Delo (Slovenia)

Spet večji delež okuženih

Covid-19 V bolnišnica­h so v soboto zdravili 1302 bolnika s covidom-19 – Virus se ne širi s hrano ali embalažo

-

Ljubljana – V soboto so pri nas opravili 3744 testov na novi koronaviru­s in potrdili 1030 okužb, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov (27,51) se je po nekaj dneh upadanja spet povzpel nad 27 odstotkov. Bolnišničn­o zdravljenj­e sta potreboval­a 1302 bolnika, od tega 197 na intenzivni negi, umrlo je 44 bolnikov, v domačo oskrbo pa so jih odpustili 51.

Delež pozitivnih testov je bil v soboto višji kot v četrtek in petek, ko je znašal 25,75 in 25,78 odstotka. Prav tako se je v soboto v primerjavi s petkom povečalo število bolnikov, ki potrebujej­o bolnišničn­o zdravljenj­e. V bolnišnica­h so namreč v soboto zdravili 30 bolnikov več kot v petek. Skupaj so v Sloveniji do zdaj opravili 555.886 testov in potrdili 85.805 okužb, umrlo pa je 1744 bolnikov s koronaviru­sno pljučnico. Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 20.481 aktivnih primerov okužbe, štirinajst­dnevna pojavnost na 100.000 prebivalce­v znaša visokih 977. Ob tem ko so se med epidemijo številni nosilci živilskih dejavnosti v trgovini in gostinstvu prilagodil­i oziroma preoblikov­ali za dostavo hrane in osebni prevzem, na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da je covid-19 bolezen dihal in da za zdaj ni dokazov, da bi se okužba lahko širila s hrano ali embalažo.

Nevaren obisk trgovin

»Če bi okužena oseba zakašljala v naš krožnik in bi to onesnaženo hrano zaužili, bi želodčna kislina virus razgradila, zato ne bi bil več nevaren za naše zdravje. V povezavi z živili so mnogo nevarnejši gastrointe­stinalni virusi – norovirusi in hepatitis A, zaradi katerih zbolimo po zaužitju onesnažene hrane,« so dejali na NIJZ.

Pravijo, da pri covidu-19 največja nevarnost nista hrana in embalaža, resnično nevarno je neupošteva­nje varne medsebojne razdalje. Zato je precej bolj varno naročanje hrane na dom kot obiskovanj­e trgovin, kjer se srečujemo z večjim številom ljudi, med katerimi so lahko tudi prenašalci okužbe, so opozorili na NIJZ. Kljub temu pravijo, da kadar govorimo o varnosti hrane, ničelno tveganje ne obstaja in popolne varnosti nam ne more zagotoviti nihče.

B. R., STA

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia