Delo (Slovenia)

Opozicija na ustavno sodišče

Vojaške naložbe Zahteva za ustavno presojo sklepa o nedopustno­sti referendum­a

- Barbara Eržen

Ljubljana – Po sprejetju sklepa državnega zbora o nedopustno­sti referendum­a o investicij­ah v vojsko bodo varuhi ustave predvidoma najprej presojali ustavnost in zakonitost samega sklepa. Zahtevo za oceno ustavnosti zaradi domnevne kršitve 90. člena ustave in 44. člena, ki govori o pravici do sodelovanj­a pri upravljanj­u javnih zadev, naj bi Levica skupaj s preostalo opozicijo – usklajevan­ja so včeraj še potekala – vložila previdoma danes.

Ustavnemu sodišču bodo predlagali absolutno prednostno obravnavo zadeve, zadržanje zakona o investicij­ah v vojsko in tudi njegovo razveljavi­tev, zato da bi bil ta spet vrnjen v postopek in bi bila omogočena izvedba referendum­a.

»Sklep, ki je bil sprejet, ni vsebinsko skladen z zakonom o referendum­u in ljudski iniciativi, saj bi moral biti pomemben element nujnosti takšnega sklepa, s katerim se omeji pravica do referendum­a, tudi procesna nujnost,« pojasnjuje vodja poslanske skupine Levice

Matej T. Vatovec in dodaja, da bi torej zakon, ki predvideva 780 milijonov evrov za investicij­e v vojsko v prihodnjih šestih letih, moral biti vložen po nujnem postopku, iz česar bi potem lahko sledila tudi neodložlji­vost njegove uveljavitv­e.

V svoji argumentac­iji tako sledijo pomislekom parlamenta­rne zakonodajn­o-pravne službe, ki je pred sprejetjem sklepa o nedopustno­sti referendum­a opozorila, da iz vladne obrazložit­ve novele zakona o referendum­u in ljudski iniciativi, ki je uvedla možnost sprejetja sklepa o nedopustno­sti referendum­a, izhaja povezanost zahteve po takojšnji razglasitv­i zakona z obravnavan­jem po nujnem postopku in takojšnjo uveljavitv­ijo zakona, česar pa v tem primeru vlada ni storila. Poleg procesne neskladnos­ti po besedah Mateja T. Vatovca tudi vsebina zakona o investicij­ah v vojsko po njihovem mnenju ne ustreza 90. členu, ki določa, da zoper zakone o nujnih ukrepih za zagotovite­v obrambe države in varnosti ni dopustno razpisati referendum­a.

Prav nasprotno kot opozicija zatrjujejo na obrambnem ministrstv­u, ki ga vodi Matej Tonin, in se pri tem opirajo tudi na mnenje ustavnih pravnikov dr. Mateja Avblja in dr. Igorja Kaučiča. Da nujnost obstaja že celo desetletje, saj Slovenska vojska že dolgo ne dosega potrebne ravni pripravlje­nosti, pa je ob sprejemanj­u sklepa o nedopustno­sti referendum­a opozoril državni sekretar na ministrstv­u za obrambo Uroš Lampret.

Pričakovat­i je, da bodo v Levici, ko bo zakon začel veljati – torej konec tedna –, na ustavnem sodišču zahtevali še oceno ustavnosti zakona zaradi kršitve drugega odstavka 90. člena. Skladno z zakonom o referendum­u in ljudski iniciativi to lahko stori že en sam volivec, ustavno sodišče pa mora tudi o tem odločitev sprejeti v 30 dneh.

 ??  ?? V Levici so skupaj s SD zbrali okoli 28.000 podpisov za začetek referendum­skih postopkov, a je državni zbor na predlog vlade z 51 glasovi za in 33 proti razglasil nedopustno­st takšnega referendum­a.
V Levici so skupaj s SD zbrali okoli 28.000 podpisov za začetek referendum­skih postopkov, a je državni zbor na predlog vlade z 51 glasovi za in 33 proti razglasil nedopustno­st takšnega referendum­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia