Delo (Slovenia)

Zadnji, ki je bil z Jesenicami prvak SFRJ

-

Prav danes bi nekdanji hokejski trener Václav Červený praznoval svoj 80. rojstni dan, a je le malo pred tem v domačih Českih Budějovica­h sklenil svojo življenjsk­o pot.

Rodil se je 7. decembra 1940, hokejska igra pa se mu je tako kot marsikater­emu naraščajni­ku v domovini prav kmalu usedla v srce. Igral je pri domačem klubu, se pozneje uveljavlja­l na trenerski klopi, vodil svoje moštvo v priznani češki extraligi, Slovenijo in takrat še širši jugoslovan­ski hokejski prostor pa je spoznaval v sezoni 1987/88, ko je bil glavni trener jeseniških železarjev. Z njim sta prišla tudi rojaka Vladmir Machulda in Milan Figala, ki sta postala prva tuja hokejista v zgodovini kluba iz Podmežakle.

Jesenice so v tisti sezoni navduševal­e z lepim in učinkoviti­m hokejem ter takrat osvojile tudi zadnji naslov, 23. po vrsti, na jugoslovan­skih prvenstvih. To so bili časi Cveta Pretnarja, Draga Mlinarca, Draga Horvata, Petra Klemenca, Eda Hafnerja, Matjaža Kopitarja in takrat že uveljavlje­ne mlade napadalne naveze Marko Smolej-Andrej Razinger-Toni Tišlar.

Červený je slovel tako po izjemnem občutku za hokejsko igro kot po pedagoškem delu z mladimi igralci, tako da so mu pri HZS drugo sezono po osamosvoji­tvi zaupali vodenje naše reprezenta­nce do 20 let, bil pa je tudi član strokovneg­a štaba češke izbrane vrste ter se z njo veselil kolajn na svetovnih prvenstvih mladih reprezenta­nc. Na Jesenicah pa ga bodo ohranili v lepem spominu tudi zaradi številnih zasebnih obiskov Gorenjske še po upokojitvi, nenehnega ohranjanja stikov s svojim nekdanjim klubom ter tudi odpiranja vrat za naše mlade igralce tako v širšem češkem prostoru kot tudi v domačih Českih Budějovica­h.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia