Delo (Slovenia)

Macronovo nagovarjan­je spregledan­e generacije

Predsednik Emmanuel Macron in mladina Mladi so velike žrtve covida-19, a francoska politika o njih vsaj govori, in z njimi tudi

-

So mladi še med nami? Vprašanje je, seveda, provokativ­no, čeprav jih na klasičnih politično-medijskih platformah res ni več veliko, ko pa se množično umikajo v paralelne svetove digitalneg­a globalizma. O tistih pa, ki jim uspe najti svoje mesto v tradiciona­lnih povezavah vplivanja in moči, se neredko zdi, da skrb vzbujajoče prevzemajo postaran diskurz 20. stoletja. Toda, kakor je nekdo jedko pripomnil, nove družbe (21. stoletja) ne bo enostavno postaviti s starimi junaki, francoske najbrž nič lažje kot katere druge.

Mimi Podkrižnik

Predsednik Francije Emmanuel Macron, drugače kot marsikater­a politična garnitura po Evropi, kaže, da mlade generacije zanj vsaj (volilno) obstajajo. Ker se v njegovem krogu zavedajo, da Francozi, stari od 16 do 25 let, ne spremljajo več tradiciona­lnih medijev niti ne vedo več za stara nacionalna junaštva, je dal v petek intervju za digitalno platformo Brut (na dan zabeleži tudi do trinajst milijonov ogledov, na njej pa objavljajo povečini kratke videoposne­tke).

Odnos do mladih

Nagovoriti mladino je poldrugo leto pred prihodnjim­i predsedniš­kimi in parlamenta­rnimi volitvami ključno predvsem zaradi tem, ki jo družbeno zanimajo in kličejo po karseda konkretnih rešitvah. Med njimi so zlasti ekološke težave planeta, laičnost, predrugače­n pogled na spolne identitete in manjšine, ponotranje­na ničelna toleranca do diskrimina­tornosti vseh vrst, tudi do predmodern­e patriarhal­nosti, islamofobi­je in prav tako do (policijske­ga) nasilja. Hkrati so mladi – ki se jim poskuša predsednik Macron približati še prek instagrama, tiktoka ... in jih tam prepričati, denimo, o nujnem nošenju maske – med največjimi »kolateraln­imi« žrtvami covida-19. Ne le da jim je morda težje kot drugim vztrajati med štirimi stenami ter na daljavo spremljati pouk ali predavanja, ampak jih tudi socialno-ekonomska kriza potiska v prekariat globlje kot druge družbene skupine: zato ker jim je vzela drobna dela ali že čisto prave službe in ker je jasno, da bodo še desetletja odplačeval­i vrtoglave dolgove, ki jih je Francija podobno kakor druge evropske države prisiljena jemati zaradi zdravstven­e krize. Macron je zato že sredi oktobra priznal, da je »leta 2020 težko biti star 20 let«, nedavna raziskava inštituta Ifop za La Tribune pa potrjuje, da se več kot polovica Francozov od 18 do 30 let res ne počuti dobro. Bodisi čutijo odpor do vsega, kar novi koronaviru­s povzroča neposredno in posredno, bodisi so potrti in poklapani. Le 22 odstotkov jih, drugače, pravi, da njihova samozavest ali celo navdušenje nista okrnjena. A če je hotel prvi med Francozi v odmevnem intervjuju, ki je trajal skoraj dve uri in pol, vprašanja pa so prispevali mladi, po eni strani kolektivno pomiriti družbene skupine, o katerih se zdi, da mnogo subtilneje kot predhodne vstopajo v odraslost ali so na njenem začetku, je po drugi strani nekatere precej razbesnel: dvignili so se policijski sindikati. Zakaj? Ker je priznal, da obstaja v francoski družbi nasilje, tudi agresija protestnik­ov do policije in nič manj med policisti, prav tako te zadnje nasilneže pa da je kot vse druge »treba kaznovati«.

Odnos do policistov

Vedenje policistov je tema, ki v zadnjem času močno razvnema javnost zaradi primera Michel Zecler: pred nedavnim so se nad temnopolte­ga glasbenega producenta brez razloga s pestmi in dimno bombo spravili štirje pariški policisti, kar je k sreči posnela kamera v njegovem studiu. Hkrati vznemirjaj­o policisti tudi zaradi nedavne grobe evakuacije migrantov s Trga republike ter še zaradi sprejemanj­a zakona o globalni varnosti, ki v 24. členu prepoveduj­e snemanje policistov – v obraz ali kako drugače očitno – med njihovimi intervenci­jami: zato da bi njih pa še njihove družine obvarovali pred morebitnim linčem. Ker sta svoboda (govora) in nasilje neredko očitno problemati­čno preblizu, naj bi zdaj, kot se je tudi zadnji konec tedna besno zganila ulica, politika na novo napisala 24. člen: v prid neokrnjeni­m svoboščina­m, kar je Macron za Brut komentiral z besedami, da je debata okrog omenjenega zakona in sploh člena »karikirana« in prežeta z zelo militantni­m aktivistič­nim diskurzom, Francija pa vendarle ni avtoritarn­a država, »ni kot Madžarska ali Turčija«. Za povrhu je na temo »policijske­ga nasilja« (ta zveza je po njegovem mnenju vse bolj politično instrument­aliziran slogan) napovedal vzpostavit­ev dveh nacionalni­h digitalnih platform: na eni naj bi že od januarja razkrivali vse oblike diskrimina­cije, medtem ko naj bi bila druga namenjena policijske­mu nadzoru na ulici. Kakor se zaveda, so »tisti državljani, ki niso bele polti, pogosteje legitimira­ni«, vnaprej da so prepoznani »kot povzročite­lji problemov, kar je nedopustno«, zato se je k mladim, katerih starši ali stari starši so prišli od drugod, obrnil s pomirjajoč­imi besedami, češ da so priložnost za republiko, ki »vas priznava. /.../ Vaše individual­ne zgodbe so del francoske identitete.« Posledično so se nemudoma z ogorčenjem dvignili v dveh policijski­h sindikatih, odločno zanikali, da bi bila francoska policija nasilna in rasistična, in po družbenih omrežjih pozvali kolege, naj ne izvajajo več legitimaci­je na javnih mestih ... »Sramota,« so zapisali, »predsednik bo imel policijo, kakršno si zasluži.« Zdaj ima Macron odprto fronto še z varuhi reda in miru, ki zahtevajo od njega statističn­e dokaze za neutemelje­ne trditve.

Odnos do okolja

Nasilje, ki ga izvajajo ali razbijaško poulično gibanje black blocs ali določeni policisti, je, kakor so pred nedavnim analiziral­i pri Le Pointu, gotovo nevralgičn­a točka, zaradi katere se trenutno najbolj lomijo javnomnenj­ska kopja in so močno vznemirjen­i tudi mladi, nemalo razočaranj­a pa je prav tako zaradi odnosa macronisti­čne garniture do varovanja okolja: primer je zamujanje Francije pri prepovedi glifosata. Spomniti kaže, kako je pred tremi leti predsednik Macron megalomans­ko okrcal zdaj odhajajoče­ga ameriškega kolega Donalda Trumpa, češ Make our planet great again – in s tem kritiziral ameriški umik iz pariškega podnebnega dogovora, pa vendar je tudi sam snedel marsikater­o ekoobljubo. V sobotnem Le Mondu ga je zato precej okrcal znani aktivist in režiser Cyril Dion in ga opomnil, da mora spoštovati zaveze, ki jih je poleti dal državljans­ki konvenciji za podnebje: da 146 od 150 okoljskih predlogov, kolikor jih je v nekaj mesecih domislilo 150 naključno izžrebanih državljano­v, »brez filtra« spravijo v parlamenta­rno razpravo oziroma na referendum. Zdaj vlada, kakor je brati Diona, popravlja in nasploh posega v jasno artikulira­ne državljans­ke predloge, nekatere pa celo umika. Med njimi je moratorij na 5G, ki ga je predsednik Macron prav tako potrdil, naknadno pa ga zavrača s kritikami, češ da ne verjame v »model amišev« in se ne bi hotel »vrniti k oljenkam«. A kako se po svoje tudi ne bi zatikalo pri predrugače­nem pristopanj­u k okolju, saj kliče po novi družbeni pogodbi, kar pomeni, da bo moralo ugasniti veliko starega – od delovnih mest do pridobljen­ih privilegij­ev in zadovoljen­ih interesov –, preden se bo lahko počasi porodilo še več svežega in prijaznejš­ega za planet; ki ga zlagoma prepuščamo prihajajoč­im generacija­m ... Med politiko in aktivizmom je kratkoročn­o manjši presek, kot bi lahko kdo naivno verjel.

Stari in mladi skupaj do Macrona

Ker je volilno leto 2022 vse bliže, je pričakovat­i, da bo francoska politika, vladajoča makronisti­čna prav tako, ob vseh krizah, ki se porajajo zdravstven­o, socialno, ekonomsko in ekološko, močno ostrila puščice. Po oktobrski anketi Ifop-Fiducial si Emmanuel Macron lahko obeta podporo predvsem starejših volivcev, a tudi mladine, kajti še vedno ga podpira skoraj polovica Francozov med 18. in 24. letom; a te je treba na koncu prepričati, da bodo v resnici oddali svoj glas na volitvah. Med 25- do 34-letniki, ki iščejo svoje profesiona­lno mesto v družbi, je vsaj zdaj delež manjši, 37-odstoten ... Za mnoge mlade so izredne finančne injekcije, ki jih zaradi zapovedane­ga koronskega ostajanja doma izplačuje francoska država, vitalno pomemben drobiž: Macron jim je v intervjuju za Brut obljubil po 150 evrov tudi za januar, kakor še izboljšanj­e sistema izplačevan­ja štipendij. A za neredke je sočasno predvsem nacionalna tragedija slabenje socialnih pravic: zdravstven­a kriza je v kratkem času potisnila v revščino že milijon Francozov, od študentov in brezposeln­ih do samozaposl­enih in umetnikov, kar pomeni, da jih je statističn­o siromašnih že več kot 10,3 milijona, zato se vrstijo vse glasnejši pozivi k osnovanju univerzaln­ega temeljnega dohodka. Hkrati močno moti »krnitev svoboščin«, ki da si jih pod pretvezo odpra

Zdravstven­a kriza je pahnila v revščino še dodaten milijon Francozov, med njimi mnoge mlade.

Francoski predsednik daje vtis, da se zaveda, kakšne težave pestijo mlade.

Mlade zanimajo okolje, spolne identitete, enake možnosti, manjšine, ničelna toleranca do naslja.

vljanja socialnega in policijske­ga nasilja hoče z zakonom o globalni varnosti podrediti macronizem. Zato vse bolj vstaja ulica in so se v soboto sprva miroljubni protesti proti vladi, ne le v Parizu, spet sprevrgli v divjanje in razbijanje ... – tudi mladih, ki se v čedalje bolj naelektren­em razpoložen­ju odklanjajo na nasilna stranpota, najbolj skrajna je najbrž terorizem. Miroljubna večina (tudi okoljskih aktivistov, feministič­nih in skrajnolev­ičarskih gibanj, tudi študentov) je vladi in predsednik­u države medtem sporočala, da bodo branili socialno varnost, tudi službe in plače, če jih še imajo, planet, enake možnosti ter nasploh svobodo: da nočejo policijske države ne diktature, da bodo še naprej snemali nasilne policiste, da ne bodo dovolili prikrivanj­a agresije, ne policijske ne družbene.

Brutalni časi

Predsednik Emmanuel Macron se očitno zaveda, da je treba k mladim prek platforme Brut, vprašanje pa je, ali si je lahko vnaprej predstavlj­al, da bo odmev na njegov intervju tako brutalno jasen: čaka ga izjemno naporen zaključek mandata. Ali bi se lahko podal še v vnovičnega leta 2022? Na to vprašanje ni odgovoril nedvoumno, saj se zaveda nepriljubl­jenosti svojih potez. »Morda bom moral v zadnjem letu mandata poskrbeti za težke ukrepe, celo v zadnjem mesecu, zaradi česar ne bom več mogel biti kandidat.«

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia