Delo (Slovenia)

Novo življenje Botra

-

Ameriški režiser Francis Ford Coppola je oboževalce­m ilmske sage o maijski družini Corleone pripravil posebno presenečen­je. Te dni je namreč v ameriške kinodvoran­e prišla nova različica tretjega dela Botra, v kateri je slavni režiser dodelal nekatere prizore ter spremenil začetek in konec. Celovečere­c bo ob svoji skorajšnji 30. obletnici premiere od 8. decembra dosegljiv tudi na digitalnih platformah, kot je HBO Max. Poleg obsežne montaže, ki je po besedah enainosemd­esetletneg­a režiserja predelanem­u ilmu vdihnila »novo življenje«, se je Coppola odločil tudi zamenjati naslov. Boter 3 je postal The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone, novi naslov pa je menda prvotni naslov ilma, za katerega sta Coppola in Mario Puzo skupaj napisala scenarij. »Koda je v glasbenem smislu nekakšen epilog, povzetek, in kot tak je bil zamišljen tudi ilm. Videli boste ilm z drugačnim začetkom in koncem, številni prizori so bili v celoti prestavlje­ni in ilm je po mojem mnenju dobil novo življenje,« je v napovednik­u povedal Coppola.

Ameriški cineast je s svojo produkcijs­ko hišo American Zoetrope porabil več kot šest mesecev za montažo ilma. Med postopkom so odstranjev­ali praske, madeže in druge nepravilno­sti na ilmskem traku, na novo so se lotili mešanja zvoka. To sicer ni prvič, da se je Coppola lotil obdelave že dokončaneg­a ilma, v preteklost­i je to storil tudi s svojo kultno vojaško uspešnico Apokalipsa zdaj.

Čeprav prva dva dela trilogije Boter sodita med največje ilmske mojstrovin­e vseh časov, so sklepni del gledalci in kritiki sprejeli precej mlačno. Tudi Coppola s končnim izdelkom ni bil povsem zadovoljen, zato se je odločil, da bo ilm izboljšal.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia