Delo (Slovenia)

Krivulja pred Planico vendarle počasi navzgor

Smučarski skoki Na zadnji tekmi pred SP v Planici povsem norveški dan – Anže Lanišek s 4. mesta na 17., med našimi najboljši Timi Zajc (10.)

- Siniša Uroševič

Nižni Tagil – Na dodano vrednost slovenskih skakalcev v tej sezoni še čakamo. Tudi rusko prizorišče ni prineslo vrhunskega slovenskeg­a nastopa. Na oddaljenem evropskem vzhodu so se najbolje odrezali Norvežani, Avstrijcem je ponagajal novi koronaviru­s, upati pa je, da bodo naši aduti blesteli ta teden na planiškem svetovnem prvenstvu v poletih.

Bolj se približuje planiški spektakel, bolj vneto športna Slovenija spremlja sezono v smučarskih skokih. In tako se je tekmovalna karavana nazadnje pred prihodom v dolino pod Poncami, dogodek bo od četrtka do nedelje brez gledalcev, ustavila v Rusiji. Tam člani slovenske reprezenta­nce s svojimi dosežki niso zagotovili kakšne posebne evforije pred veliko domačo predstavo, res pa jih je denimo včeraj kar sedem nastopilo v finalni seriji.

Med njimi je bil najvišje Timi Zajc na 10. mestu, drugi naši aduti so se razvrstili takole: 11. Bor Pavlovčič, 13. Peter Prevc, 17. Anže

Lanišek (po uvodni seriji je bil 4.!), 21. Anže Semenič, 24. Tilen Bartol in 26. Žiga Jelar. Stopničke so bile povsem rdeče-modre, na njih so bili trije Norvežani – že tretjič zapored v sezoni je bil najboljši Halvar Egner Granerud, sledila sta mu Robert Johansson in Marius Lindvik. Dan prej je bil med Slovenci najboljši Lanišek (9.), Pavlovčič je bil 13. In četudi ni bilo presežka, je pri nekaterih opazna krivulja navzgor. Prevc se je tako podpisal pod najvišjo uvrstitev doslej v tej sezoni: »Skoki so bili precej boljši kot dan prej. Malce več sem sam pri sebi moral tvegati, z mize je bilo zelo malo vetra, sledil je vzgornik in če nisi bil v pravem položaju čez prelet, tudi daljave ni bilo ...«

Znana šesterica za SP v Planici

Ob tej ruski beri pa je glavni trener slovenske reprezenta­nce Gorazd Bertoncelj poudaril: »Z nedeljskim­i nastopi smo zadovoljni. Timi je bil po dolgem času odličen, naredil je dva zelo solidna skoka. Anže Lanišek je imel resnično smolo v finalu, čeprav je imel v prvi seriji zelo lepo izhodišče. Tudi s preostalim­i tekmovalci smo zadovoljni. Peter je naredil kar velik premik v primerjavi s prejšnjimi dnevi.« Po koncu pa je določil tudi šesterico, ki se bo odpravila na prvenstvo v Planico in se tam najprej preizkusil­a na uradnem treningu. Na seznamu so Lanišek, Pavlovčič, Jelar, P. Prevc, Zajc in D. Prevc. Moštvo se bo danes vrnilo v domovino, se nato odpravilo na Jesenice, kjer bo opravilo testiranje na covid-19, od tod pa – z upanjem, da ne bo pozitivneg­a izvida – v slovito dolino skakalnic.

Tekma v Nižnem Tagilu, ki ni med tistimi dolgoletni­mi prepoznavn­imi prizorišči v koledarju svetovnega pokala, je bila nenavadna tudi po tem, ker so jo nekateri izpustili, med drugim tudi del avstrijske reprezenta­nce zaradi okužbe z zloveščim virusom. Toda smola očitno nikoli ne počiva in tako so se na prizorišču okužili še štirje člani izbrane vrste naših severnih sosedov (Daniel Huber, na sobotni tekmi drugouvršč­eni, Thomas Lackner, Manuel Fettner in Jan Hörl). Povrh je z virusom obležal tudi Sandro Pertille, tekmovalni direktor svetovnega pokala v skokih.

• Med Slovenci najbolje Timi Zajc, Peter Prevc najvišje doslej v sezoni.

• Trener Gorazd Bertoncelj izbral šest reprezenta­ntov za SP v poletih.

 ??  ?? Timi Zajc prihaja v Planico s popotnico najvišje slovenske uvrstitve na nedeljski tekmi v Rusiji.
Timi Zajc prihaja v Planico s popotnico najvišje slovenske uvrstitve na nedeljski tekmi v Rusiji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia