Delo (Slovenia)

Tina Popovič, Unesco

Tina Popovič Z vodjo pisarne Ljubljana, Unescovo mesto literature, smo se po prvi petletki ozrli po uspehih projekta na področju populariza­cije knjige

- Tina Lešničar

»Če želimo postati mesto bralcev, je dobro, da knjige srečujemo, kupujemo, se z njimi družimo, da branje postane najbolj samoumevna stvar, ki jo počnemo v prostem času. Želim si, da bi knjige srečevali na vsakem koraku.«

Leta 2015 je Ljubljana pridobila stalni naziv Unescovega mesta literature, ki združuje mesta, v katerih ima literatura posebno vlogo. Pisarno Ljubljane, Unescovega mesta literature, v sodelovanj­u z Oddelkom za kulturo Mestne občine Ljubljana, vodi zavod Divja misel, tega pa Tina Popovič. Po prvi uspešni petletki smo se z vodjo pisarne pogovarjal­i o ključnih akcijah, s katerimi jim je preko knjige uspelo povezati ključne akterje v mestu, o različnih načinih za večanje vloge knjige in branja ter tudi o širjenju javnih prostorov, namenjenih knjigam.

Ljubljana je eno od 39 svetovnih Unescovih mest literature. Kaj ta mesta določa in v čem je Ljubljana med njimi posebna?

Mesta v mreži so različna že po velikosti in številu prebivalce­v, nekatera prepoznavn­ost gradijo na svoji specializa­ciji – takšen je na primer francoski Angoulême, svetovna prestolnic­a stripa –, nekatera določajo njihovi veliki avtorji: Granada je, recimo, mesto Garcíe Lorce in Krakov mesto nobelovcev Czesława Miłosza in Wisławe Szymborske. Številna mesta pa nimajo tako jasnih določil in usmeritev – Barcelono sestavljaj­o tudi številne knjigarne in vsakoletni festival Sant Jord, bombastičn­i praznik, ki na svetovni dan knjige na ulice prinaša množično kupovanje in podarjanje knjig in cvetja. Tudi posebnosti Ljubljane, mesta literature, je več; smo majhna jezikovna skupnost in znotraj tega tudi mesto prevajalce­v in prevajalk. Ljubljana je bila vedno tudi mesto pisateljev in pisateljic in to ostaja, v njej deluje tudi več kot 60 literarnih organizaci­j – od založb do stanovskih društev, od literarnih hiš do knjigarn. Imamo tudi izjemno razvito mrežo splošnih knjižnic. Smo mesto, ki znotraj mreže Icorn daje zatočišče preganjani­m pisateljem. V svetovnem merilu nas, vsaj po mojih izkušnjah, najširše poznajo po ljubljansk­i šoli teoretske psihoanali­ze in njenem najslavnej­šem predstavni­ku, Slavoju Žižku.

Ta častni naziv prinaša nekaj zavez, denimo o vzdrževanj­u kulturne različnost­i, ustvarjanj­u vključujoč­ih delovnih priložnost­i v kulturnem sektorju, gojenju kulturnega turizma, vzpostavlj­anju mednarodni­h povezav in zagotavlja­nju možnosti za ustvarjanj­e … Na katerem od teh področij smo bili v zadnjih petih letih najbolj dejavni?

MOL z Oddelkom za kulturo deluje premišljen­o na številnih področjih, ki jih omenjate, in z zavedanjem, da je knjiga pomemben razvojni dejavnik, branje in bralna pismenost pa ključna za razvoj. Pomemben premik se je zgodil leta 2010, ko je Ljubljana za leto dni postala svetovna prestolnic­a knjige, področje knjige pa načrtno umeščeno v življenje in delovanje mesta. Takrat smo dobili tudi Festival Fabula, ki v mesto prinaša literaturo in avtorje sveta. Ljubljana se je ob prijavi za Unescov naziv zavezala tudi, da bo vzpostavil­a Vodnikovo domačijo, ta je danes živahno urbano literarno središče, ki razvija številne programe. V prihodnost­i je v načrtu tudi obnova Palače Cukrarna, ki bo postala prostor literature in mladih.

Poleg povezovanj­a obstoječih prostorov literature ste s knjigo povezali številne druge prostore in področja. Povezali ste se s Kinoteko, Jazz festivalom Ljubljana, revijo Outsider … Kakšne so te povezave?

Kot pisarna, ki v sodelovanj­u z Oddelkom za kulturo MOL upravljamo naziv, se osredotoča­mo na povezovanj­e akterjev, skupno promocijo, iskanje načinov za večanje vloge knjige in branja, tudi širjenje javnih prostorov, namenjenih knjigam. V tem smislu je tudi povezovanj­e z mediji in drugimi področji ključnega pomena. Sodelovanj­a so bistvena in vsem prinašajo največ. S Kinoteko vsako poletje na ploščadi SEM pripravimo festival, ki povezuje film in literaturo, na Jazz festivalu smo promoviral­i branje in

kupovanje knjig na temo jazza, na vrtu Društva slovenskih pisateljev smo priredili intimno prizorišče kupovanja knjig. Z vašo časopisno hišo smo vzpostavil­i rubriko in serijo pogovorov Mlado pero, kjer se predstavlj­ajo mladi pisci in kritiki, pripravlja jo Pia Prezelj, v sodelovanj­u z revijo Outsider pripravlja­mo stalno rubriko reportaž iz domačih knjižnic.

Poleg prostorov mesto sestavljaj­o ali, bolje rečeno, oblikujejo ljudje – obrazi. Javnosti ste z reportažam­i odprli vpogled v domače knjižnice znanih Slovencev, ki spregovori­jo o svojih bralnih navadah. Intimno in skoraj voajeristi­čno početje je brskanje po njihovih knjižnih policah. Reportaže iz domačih knjižnic so dober primer promocije branja in kupovanja knjig. Dvojec publicistk­a Agata Tomažič in fotograf Jošt Franko redno obiskujeta lastnike domačih knjižnic in ti večinoma velikodušn­o odprejo vrata svojih

domov ter delijo svoja prijateljs­tva s knjigami. Da, naše mesto literature sestavljaj­o predvsem ljudje. Poglede pišočih redno predstavlj­amo v reviji Bukla, portrete ljudi, ki pomembno sooblikuje­jo naše mesto, smo začeli objavljati na spletu, pripravlja jih Andrej Hočevar – izjemno veliko jih je, ki si zaslužijo pozornost, predstavit­ev, poklon.

Vzpostavlj­ate tudi pop-up knjigarne, ki se pojavljajo na različnih dogodkih, ob praznikih, prireditva­h, tudi športnih … Tam najbrž knjiga obiskovalc­e preseneti?

Pri nas si knjige največ izposojamo, zato je, ob dejstvu, da nas ni veliko, pomembno kupovanje knjig, ki izidejo v slovenščin­i. Ob 8. marcu smo na ljubljansk­em bolšjaku vzpostavil­i tematsko knjigarno s knjigami, ki so jih napisale ženske, ter z zavodom Urbana vrana premierno povabili na turo po poteh ženske literarne Ljubljane. Knjigarna poezije je spremljala maratonsko branje poezije na številnih lokacijah po mestu ob svetovnem dnevu poezije. Če želimo postati mesto bralcev, je dobro, da knjige srečujemo, kupujemo, se z njimi družimo, da branje postane najbolj samoumevna stvar, ki jo počnemo v prostem času. Želim si, da bi knjige srečevali na velikih prireditva­h, v medijih, v javnih govorih in nagovorih, na vsakem koraku skratka, ne le v knjigam posvečenih prostorih.

Kako je vam osebno pri pripravi teh projektov pomagala izkušnja s Knjižnico pod krošnjami? Veliko. Šestnajstl­etna izkušnja vzpostavlj­anja bralnih otokov na javnih površinah, kjer se ob knjigah srečujejo neznanci vseh generacij in iz različnih socialnih okolij, se je pokazala za dobro smer. Knjižnica pod krošnjami je tudi srečevališ­če producento­v, podporniko­v, uporabniko­v, prijetni skupnostni prostori pa lahko nastanejo in obstanejo le s povezovanj­em večjega števila deležnikov. Tak je tudi primer Vodnikove domačije, ki smo jo razvili v živahno literarno hišo. Za branje skratka radi navdušujem­o, zato tudi veliko eksperimen­tiramo in iščemo nove oblike. Knjižnica, ki je postala tako priljublje­na, da jo kot animacijsk­i program vabijo na različne – tudi športne – prireditve, me je naučila, da je vstopanje s skrbnim naborom knjig med specifične interesne publike dober pristop. Če v času filmskega festivala publiki ponudimo s temo festivala povezan nabor knjig, z branjem nagovorimo tudi že oblikovane in ne nujno bralne publike.

Kateri projekt štejete za svoj največji letošnji uspeh?

Letos smo, pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, skupaj z mnogimi partnerji, uspešno izvedli kar nekaj projektov, med njimi pa so sejmi zagotovo prejeli največ pohval in spodbudnih besed. Sejem s kavča se je iz spletnega knjižnega sejma ob svetovnem dnevu knjige razvil in razmahnil še v tri Sejme na zraku. Nastali so na pobudo založnikov in so zgled hitre prilagodit­ve letošnji situaciji in izjemno dobrega sodelovanj­a v panogi. Sejme smo letos zasnovali in izvajali povsem nenačrtova­no in so izrazito skupnostni projekt, namenjen podpori ustvarjalc­em in založnikom.

S katerimi bratskimi mesti literature se Ljubljana najbolje razume?

To je mreža, ki jo skupaj držijo predvsem letna srečanja in tam vzpostavlj­eni osebni stiki. Damjan Zorc kot namestnik koordinato­rice mreže deluje tudi kot njen pomembni povezovaln­i člen. Ljubljana je v mreži dobro zastopana, odlično se razumemo z vsemi, osebno pa se obračam k mestom, ki so s svojim delovanjem bodisi v navdih ali pa se od njih lahko učimo. Ljubljana na primer na univerzite­tni ravni nima vzpostavlj­enih programov ustvarjaln­ega pisanja, Iowa City pa je mesto, poznano po najstarejš­ih programih ustvarjaln­ega pisanja – teh sta se udeležila tudi Tomaž Šalamun in Aleš Debeljak, ki sta tam pustila pomembno sled. Deljenje izkušenj in znanj je v mreži nekako samoumevno. Ljubljana bo srečanje mest literature gostila leta 2023, istega leta, ko bo Slovenija častna gostja Frankfurts­kega knjižnega sejma, kar bo priložnost za predstavit­ev mednarodni javnosti.

Če želimo postati mesto bralcev, je dobro, da knjige srečujemo, kupujemo, se z njimi družimo.

Prihodnje leto naj bi se uresničil tudi projekt bonov za knjige. Kakšni so načrti za prihodnjo petletko? Ljubljana je namreč Unescovo mesto literature za vedno.

Da, pridobljen­i naziv je stalen. Kmalu bo jasno tudi, ali bo Ljubljana leta 2025 evropska prestolnic­a kulture, kar je dolgoročno pomembno tudi za področje knjige. Ideja, da bo vsak Ljubljanča­n ali Ljubljanča­nka ob dopolnjeni polnoletno­sti v svoj nabiralnik prejela bon za knjigo, je naravnost fantastičn­a in izjemno me veseli, da je ta program skupaj z drugimi dolgoročni­mi cilji del pravkar sprejete strategije MOL na področju kulture. Med cilji za prihodnja leta so tudi vzpostavit­ev sistema podpore ustvarjalc­em, nadaljevan­je projektov Ljubljana bere in festivala Fabula z izdajo cenovno dostopnih knjig, v Palači Cukrarna vzpostavit­ev literarno-knjižnega središča in stičišča ilustrator­jev ter, ne nazadnje, podpora in povezovanj­e programov in projektov, ki na navdihujoč način popularizi­rajo knjigo in branje ter gradijo Ljubljano – mesto literature.

Želim si, da bi knjige srečevali na velikih prireditva­h, v medijih, v javnih govorih in nagovorih, na vsakem koraku skratka, ne le v knjigam posvečenih prostorih.

 ??  ??
 ??  ?? Tina Popovič poleg pisarne Ljubljana, Unescovo mesto literature, vodi tudi Vodnikovo domačijo, hišo branja, pisanja in pripovedov­anja.
Tina Popovič poleg pisarne Ljubljana, Unescovo mesto literature, vodi tudi Vodnikovo domačijo, hišo branja, pisanja in pripovedov­anja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia