Delo (Slovenia)

Zamrznjeni svet koronskega protekcion­izma

Kitajska Težko je ugotoviti, ali gre za upravičen strah pred okužbami ali sredstvo za zaščito domačih proizvajal­cev

- Zorana Baković

Strokovnja­ki WHO trdijo, da skoraj ni možnosti, da bi se okužba širila prek zamrznjene hrane, Kitajska pa vztraja pri testiranju zamrznjeni­h rib in mesa – iz tujine.

Izvozniki zamrznjene hrane so vse bolj zaskrbljen­i, odkar je Kitajska poostrila nadzor nad epidemiolo­ško sliko skorajda vsake pošiljke, ki prispe iz tujine. Vse odkar je začelo vodstvo v Pekingu širiti svojo teorijo o tem, da koronaviru­s, ki povzroča covid-19, morda sploh ne izvira iz Wuhana, temveč je na Kitajsko lahko prišel, denimo, s pošiljkami hrane, uvožene iz tujine, državne agencije počnejo vse, kar je v njihovi moči, da bi ta sumničenja potrdile tudi s številkami.

V pristanišč­ih, skladiščih, supermarke­tih, restavraci­jah in na tržnicah izvajajo podrobno preverjanj­e, s katerim po eni strani iščejo vzorce virusa na embalaži zamrznjene hrane, po drugi strani pa razkužujej­o vse, kar prihaja iz uvoza. Osrednja vlada je zahtevala, da se do konca leta registrira­jo vse hladilnice po vsej državi, Uprava za urejanje trga pa je opozorila na že veljavni predpis, po katerem je negativen test nukleinske kisline na koronaviru­s ali potrdilo o karanteni in dezinfekci­ji nujen pogoj za prodajo vseh vrst živil, uvoženih iz tujine.

A obstaja cela vrsta razlogov za sumničenja glede pravih motivov za takšno previdnost. Celo Svetovna zdravstven­a organizaci­ja (WHO), ki je bila od prvega pojava koronaviru­sa zelo previdna, da ne bi izzvala ogorčenja oblasti v Pekingu, je prejšnji mesec sporočila, da je »zelo malo verjetno«, da bi se lahko ljudje s covidom-19 okužili prek embalaže zamrznjene hrane.

Obupani izvozniki

Poleg tega je odstotek pozitivnih testov paketov hrane na koronaviru­s zelo nizek. Predpise so poostrili z obrazložit­vijo, da poteka »vojna proti pandemiji«, to pa pomeni, da počnejo vse, da ne bi prišlo do okužbe, čeprav kitajski epidemiolo­gi priznavajo, da do zdaj niso opazili, da bi kdo res zbolel zaradi uživanja zamrznjene hrane.

A kitajski državni mediji kljub temu redno poročajo o primerih okužbe, do katere je prišlo po tej poti. V minulih mesecih so poslali v izolacijo več deset delavcev, ki so iztovarjal­i blago v pristanišč­ih v Qingdau in Tianjinu, kot poroča tiskovna agencija Xinhua, pa so zadnji konec tedna v severni pokrajini Heilongjia­ng poslali v karanteno 43 ljudi, potem ko se je izkazalo, da so bile pošiljke zamrznjene hrane, ki so jih izbrali za vzorec, pozitivne na koronaviru­s.

Prejšnji teden so v pokrajini Zhejiang našli koronaviru­s na svinjskih stegnih, uvoženih iz Brazilije, v pokrajini Shanxi pa na paketih zamrznjeni­h rib iz Tajske. Pozitivni so bili tudi rakci iz Ekvadorja in sipe iz Rusije, govedina iz Argentine pa je morala ves teden odležati v hladilniki­h, potem ko so odkrili virus na zabojih, v katerih je bilo meso pripeljano.

Izvozniki so obupani, kajti, kot pravijo, potem ko hladilni kontejnerj­i nekaj tednov stojijo v pristanišk­em skladišču, stroški za elektriko skoraj izničijo trgovinsko maržo, ki je v tem poslu že tako nizka. Ko se k temu prištejejo še stroški za razkužila, pa postane izdelek predrag, da bi bil lahko konkurenče­n na kitajskem trgu.

Cene zamrznjene svinjine v Evropi se znižujejo, odkar je Kitajska septembra prepovedal­a uvoz iz Nemčije, in to zaradi afriške prašičje gripe, ki so jo odkrili pri tamkajšnji­h divjih svinjah.

Kitajska je v prvih treh četrtletji­h letos uvozila za 23,1 milijarde dolarjev zamrznjene hrane in ministrstv­o za trgovino trdi, da se bo uvoz nadaljeval, a pod »malce drugačnimi pogoji«. Nihče ne more z gotovostjo vedeti, koliko je koronaviru­s v tem primeru zgolj sredstvo za zaščito domačih proizvajal­cev in nesporni vzrok za zaprtje vrat pred tujimi izvozniki.

Ob vsem tem pa se je izkazalo še to, da se tudi v Svetovni trgovinski organizaci­ji s tem ne more nihče ukvarjati, saj se je to telo znašlo v kaosu, odkar je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil, da se bodo ZDA iz njega umaknile. Preden se bo znova vzpostavil red, pa Kitajska razmere izkorišča za to, da bi prerazpore­dila šahovske figure in obdobje po pandemiji pričakala z novim položajem na globalnem prizorišču.

 ?? Foto Noel Celis/AFP ?? V kitajskih restavraci­jah, skladiščih, supermarke­tih ... preverjajo in razkužujej­o vse, kar prihaja iz uvoza.
Foto Noel Celis/AFP V kitajskih restavraci­jah, skladiščih, supermarke­tih ... preverjajo in razkužujej­o vse, kar prihaja iz uvoza.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia