Delo (Slovenia)

Dišalo po senzaciji, toda Maribor ostal na vrhu tudi z desetimi

Nogomet Olimpiji se v vnovičnem derbiju s Štajerci ni izšlo po njenem načrtu – Celjski razplet brez zmagovalca uspešno unovčila tudi Mura

- Gorazd Nejedly

Ljubljana – V Ljudskem vrtu je v »zadnji« tekmi 16. kola že po slabih petnajstih minutah pokalo na vse strani. Etien Velikonja je Gorico v 4. minuti popeljal v vodstvo, Aljoša Matko je v 7. minuti izenačil, Ilija Martinović pa je v 13. minut prejel že drugi rumeni karton. Toda Maribor je bil tudi z enim manj premočan, vrh lestvice je prepustil Muri le za 24 ur. Prekmurci so prehiteli tudi opazno načeto Olimpijo, ki je v Celju plačala davek za napenjanje mišic in zmago v večnem derbiju. Tekmo v Spodnji Šiški je odplaknil močan naliv. »Če je zabil toliko golov, si preprosto zasluži priložnost,« je pred začetkom sezone športni direktor Maribora Oliver Bogatinov napovedal, da bo 20-letni Matko, v minuli sezoni prvi strelec Brava, sicer pa otrok Maribora, tudi doma lahko zadihal s polnimi pljuči. Ni še, a takrat, ko je lahko, je zabijal gole in Maribor je zmagoval.

Potem ko ga je trener Mauro Camoranesi v derbiju izpustil iz začetne enajsteric­e, včeraj Argentinec ni imel izbire. Še dobro, da je ni imel. Matko je bil junak, izenačil je še preden so se gostje lahko postavili v obrambni gard, zabil drugi gol, ko ga je Maribor najbolj potreboval in tlakoval pot za vrnitev Maribora na vrh lestvice.

Nanj se je vrnil po hoji po robu, v katero ga je prisilil tudi slab sodnik Asmir Sagrković. Hitropotez­na rumena kartona za Martinović­a po dveh ostrejših, a ne posebej nevarnih štartih sta bila vendarle preveč tudi za goriške navijače. In tudi trenerja Gordana Petrića.

»Ko sem še igral nogomet, to niso bili niti prekrški,« je bil preveč iskriv Srb, ki ima vrh glave skrbi s tem, kako uglasiti goriško igro v obrambi in napadu. In da, prav ima, poraz je bil tudi odraz kakovosti posameznik­ov.

Matkovi goli prinašajo zmage. Vseh šest golov v sezoni je dosegel, ko je Maribor zmagal – Bravo 4:1 (1), Domžale 4:3 (1), Celje 2:0 (2).

»Čestitam igralcem za odlično predstavo. Iščem pozitivne stvari in vidim tudi to, kaj smo dobrega delali na treningih. Bili smo odlični z igralcem manj,« je bil vidno zadovoljen trener Mauro Camoranesi, ki je tudi proti Gorici povlekel nekaj igralskih menjav razumljivi­h samo njemu, toda preživel. O sodniških odločitvah je povedal, da bi bila rumena kartona upravičena, če bi bila sodniška merila vedno takšna. A niso. »Nogomet je kontaktna igra,« je še dodal.

Izžeta Olimpija ni zdržala

Podobno, toda z več razuma, je poskušal prebroditi neugodno celjsko gostovanje trener Olimpije Dino Skender. Res je opravil manj menjav v primerjavi z mariborski­m kolegom, a upal, da bo Olimpija, čeprav povsem izčrpana, potrdila odlično četrtkovo predstavo. Ni imel te sreče, Celje je v 86. minuti po slalomu Miča Kuzmanović­a kronalo veliko premoč in ujelo točko.

Olimpija je glede na svojo »ranjeno podobo« lahko zadovoljna s točko. Toda po tem, kako se je branila in trudila, da bi zadržala minimalno prednost po golu njenega najbolj srčnega igralca Andresa Vombergarj­a, bi lahko bila nagrajena tudi s tremi točkami. Slovenski Argentinec je dosegel svoj šesti gol na zadnjih osmih tekmah. Glavnemu junaku zmage proti Mariboru Đorđeju Ivanoviću je zmanjkalo moči za še en njegov šov.

• Maribor je od 13. minute igral brez izključene­ga Ilije Martinović­a.

• Ko zabija gole 20-letni napadalec Aljoša Matko, Maribor zmaguje.

• Šesti gol Andresa Vombergarj­a premalo za novo zmago Olimpije.

Mura v ritmu iz prve četrtine prvenstva

Srečna in tekmovalna je bila tudi Mura v Kidričevem. Po prvih 45 minutah je zaostajala, a z bliskoviti­m protiudarc­em v prvih petnajstih minutah drugega polčasa prišla do zelo pomembne zmage in drugega mesta na lestvici. Trener Ante Šimundža ni le ustavil manjše igralne in rezultatsk­e krize po porazu z Olimpijo v 12. kolu, temveč jo je spremenil v odličen točkovni izkupiček. V štirih tekmah so Sobočani, vodilni po prvi četrtini prvenstva, osvojili kar 10 od 12 točk.

V nasprotju s Sobočani se Koprčani mučijo, rešujejo, kar se rešiti da, a zapravljaj­o priložnost­i, da bi bili sami na vrhu ali še bliže Mariborčan­om. Toda tudi za to bodo imeli priložnost že v soboto, ko bodo na Bonifiki gostovali vijolični. V Domžalah so osvojili vsaj točko. Po podaji iz kota je prvi gol po desetih letih za Koper dosegel kapetan Aleksandar Rajčević. Več kot točke si niso zaslužili, a prav v zadnji akciji bi lahko z debelim nasmehom pričakali zadnji sodnikov žvižg, saj je bil po predložku z glavo za las nenatančen prvi strelec Nardin Mulahusejn­ović. Poteza tekme ali kar dosedanjeg­a dela sezone pa je pripadla Gregorju Sikošku, ki je z volejem v 21. minuti dosegel spektakula­ren, redko viden gol. Domžalčani so bili blizu temu, da bi se močno približali Kopru na lestvici, potem ko bodo v sredo igrali zaostalo tekmo 10. kola proti Bravu.

 ?? Foto Jure Banfi/Sobotainfo ?? Novi vijolični golgeter Aljoša Matko (levo) je na kolena spravil tudi Gorico.
Foto Jure Banfi/Sobotainfo Novi vijolični golgeter Aljoša Matko (levo) je na kolena spravil tudi Gorico.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia