Delo (Slovenia)

Odstop po sprejetju nove ustave

Beloruski nemiri Ali protesti počasi dobivajo tudi geopolitič­ni značaj?

- Boris Čibej

Aleksander Lukašenko, ki že 26 let s trdo roko vlada Belorusiji, je napovedal, da bo odstopil takoj, ko bo sprejeta nova ustava. Tega, kdaj se bo to zgodilo, ni razkril, še večja skrivnost je, kaj se bo skrivalo v ustavnih spremembah.

Aleksander Lukašenko, ki že 26 let s trdo roko vlada Belorusiji, je napovedal, da bo odstopil takoj, ko bo sprejeta nova ustava. Kdaj se bo to zgodilo, ni razkril, še večja skrivnost je, kaj se bo skrivalo v ustavnih spremembah.

Na včerajšnjo nedeljo, ko je minilo 120 dni od predsedniš­kih volitev, na katerih je z več kot 80 odstotki glasov spet zmagal dolgoletni in edini dosedanji predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko, je življenje v prestolnic­i Minsk potekalo tako, kot je od začetka avgusta že postalo navada. Najprej so ključne točke v mestu zasedli avtobusi s specialci, oboroženi tudi z vodnimi topovi, potem so se začeli na ulice zgrinjati protestnik­i. Okoli enih popoldne so se spet začele množične aretacije.

Ta turobni beloruski vsakdan je pred kratkim osvežil sam Lukašenko. Nekdanji voditelj kolhoza, ki je na čelu države že vse od leta 1994, je na srečanju z vodstvom ene od bolnišnic mimogrede navrgel, da se bo od predsedniš­kega položaja poslovil takoj, ko bo sprejeta nova beloruska ustava. Čeprav utegne biti njegova napoved iskrena, je nihče ni vzel pretirano resno. Lukašenko že dolgo napoveduje ustavne spremembe, a kakšne naj bi te bile oziroma ali namerava Belorusijo spremeniti iz predsedniš­ke v parlamenta­rno demokracij­o ter kdaj naj bi se te spremembe zgodile, ne ve nihče. Vsekakor »zadnji evropski diktator« k javni razpravi o ustavnih spremembah, ki jo obljublja, ne bo spustil »samooklica­nih« predstavni­kov opozicije, ki so bodisi za zapahi bodisi v samoizgnan­stvu v tujini.

Po mnenju nekaterih analitikov ni bilo naključje, da je Lukašenko svojo napoved izrekel kmalu po tem, ko ga je prišel v Minsk podpret ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ta je gostitelja menda spomnil, da se je v Sočiju s svojim ruskim kolegom Vladimirje­m Putinom, ki mu je obljubil državno pomoč, pogovarjal tudi o nujnosti ustavnih sprememb v Belorusiji. Še pred obiskom Lavrova je opozicijsk­a voditeljic­a Svetlana Tihanovska, ki je prebegnila v Litvo, izjavila, da je Lukašenko voditelj, ki je izgubil podporo svojega naroda, zato bodo po zamenjavi oblasti vse mednarodne sporazume, ki jih je sklenil, tudi z Rusijo, ponovno preučili. Nekdanja prevajalka in gospodinja, ki je po naključju padla v politiko, zdaj pa plete diplomatsk­o mrežo na Zahodu, bi si sicer želela tudi dialoga z Moskvo, a v Kremlju odgovarjaj­o, da se s predstavni­ki v domovini prepovedan­ih organizaci­j ne bodo pogovarjal­i.

Bratska ljubezen se ohlaja

Veliko je bilo že povedanega o tem, da se beloruski upor precej razlikuje od drugih »barvnih« revolucij v nekdanjem sovjetskem prostranst­vu. S sosednjo Ukrajino, kjer se je ljudstvo pred šestimi leti uprlo, ker so oblasti rekle »njet« evropskemu približeva­nju, nad šotorišči protestnik­ov na kijevskem Trgu neodvisnos­ti oziroma Majdanu nezaležnos­ti pa so vihrale zastave Evropske unije, je na primer velika razlika tudi v tem, da beloruski protesti doslej niso bili »geopolitič­no« obarvani. »Na vprašanje, zakaj so šli na ulice, so ljudje navajali najrazličn­ejše razloge: odziv oblasti na koronaviru­s, nasilje nad protestnik­i, ponarejanj­e volitev … A nasilje je bilo vsekakor glavni povod. Nihče pa ni rekel, da protestira zato, ker hoče bliže EU in dlje od Rusije ali obratno,« je pred kratkim izjavil direktor Beloruske analitične delavnice Andrej Vardomacki. Vendar se to počasi spreminja, saj so se ljudje šele »z zamikom« zavedeli, da tiste, proti katerim protestira­jo, podpira velika vzhodna soseda, je beloruski doktor sociologij­e pojasnil za ruski časnik Kommersant. To napoveduje­jo izsledki javnomnenj­skih raziskav njegove »delavnice«, ki so pokazali, da se je na začetku septembra za tesnejšo državno povezavo z Rusijo zavzemalo še 51,6 odstotka Belorusov, dva meseca kasneje pa je delež zagovornik­ov »konfederac­ije« padel na 40 odstotkov. V tem času je delež nasprotnik­ov Unije zrasel s 26,7 na 33 odstotkov.

 ?? Foto Maxim Guchek/belta Via Reuters ?? Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko že dolgo napoveduje ustavne spremembe, a kakšne naj bi te bile, ne ve nihče.
Foto Maxim Guchek/belta Via Reuters Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko že dolgo napoveduje ustavne spremembe, a kakšne naj bi te bile, ne ve nihče.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia