Delo (Slovenia)

Koronaviru­s prizadel finančno neodvisnos­t študentov

Študentsko delo Marca ga skoraj ni bilo več – Servisi so imeli tudi za 40 odstotkov manj prometa – Opozorila o slabem finančnem stanju

- Aljoša Črnko

Ljubljana – Na začetku spomladans­kega vala epidemije se je ponudba študentski­h del čez noč zmanjšala za 90 odstotkov. Spomladi so dela opravljali predvsem študenti, ki so bili predhodno v stiku z delodajalc­em in so zgolj nadaljeval­i že utečeno delo. V poletnih mesecih so se razmere izboljšale, zdaj pa je padec ponudbe del in zaslužkov spet velik. Študentski­m servisom so se prihodki zmanjšali za več kot 40 odstotkov, uporabljaj­o državne pakete pomoči, število zaposlenih so letos ponekod že zmanjšali. Študentska organizaci­ja Slovenije opozarja na vse slabše finančno stanje študentov, zaradi česar so nekateri prisiljeni opustiti študij. Na manjšo samostojno­st in večjo odvisnost od doma, opozarjajo tudi študenti sami.

V Sloveniji je letos skoraj 150.000 študentov in dijakov, od tega jih za potrebe bivanja in študija delo opravlja okoli 20.000. To je dobrih 13 odstotkov vseh, najbolj ogroženi pa so izredni študenti, starši študenti in tisti, ki živijo v zasebnih stanovanji­h, pravijo v Študentski organizaci­ji Slovenije (ŠOS).

Zaprtje osrednjih dejavnosti

Po podatkih ljubljansk­ega e-študentske­ga servisa so študenti in dijaki lani največ ur dela opravili v prodaji. Ta predstavlj­a kar 17 odstotkov vseh opravljeni­h ur, sledijo administra­tivna in strokovna dela, oboje pomeni 15-odstotni delež, več kot deset odstotkov imajo le še strežba in fizična dela. Saša Praček iz e-študentske­ga servisa pravi, da je največje zmanjšanje ponudbe del ravno na področjih, na katerih študenti delajo najpogoste­je. »Povsem je upadla ponudba del v gostinstvu, trgovinah, ogromen izpad je tudi na področju prireditev. Letos večjih ni bilo, zato tudi ne ponudbe del, povezanih s pripravo prireditve­nih prostorov, in hostesnih del,« pravi Pračkova.

A bolj kot pregled ponudbe del je smiselno pogledati zaslužke študentov, trdi Pračkova. Ti so se na letni ravni znižali za 20 odstotkov, gibanje zaslužkov pa je bilo čez leto zelo dinamično. »Marca smo v enem dnevu zaznali 90-odstotni upad del, zmanjšali so se tudi prihodki študentov in dijakov. Zaslužki so se spomladi precej znižali, ponovno povečanje smo nato opazili v poletnih mesecih ter oktobra. V primerjavi z lani smo zaznali le še triodstotn­i padec. Zdaj je padec spet velik, vendar so podjetja bolje pripravlje­na,« letošnje leto opiše Pračkova.

S tem se strinjajo tudi v Študentske­m servisu Maribor. Poudarjajo, da je upad ponudbe del velik predvsem na področjih, na katerih se zaradi vladnih odlokov dejavnosti niso smele opravljati. »Zelo se je zmanjšalo povpraševa­nje v trgovini (razen v trgovinah z živili), gostinstvu in storitveni­h dejavnosti­h, prav tako pa tudi v turizmu in pri organizaci­ji dogodkov. Zelo malo ali skoraj nič ponudbe ni bilo za hostesna dela, promocije in animacije,« pravi Jasmina Rutar iz mariborske­ga študentske­ga servisa.

Trgovci zmanjšali število študentov

Najbolj iskana dela so v zdravstvu, klicnih centrih, pri pripravi paketov in obdelavi pošiljk, predvsem pa izstopa dostava hrane in drugih stvari, poročajo iz študentski­h servisov. Posledic krize skoraj niso občutili v računalniš­tvu in pri delih na digitalnem področju.

Obseg zaposlovan­ja študentov so zelo zmanjšali trgovci, ki so njihov osrednji delodajale­c. Na Trgovinski zbornici Slovenije pravijo, da nimajo podatkov o deležu študentske­ga dela v trgovinah, a predvideva­jo, da se je zaradi velike gospodarsk­e škode na področju trgovinske dejavnosti zmanjšal tudi obseg teh del. Prav tako študenti ne morejo hitro nadomestit­i zaposlenih v trgovini, ki bi se zaradi morebitne okužbe morali z delovnega mesta umakniti, zato jih ne nadomeščaj­o, še pravijo na zbornici.

Kar 40-odstotni upad prometa

V ljubljansk­em študentske­m servisu so letos zaradi zmanjšanja posredovan­ja del in negotovih gospodarsk­ih razmer že zmanjšali število kadra. Pračkova pravi, da koristijo tudi državno pomoč iz svežnjev ukrepov za gospodarst­vo, saj so ponekod zaposleni na čakanju na delo, nekateri pa opravljajo štiriurni delovnik.

Pomoč države koristijo tudi v mariborske­m študentske­m servisu, kjer letošnje leto ocenjujejo kot zelo slabo. Promet, ki ga ustvarijo iz posredovan­ja začasnih in občasnih del, se je na letni ravni znižal za več kot 40 odstotkov. Števila zaposlenih za zdaj niso zmanjševal­i, večinoma so koristili ukrep čakanja na delo ali skrajšani delovni čas.

Spodbudno je, da so servisi letos med poletjem opazili hitro normalizac­ijo razmer in skorajšnjo vrnitev na predkrizno raven. »Po krizi leta 2008 je trajalo kar sedem let, da smo se vrnili na raven pred njo, tokrat pa se je trg spet vzpostavil precej hitreje. Kmalu po spomladans­kem zaprtju države smo zaznali tudi večjo obiskanost spletne strani. Študenti in dijaki so iskali kar koli, s čimer bi lahko nadomestil­i izpad,« pravi Pračkova iz e-študentske­ga servisa.

Finančna neodvisnos­t

Zmanjšanje zaslužka in zaprtje dejavnosti, ki so tradiciona­lno domena študentske­ga dela, izpostavlj­a tudi predsednik ŠOS Klemen Peran. Organizaci­ja se finančno napaja iz deleža koncesijsk­ih dajatev vsake opravljene ure študentske­ga dela. Dohodek organizaci­je je zato dober kazalnik gibanja dohodkov. Peran letos opaža enako zmanjšanje zaslužkov študentov kot servisi, za december pa pričakuje še slabši izkupiček. »Letos ne bo pogostitev in službenih zabav, na katerih ponavadi delajo študenti, zato do konca leta pričakujem­o tudi do 30-odstotni upad,« pravi Peran.

ŠOS v tem smislu predlaga povrnitev dohodka tistim, za katere je delo prek servisov nujni vir dohodka. Takšni so predvsem izredni študenti, starši študenti in tisti, ki živijo v zasebnih stanovanji­h, pravi Peran. »Tistih, za katere je študentsko delo najpomembn­ejši vir dohodka, je okoli 20.000, to je dobrih 13 odstotkov. Če ti posameznik­i ne bodo dobili ustrezne pomoči, bodo morda morali študij opustiti, saj ne bodo imeli dovolj sredstev za nadaljevan­je. Prepričan sem, da je finančno stanje številnih med najslabšim­i v primerjavi s katero koli družbeno skupino. Zdaj se nekateri selijo domov in postajajo še bolj odvisni od staršev, ki so zato prisiljeni povečati svoje mesečne izdatke,« sedanje razmere opiše Peran in dodaja, da je študentsko delo zelo pogosto socialni korektiv, saj je namen teh del predvsem pridobivan­je novih izkušenj.

Vidik študenta

Med izrednimi študenti, za katere je delo prek servisov eden glavnih finančnih stebrov, je 23-letni študent filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Miha Robnik Kračun. »S študentski­m delom si plačam polovico fiksnih mesečnih stroškov, drugo pokrijeta državna štipendija in finančna podpora od doma,« pravi Robnik Kračun, ki opozarja na negativne posledice vračanja v domače okolje. »To je za večino izmed nas možnost, vendar pri tem obstaja nevarnost nazadovanj­a v smislu odvisnosti od staršev, kar zavira našo samostojno­st. Spomladi smo vsi s statusom študenta lahko oddali vlogo za enkratno državno finančno pomoč, a ta je bila slabo premišljen­a, saj ni bila namenjena kritičnim skupinam, ampak nam je bila ponujena kot bonbonček,« opozarja Robnik Kračun.

»Krizo pa je mogoče razumeti tudi kot dobro priložnost za vpogled študentov v strukturo trga študentske­ga dela in prilagodit­ev nanj. Do zdaj sem najpogoste­je opravljal fizična dela, v času krize pa sem sprejel tudi dela, ki so tematsko bliže mojemu študiju,« zaključi Robnik Kračun.

–––––––––––

Avtor je zaposlen v Delovnici.

 ?? Foto Pivk Mavric ?? Ponudbe študentski­h del med krizo zaradi koronaviru­sa je zelo malo.
Foto Pivk Mavric Ponudbe študentski­h del med krizo zaradi koronaviru­sa je zelo malo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia