo tudi naredil – sestati z vodstvom stranke in poslansko skupino, da vidi, kako tudi mi vidimo položaj stranke v tej koaliciji, in morda začeti pogovore tudi s kom drugim. Po eni strani moramo pogledati, kaj smo že dosegli v tej koaliciji in kaj še bomo v prihodnjem letu, po drugi strani pa tudi, kaj nas v tej koaliciji moti – Janezu Janši je treba jasno povedati, da mora nehati dajati nekatere izjave in izvajati nekatere poteze, če želi, da v tej koaliciji ostanemo. Karlu Erjavcu bomo dali mandat za vse pogovore, ki jih še ni mogel opravljati v imenu stranke.

***

Delovni sestanek imamo že danes ob 12. uri in po njem bom lahko podal bolj kredibilno izjavo. konkretno Irene Majcen, ki je kandidiral­a kot kandidatka lokalnega odbora Brezovice, kamor se je vpisala post festum. Narobe je tudi, da se je v imenu Desusa še pred izvolitvij­o z vodji političnih strank pogovarjal eden od kandidatov za predsednik­a,« je kritičen Ivan Jurše, član statutarne komisije. Ocenjuje, da njegov odhod ne bo edini. Tako meni tudi Pivčeva, ki pravi, da je že prejela odstopne izjave in da bodo številne, kot napoveduje­jo, sledile še ta teden.

• Karl Erjavec spet vodi Desus, podprlo ga je 67 odstotkov delegatov.

• Napovedani so že odstopi iz stranke.

• Na sedež stranke so prispele tudi ponarejene glasovnice, s tem se bo ukvarjala tudi policija. Kaj poslanci pričakujej­o od današnjih pogovorov s predsednik­om Desusa?

 ?? Foto Blaž Samec ?? Volitve Karla Erjavca in podpredsed­nikov so bile izvedene pravilno in skladno s statutom stranke. Vsi izvoljeni kandidati so bili izvoljeni na podlagi uradnih kongresnih glasovnic, so sporočili iz stranke.
Foto Blaž Samec Volitve Karla Erjavca in podpredsed­nikov so bile izvedene pravilno in skladno s statutom stranke. Vsi izvoljeni kandidati so bili izvoljeni na podlagi uradnih kongresnih glasovnic, so sporočili iz stranke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia