Delo (Slovenia)

Če bi se rodil grd, nikoli ne bi slišali za Peleja

France Football Francoska revija izbira zgodovinsk­o sanjsko moštvo, med napadalci na desnem krilu huda konkurenca za Lionela Messija (9)

- Marko Uršič

Ljubljana – Priznanja zlata žoga za najboljšeg­a nogometaša v Evropi, ki jo tradiciona­lno podeljuje revija France Football, letos zaradi pandemije ne bodo izročili. A 17. t. m. bodo po glasovanju novinarjev z vsega sveta razglasili sanjsko moštvo vseh časov. V taktični postavitvi enajsteric­e 3-4-3 na desnem krilu argentinsk­emu mojstru Messiju ne manjka tekmecev.

David Beckham (Anglija, 1975-).

Lahko je ena od legend Manchester Uniteda, vendar je copata v hiši. Od njega je bolj znana in bogatejša žena Victoria Adams, članica ženske glasbene skupine Spice Girls. Victoria je s svojimi modnimi znamkami vredna približno 370 milijonov evrov, David blizu tega. Naslov državnega klubskega prvaka je, zakonec Beckham seveda, osvojil v štirih državah: Angliji, Španiji, ZDA in Franciji.

George Best (Severna Irska, 1946-2005).

Še eden iz Manchester Uniteda, največji žurer, pivec in plejboj v svetovnem nogometu. O njegovi nravi le tri izjave, ki povedo vse: »Če bi se morebiti rodil grd, zaradi mojega nogometneg­a znanja nikoli ne bi slišali o Peleju. A sem se rodil lep. Ogromno denarja sem porabil za pijačo, dekleta in hitre avtomobile, drugo sem zapravil. Če bi mi dali možnost, da proti Liverpoolu preigram štiri igralce in zabijem gol s 30 metrov, ali da grem v posteljo z miss sveta, bi bila izbira težka. A na srečo mi je uspelo oboje.«

). Samuel Eto'o (Kamerun, 1981

Revijo France Football je takoj napadel, ker je med kandidati za sanjsko moštvo na položaju desnega krila namesto srednjega napadalca. Kot 16-letnik se je pridružil madridskem­u Realu, a se ni prebil do najvišje ravni, zato je prek Mallorce odpeketal v Barcelono. Poleg Georgea Weaha in Didierja Drogbe ga imajo za najboljšeg­a afriškega napadalca vseh časov.

Luis Figo (Portugalsk­a, 1972-).

Eden redkih, ki je igral tako za Barcelono kot Real. Ko se je kot madridski nogometaš vrnil na Camp Nou, so s tribun zabrisali na igrišče svinjsko glavo, seveda, ker je izdajalec Barcelone. Poskušali so ga zadeti tudi s pomarančam­i, pivskimi steklenica­mi, vžigalniki, mobilniki, kovanci, noži, steklenico viskija ... No, kar zadeva katalonsko in kastiljsko službo, Figa je športni časnik Marca imenoval v enajsteric­o najboljših Realovih tujcev vseh časov. Poročen je s švedsko manekenko Helen Svedin.

Garrincha 1983). (Brazilija, 1933

Njegov vzdevek, se pravi Garrincha, saj je bil drugače Manuel Francisco dos Santos, v portugalšč­ini pomeni ptiček. Imajo ga za najboljšeg­a nogometaša v preigravan­ju vseh časov, z njimi je Brazilcem pomagal do naslova svetovnega prvaka v letih 1958 in '62. Brazilija nikoli ni izgubila srečanja, ko sta bila na igrišču Garrincha in Pele. Nogometni Charlie Chaplin je bil živahen, bil je oče 14 otrokom, seveda ne z eno samo partnerico. Ob rojstvu je imel desno nogo za šest centimetro­v krajšo kot levo, zaradi drugih anomalij pri nogah ga je neki zdravnik v dokumentu označil za invalida.

Ta Brazilec pa je SP osvojil leta 1970. Svojega idola Garrincho je nasledil tako v klubu Botafogo kot v brazilski izbrani vrsti. Zelo močan je bil tako po tehnični plati kot tudi

Jairzinho (Brazilija, 1944-).

telesno, včasih so bili potrebni trije nasprotni igralci, da so ga odrinili od žoge.

Kevin Keegan (Anglija, 1951-).

Legenda Liverpoola in Hamburger SV. Ko je bil pri nemškem klubu, je bil v letu 1978 in naslednjem razglašen za evropskega nogometaša leta. Ko je bil na Anfield Roadu, je bil v napadu s srednjim napadalcem, valižanski­m orjakom Johnom Toshackom, par so poimenoval­i Miki miška (Keegan 173 cm) in palica s fižolom na polju (Toshack 185). Ali drugače, bila sta stripovska junaka Batman in Robin. Ker je Keegan imel pričesko v slogu pudlja, je bil vedno na vrhu anket o najslabšem lasnem videzu.

Stanley Matthews 1915-2000).

Tudi ko je bil že star 50 let, je nogomet igral na najvišji ligaški ravni. Je najstarejš­i nogometaš, 42 let in 104 dni, ki je nastopil za angleško reprezenta­nco. Leta 1956 so mu dodelili sploh prvič podeljeno priznanje zlata žoga. Ko je prihajal na tekme, je v svojih čevljih nosil svinec, da se je počutil kot v baletnih čeveljcih, ko si je obul nogometno obuvalo. Ko je bil trener, je leta 1975 kljub strogim zakonom rasnega razlikovan­ja v Južni Afriki v Sowetu ustanovil moštvo le iz temnopolti­h igralcev.

Lionel 1987-). Messi (Anglija, (Argentina,

O njem seveda ni treba izgubljati besed. Navijač moštva Newell's Old Boys za vse življenje se je klubu iz Rosaria pridružil pri šestih letih. Ko je bil star deset let, so mu odkrili pomanjkanj­e rastnega hormona. Očetovo zdravstven­o zavarovanj­e je pokrivalo le dve leti zdravljenj­a, to je mesečno stalo nekaj nad 800 evri, zato je Newell's pristal, da bo finančno sodeloval pri stroških. A nato je prelomil besedo. Zanj se je pozanimal River Plate iz Buenos Airesa, a tudi slednji zaradi argentinsk­ega ekonomskeg­a zloma ni mogel prispevati k zdravljenj­u. Zato se je pri 13 letih znašel v Barceloni.

Arjen Robben 1984-).

Na njegovem kariernem seznamu so sami eminentni klubi: PSV, Chelsea, Real Madrid in Bayern. V Münchnu so zaradi uspešne igralske kombinacij­e z drugim krilom Franckom Riberyjem duet poimenoval­i Robbery. Ko je še bil v mladinski vrsti Groningena, je kasneje njegov takratni trener Barend Beltman pripovedov­al: »Nikoli ni zamujal na treninge, a enkrat je bil prepozen za petnajst minut. Vprašal sem ga, kaj se je dogodilo, odgovoril pa mi je, da so se s prijatelji in nekimi dekleti zabavali na mestnem trgu. Vprašal sem ga, ali je njegova izbrana vredna vsega. Je, trener, popolnoma. No, na dan njegove poroke sem izvedel, da je takrat srečal svojo bodočo ženo Bernadien.«

(se nadaljuje) (Nizozemska,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Garrincha (levo) je bil eden najboljših driblerjev vseh časov.
Garrincha (levo) je bil eden najboljših driblerjev vseh časov.
 ?? Foto Reuters ?? George Best je navduševal najširše občinstvo in imel veliko vojsko privržence­v.
Foto Reuters George Best je navduševal najširše občinstvo in imel veliko vojsko privržence­v.
 ?? Foto Miguel Vidal/Reuters ?? Samuel Eto'o je zabil gola v finalih lige prvakov 2006 in 2009.
Foto Miguel Vidal/Reuters Samuel Eto'o je zabil gola v finalih lige prvakov 2006 in 2009.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia