Delo (Slovenia)

Tiktakanje

- Suzana Kos o spremembi vodstva Desusa

Politična aritmetika kaže, da Janez Janša lahko vlada brez Desusa; to pa zmanjšuje vrednost kart, ki jih ima v rokah Karl Erjavec.

Danes minevata dva meseca od našega razkritja, da se na levici zbližujejo štiri opozicijsk­e stranke in da bi bil ekonomist Jože P. Damijan pripravlje­n prevzeti vodenje vlade kot tehnični mandatar, ki si je naložil nalogo »poenotiti stranke opozicije v boju za normalizac­ijo države«. Pred dvema mesecema je Koalicija ustavnega loka (Kul) imela za zrušenje vlade 39 poslanskih glasov. Sedem premalo. Tako je tudi po osmih tednih. Edina sprememba, ki se je zgodila na pregretem političnem parketu, je pričakovan­a vrnitev Karla Erjavca na vrh Desusa.

Manj pričakovan pa je slab rezultat, ki ga je pri tem dosegel. Nad glasovanje­m visi še senca ponarejeni­h glasovnic, ki so jih odkrili med preštevanj­em. Ne glede na te peripetije pa je dejstvo, da je za protikandi­data Srečka Felixa Kropeta, ki je član Desusa z vmesno prekinitvi­jo le slabi dve leti, glasovala kar tretjina delegatov. Dejansko je rezultat seveda treba razumeti predvsem kot glasovanje proti Karlu Erjavcu in kaže, da se velik del terena stranke z vrnitvijo dolgoletne­ga predsednik­a ne strinja, Erjavec se bo moral zato močno potruditi, da tik pred tridesetle­tnico stranke prepreči njen razpad oziroma odhod pomembnega dela članstva.

Kongres Desusa naj bi bil tisti prelomni trenutek, ko bi se lahko oblikovala nova koalicija s priključit­vijo dela poslancev te stranke in seveda SMC, a politična aritmetika kaže, da Janez Janša, sicer manj udobno, a vendarle, lahko vlada naprej, ne glede na morebitni odhod Desusa iz koalicije. To seveda zmanjšuje vrednost kart, ki jih ima v rokah Erjavec.

Medtem ko iz preostanka terena, ki je podprl njegovo vrnitev na vrh stranke, prihajajo zahteve po slovesu od Janševe koalicije, pa v poslanski skupini temu niso naklonjeni, še posebno ob tehtanju možnosti in posledic morebitnih predčasnih volitev.

Karl Erjavec je za Kul ob skušnjavi, da bi svojo politično pot morda res sklenil s premiersko funkcijo, torej lahko vzvod za odhod sedanje vlade, saj se bo za pridobitev potrebnih glasov iz lastnega interesa gotovo potrudil. Če pa mu to v kratkem ne bo uspelo, bodo centrifuga­lne silnice – ne glede na antijanša centripeta­lno silo in željo po vrnitvi na oblast – premočne in Kul se bo razletel ob partikular­nih računicah vsake od strank.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia