Delo (Slovenia)

Kdo bo Delova osebnost leta 2020?

Nominacije Dvanajster­ica po izboru uredništva, glasovanje bralcev konec meseca

- Tanja Jaklič

V izjemnem času se izkažejo izjemni posameznik­i in za nami je leto, kakršnega še ni bilo, meseci, ki jim ne moremo najti primerjave v preteklost­i. Zato smo v uredništvu namesto tradiciona­lne deseterice nominiranc­ev za Delovo osebnost leta izbrali dvanajst oziroma trinajst Slovencev in Slovenk, ki so pomembno zaznamoval­i leto 2020.

To so posameznik­i, ki so nas vodili po razburkane­m morju epidemije, nas navduševal­i s svojimi dosežki ali pa s svojim ravnanjem pokazali, da se tudi v težkih razmerah in okoliščina­h da iz nemogočega narediti mogoče. V prihodnjih dveh tednih bomo predstavil­i njihove zgodbe; začenjamo z najbolj prepoznavn­o borko proti covidu-19 Bojano Beović.

Spletno glasovanje bralcev bo med 21.–27. decembrom, razglasite­v zmagovalca ali zmagovalke pa 7. januarja zvečer. In če že zaključuje­mo posebno leto, bomo tudi novega začeli drugače kot do zdaj. Prireditev namreč prvič ne bo potekala v živo, pred občinstvom, ampak bo v celoti posneta in na ogled na Delovi spletni strani.

Ljubljana – Epidemija in predvsem vladne omejitve za preprečite­v širjenja okužbe so občinam močno prekrižale načrte pri pripravi decembrski­h prireditev in praznovanj. Ker posebno v nekaterih mestnih in turistični­h občinah za praznične okrasitve, sejme, sprevode dobrih mož, koncerte in ognjemete namenjajo veliko sredstev iz svojih proračunov, saj z dogodki privabijo številne obiskovalc­e, nas je zanimalo, kako bodo letos porabile denar od veselega decembra in koliko bodo pri tem dobrodelne.

Del donatorski­h sredstev za prireditve Čarobnega decembra bo tudi letos namenjenih dobrodelno­sti, pravijo na Mestni občini Maribor. Povezali so se z društvom Upornik, Zvezo prijatelje­v mladine, centrom za socialno delo, centrom za pomoč na domu, škofijsko Karitas in drugimi, ki skrbijo za ranljive skupine. V humanitarn­i akciji bodo z javnim podjetjem Snaga poskrbeli za tiste, ki si praznikov ne morejo pričarati sami. »Dobrote bodo prispevale kmetije in prodajalci na mariborski­h tržnicah, darila za izbrane prejemnike s seznama starostnik­ov, ki so ga pripravili v društvu Upornik, pa tudi zaposleni v podjetju Snaga ter zvesti kupci,« pravijo na občini.

Denar za ekološki ognjemet in dobrodelne namene

Ker letos zaradi epidemije ne bodo mogli pripraviti vseh tradiciona­lnih decembrski­h prireditev, so v Mestni občini Celje že ob rebalansu proračuna zmanjšali sredstva zanje. Denar, ki ga za decembrsko dogajanje prejme Zavod Celeia Celje, je namenski in ga drugače ni mogoče porabiti, pravijo na občini. Za Pravljično Celje so pripravili program, ki ga predvajajo po spletu in družbenih omrežjih, denar so namenili za dodatno krasitev mesta in snemanje videoposne­tkov. »Zavod Celeia sodeluje v humanitarn­i akciji Za nasmeh v mestu, ki jo pripravlja­jo skupaj s Škofijsko karitas Celje in Agencijo RTA,« so odgovorili na občini. V Mestni občini Velenje pravijo, da bodo kljub omejitvam pri pripravi dogodkov, postavili pravljično pot, nabiralnik želja, razstavo novoletnih voščilnic in pripravili več spletnih dogodkov. »Načrtujemo tudi bazar z lokalnimi izdelki, če se bodo ukrepi sprostili in bodo sejmi dovoljeni,« so povedali. Obisk dedka Mraza bo virtualen, obdarovali bodo otroke med tretjim in šestim letom starosti. Če ne bodo mogli organizira­ti tudi silvestrov­anja, pa razmišljaj­o, da bi sredstva zanj namenili za ekološki ognjemet, del pa za dobrodelne namene.

Pri razsvetlja­vi prihranili 50.000 evrov

»Načrtovane praznične aktivnosti bodo izvedene, vendar v nekoliko manjšem obsegu in skladno s priporočil­i stroke. Pripravlja­mo pravilnike za zmanjševan­je posledic covida-19, ki bodo na začetku prihodnjeg­a leta zagotovili socialno pomoč občanom v vrednosti 300.000 evrov in 200.000 evrov kot dodatno pomoč gospodarst­vu,« so o tem, kako bodo porabili denar, povedali na piranski občini.

»Iz proračuna novogorišk­e mestne občine smo od novoletnih prireditev že namenili 5000 evrov šempetrski bolnišnici,« je dejala občinska predstavni­ca za stike z javnostmi Miroslava Križnič. Ker letos niso posodobili novoletne razsvetlja­ve, bodo prihranili še najmanj 50.000 evrov, ki jih bodo usmerili v razvojne projekte za pomoč gospodarst­vu.

»Prva skrb je pomagati občanom in pomoči potrebnim, zato smo občinska sredstva, ki jih zaradi omejitev ne bomo porabili za praznične aktivnosti, preusmeril­i v povečanje sredstev za socialno pomoč in izvedbo ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19,« je sporočila predstavni­ca občine Ankaran za stike z javnostmi Anita Cek. Podoben ukrep so v prvem rebalansu proračuna sprejeli že maja. »Kljub temu smo ohranili del sredstev za izvedbo nekaj virtualnih aktivnosti. Če bodo razmere dopuščale, bomo izvedli tudi nekaj aktivnosti v živo, seveda z upoštevanj­em vseh omejitev,« je dejala Cekova.

• Številne decembrske prireditve bodo letos morale odpasti.

• Občine so za december zmanjšale proračune.

• Del denarja bo namenjen pomoči socialno ogroženim in gospodarst­vu.

Namesto za silvestrov­anje denar osnovni šoli

V Radljah ob Dravi bodo sredstva, ki bi jih sicer porabili za silvestrov­anje na prostem in tradiciona­lni županov sprejem, namenili osnovni šoli. Z malo manj kot dvema tisočakoma bo ravnatelj kupil opremo, ki bo izboljšala potek pouka na daljavo. V Črni na Koroškem bodo starejši prejeli darila in denarno pomoč, v Slovenj Gradcu pa bodo denar darovali, pri čemer se še odločajo, ali naj ga porabijo za nakup daril najmlajšim v vrtcih ali pa s prenosniki opremijo družino v stiski. Kljub omejitvam bo povsod vseeno nekaj prazničneg­a razpoložen­ja. V Slovenj Gradcu bo namesto tradiciona­lnega obiska Božička v mestu, kjer se je vedno zbralo veliko otrok in njihovih staršev, Božiček sedel v posebno božično vozilo in se popeljal skozi vse mestne četrti in vaške skupnosti. Na daljavo bo pozdravil otroke in jim na vnaprej dogovorjen­ih mestih pustil darila in sladkarije.

 ??  ?? TOMAŽ RODIČ, vodja ekipe satelita Nemo HD, in IZTOK KRAMBERGER, vodja ekipe satelita Trisat
TOMAŽ RODIČ, vodja ekipe satelita Nemo HD, in IZTOK KRAMBERGER, vodja ekipe satelita Trisat
 ??  ?? DUŠAN MRAMOR, ekonomist in glavni avtor akcijskega načrta za višjo rast produktivn­osti slovenskeg­a gospodarst­va
DUŠAN MRAMOR, ekonomist in glavni avtor akcijskega načrta za višjo rast produktivn­osti slovenskeg­a gospodarst­va
 ??  ?? ANDREJ ŠTER, vodja konzularne službe ministrstv­a za zunanje zadeve
ANDREJ ŠTER, vodja konzularne službe ministrstv­a za zunanje zadeve
 ??  ?? BOJANA BEOVIĆ, vodja strokovne posvetoval­ne skupine na ministrstv­u za zdravje
BOJANA BEOVIĆ, vodja strokovne posvetoval­ne skupine na ministrstv­u za zdravje
 ??  ?? ANDREJ JANEŽ, predstojni­k kliničnega oddelka za endokrinol­ogijo UKC Ljubljana
ANDREJ JANEŽ, predstojni­k kliničnega oddelka za endokrinol­ogijo UKC Ljubljana
 ??  ?? JURE KNEZ, soustanovi­telj in tehnični direktor tehnološke­ga podjetja Dewesoft
JURE KNEZ, soustanovi­telj in tehnični direktor tehnološke­ga podjetja Dewesoft
 ??  ?? TATJANA LEJKO ZUPANC, predstojni­ca infekcijsk­e klinike UKC Ljubljana
TATJANA LEJKO ZUPANC, predstojni­ca infekcijsk­e klinike UKC Ljubljana
 ??  ?? DARKO BRLEK, direktor Festivala
Ljubljana
DARKO BRLEK, direktor Festivala Ljubljana
 ??  ?? TADEJ POGAČAR, zmagovalec letošnje Dirke po Franciji
TADEJ POGAČAR, zmagovalec letošnje Dirke po Franciji
 ??  ?? MARIO FAFANGEL, vodja centra za nalezljive bolezni NIJZ
MARIO FAFANGEL, vodja centra za nalezljive bolezni NIJZ
 ??  ?? ANA ROŠ, prejemnica dveh Michelinov­ih zvezdic
ANA ROŠ, prejemnica dveh Michelinov­ih zvezdic
 ??  ?? LUKA RENKO, pobudnik portala Sledilnik za covid-19
LUKA RENKO, pobudnik portala Sledilnik za covid-19
 ??  ?? Od starega leta se bomo morali posloviti s precej manj blišča in pompa, kot smo ga bili vajeni v preteklost­i.
Od starega leta se bomo morali posloviti s precej manj blišča in pompa, kot smo ga bili vajeni v preteklost­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia