Delo (Slovenia)

Kek odšteva ure do žreba: na mizi Ronaldo in SHS

Kvalifikac­ije za SP 2022 Na sedežu Fife ob Züriškem jezeru bodo danes (18) določili pot 55 reprezenta­nc proti svetovnemu prvenstvu v Katarju

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Navijači slovenske nogometne reprezenta­nce so dočakali enega od najbolj vznemirlji­vih dni, ki stereotipn­o ponuja možnosti za različna preigravan­ja, ugibanja in želje. Selekcija Matjaža Keka bo drevi dobila tekmece v boju za svetovno prvenstvo, ki bo čez dve leti v Katarju. Slovenija pričakuje ples kroglic v 4. jakostnem bobnu, zato se ji obeta trnova pot do mundiala.

Pred današnjo loterijo na sedežu Fife nad Züriškim jezerom (ob 18. uri) že poznamo nekaj dejstev: Slovenija zanesljivo ne bo krenila v boj za mundial 2022 na Arabskem polotoku v družbi BiH, Črne gore, Severne Makedonije, Albanije, Bolgarije, Izraela, Belorusije, Gruzije in Luksemburg­a, ki kotirajo v istem bobnu kot Kekovi fantje. Vse drugo je odprto, oziroma kot bi rekel Matjaž Kek: »Kroglice se bodo zavrtele, kot se bodo, zame bo ključno, v kakšnem stanju bomo mi pritekli na prvi trening 22. marca.«

Delno dirigiran žreb

Vsem se obeta peklenski ritem najzahtevn­ejših tekem, zato bo ključen ugoden razpored tekem in predvsem gostovanj. Glavni del kvalifikac­ij za SP 2022 bo namreč od marca do novembra. Marca bo res naporno – ponedeljko­vemu zboru bo sledila tekma v sredo, nato druga preizkušnj­a v soboto in tretja v torek. Enako bo septembra, po dve tekmi pa bosta na sporedu oktobra in novembra.

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvršč­ene ekipe čakajo dodatne kvalifikac­ije. Tem se bosta pridružili najboljši zmagovalki skupin lige narodov (v tem kontekstu dobro kaže tudi Sloveniji), ki se ne bosta neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikac­ije. Prek teh bo Uefa razdelila 11., 12. in 13. evropsko vstopnico za Katar 2022. Kekova želja je znana in logična: čim krajša in logistično enostavna potovanja ter skupina, v kateri bi bilo možno vsaj delno realno meriti na drugo mesto.

Možnih scenarijev je več, žreb bo le delno dirigiran zavoljo trenj med nekaterimi državami: v isti skupini ne bodo mogli pristati pari držav Kosovo-BiH, Kosovo-Srbija, Kosovo-Rusija, Rusija-Ukrajina, Armenija-Azerbajdža­n in Gibraltar-Španija. Gibraltarj­u, Armeniji in Azerbajdža­nu bi se rade volje izognil tudi selektor Kek, kot tudi drugim destinacij­am, ki ležijo zunaj »jedrne Evrope«. Reykjavik je od Ljubljane oddaljen 3000 km, kazahstans­ki Almati celo 5000 km.

Ne želijo Nordijcev

Navijači razpredajo o različnih skupinah, možno jih je izpostavit­i najmanj pet. Slovenija lahko denimo pristane v britansko-otoški družbi (Anglija, Wales, Irska, Slovenija, Ferski otoki, Gibraltar), v »sredozemsk­i« skupini bi ji delali družbo Italija, Turčija, Grčija, Ciper in Malta, številni se bojijo vselej neugodnega »nordijskeg­a« izziva (Danska, Švedska, Norveška, Slovenija, Estonija). Nemalo

Slovencev obuja spomine tudi na kraljevino SHS in sanja o skupini, v kateri bi igrale Slovenija, Hrvaška in Srbija. In, ne nazadnje: potem ko je covid-19 odpihnil gostovanje Portugalsk­e v Stožicah, navijači stiskajo pesti, da bi sloviti Cristiano Ronaldo obiskal Slovenijo še pred koncem fantastičn­e kariere.

Vsekakor bo zanimivo in najmanj za eno kakovostno raven višje od lige narodov, v kateri je

Slovenija na zrel način osvojila prvo mesto in si morda že zagotovila nastop v dodatnih kvalifikac­ijah za SP 2022. Drži le, da bomo naslednje leto zadnjič spremljali boj za mundial z 32 reprezenta­ncami. Štiri leta po katarskem turnirju (med 21. novembrom in 18. decembrom 2022) bo šampionat obiskal Ameriko, saj bodo leta 2026 gostitelji­ce Kanada, Mehika in ZDA, čas pa se bo tedaj ustavil v rekordnih 48 državah.

 ??  ??
 ??  ?? Želja selektorja Keka je znana: čim krajša in logistično enostavna potovanja ter skupina, v kateri bi bilo možno meriti na drugo mesto.
Želja selektorja Keka je znana: čim krajša in logistično enostavna potovanja ter skupina, v kateri bi bilo možno meriti na drugo mesto.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia