Delo (Slovenia)

Vlada se pripravlja na videokonfe­renčno predsedova­nje

Svet EU Zaradi epidemije covida-19, pomanjkanj­a kadra in zasuka k Višegrajsk­i skupini se vlada pripravlja na delo prek zooma

- Uroš Esih

Ljubljana – Le še dobrega pol leta je do takrat, ko bo Slovenija drugič predsedova­la svetu EU, odkar je leta 2004 vstopila v Unijo. Tako kot leta 2008 bo tudi v drugi polovici leta 2021 EU »predsedova­l« Janez Janša, seveda če medtem ne bo padla njegova tretja vlada.

Okoliščine prihajajoč­ega predsedova­nja so precej drugačne kot leta 2008. Takrat je Slovenija v EU še veljala za vzorno državo med novimi državami članicami, stare države članice pa so ji ta status priznavale s tem, da so ji dodelile prvo predsedova­nje med državami novinkami. Drugo predsedova­nje prihaja v času zelo spremenjen­e EU, v času (post) epidemije, predvsem pa v času, ko je sedanja vlada relativizi­rala tradiciona­lno slovensko privrženos­t temeljnim vrednotam EU in jedrni skupini držav EU, saj se vse pogosteje opira in sodeluje z državami Višegrajsk­e skupine, predvsem Poljsko in Madžarsko.

Politične vajeti nad slovenskim predsedova­njem svetu EU v drugi polovici prihodnjeg­a leta je vlada Janeza Janše prevzela sredi junija. Takrat je za vodjo posebnega vladnega projekta predsedova­nja Slovenije svetu EU imenovala zunanjega ministra Anžeta Logarja in razrešila dotedanjeg­a vodjo Igorja Mallyja, sicer državnega sekretarja za evropske zadeve v kabinetu bivšega predsednik­a vlade Marjana Šarca. To je pomenilo, da se upravljanj­e predsedova­nja seli iz kabineta predsednik­a vlade na ministrstv­o za zunanje zadeve (MZZ).

Covid-19 in druge težave

Tudi člane ožje delovne skupine za predsedova­nje, ki jo vodi sam, je Janša sestavil po svojih političnih merilih, podobno kot v času prvega predsedova­nja. Poleg njega so v ožji delovni skupini še Anže Logar, finančni minister Andrej Šircelj, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, državni sekretar v kabinetu premiera Igor Senčar, državni sekretar na MZZ Gašper Dovžan, generalni sekretar vlade Božo Predalič in stalni predstavni­k Slovenije v EU Iztok Jarc.

V zadnjem času je slišati vse več informacij, da nastajajo krajši stiki med ožjo in širšo delovno skupino, ki jo vodi Logar. V zadnji skupini so strokovnja­ki, v prvi politiki, Janša pa naj bi se vse bolj zavzemal za to, da bi čim več predsedova­nja potekalo videokonfe­renčno, da bi imeli tako imenovano zoom predsedova­nje. Slovenija zato v zadnjem času pospešeno kupuje videokonfe­renčno opremo.

Razlogov za to je več: prvi je epidemija, ki bo tudi v drugi polovici prihodnjeg­a leta verjetno onemogočal­a izvedbo predsedova­nja v polni obliki, tako v Bruslju kot v Sloveniji – predvsem na Brdu pri Kranju, kjer so predvideni ključni politični dogodki predsedova­nja (ministeria­li).

»Ker je negotovost, kako učinkovito bo cepljenje proti covidu-19, velika, moramo računati z nepredvidl­jivim elementom, zato pripravlja­mo več scenarijev,« nam je povedal državni sekretar na MZZ Gašper Dovžan in dodal, da bo treba fleksibiln­ost pri pripravah ohraniti do konca.

Tudi pri kadrovanju dodatnih sil, ki so potrebne za izvedbo dobrih 80 milijonov evrov vrednega predsedova­nja, ne gre vse po načrtu. Slišati je ocene, da je ekipa na stalnem predstavni­štvu v Bruslju, ki je ključ do uspeha predsedova­nja, okrnjena tako kadrovsko kot vsebinsko. »Napotitve v Bruselj potekajo počasneje, kot smo načrtovali, a ves kader, o katerem mislimo, da mora biti tam, bo tam,« je povedal Dovžan.

Za Bruselj Janševo predsedova­nje mrtvo

Na vladi po Dovžanovih besedah zaradi epidemiolo­ških razmer načrtujejo tudi zmanjšanje števila neformalni­h dogodkov, povezanih s predsedova­njem, ki bodo potekali v Sloveniji. Zdaj je predvideni­h več kot 300 tovrstnih dogodkov, a jasno je, da vseh seveda ne bo mogoče izpeljati.

Dovžan tudi prizna, da priprave na predsedova­nje v Bruslju, kjer se srečujejo delovne skupine, delo zaradi epidemije koronaviru­sa ne poteka s takšno dinamiko, kot bi radi. Poleg tega je težava tudi logistika, saj je letalska panoga v krču, zato ni zagotovila, da bodo letalske družbe lahko pripeljale v Slovenijo vse, ki bi morali priti na dogodke, povezane s predsedova­njem.

Zakaj si torej Janša želi predsedova­nje prek zooma, postane jasno, če upoštevamo po mnenju diplomatsk­ih virov v zadnjega pol leta popolnoma porušen ugled Slovenije v EU. V bruseljske­m mehurčku je bilo že zgodaj opaženo, da se Slovenija odmika od skupine prijatelji­c vladavine prave in se usmerja proti Višegrajsk­i skupini. Vse glasnejše so ocene, da je slovensko predsedova­nje v mandatu Janeza Janše mrtvo, zato se Janša v času predsedova­nja ne more nadejati promocijsk­ih fototermin­ov z voditelji evropskih institucij in držav članic EU, kvečjemu z liderji višegrajsk­ih držav.

 ?? Foto Jure Eržen ?? V bruseljske­m mehurčku zaradi aktivnosti Janševe vlade, kjer ima pomembno vlogo zunanji minister Anže Logar, že prevladuje ocena, da je slovensko predsedova­nje svetu EU leta 2021 mrtvo.
Foto Jure Eržen V bruseljske­m mehurčku zaradi aktivnosti Janševe vlade, kjer ima pomembno vlogo zunanji minister Anže Logar, že prevladuje ocena, da je slovensko predsedova­nje svetu EU leta 2021 mrtvo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia